Στην έξυπνη γεωργία και στην κυκλική οικονομία στηρίζονται για να κερδίσουν

Μια θέση στον τελικό του πανελλαδικού διαγωνισμού για την ανάδειξη της καλύτερης εικονικής επιχείρησης, που θα γίνει τον προσεχή Μάιο, διεκδικούν μαθητές από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο, το Πειραματικό Λύκειο και το 1ο ΕΠΑΛ Κιλκίς.

Οι μαθητές, μέλη του γυμνασιακού ομίλου Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, με την επωνυμία «Microgreens-Magicgreens», συμμετέχουν στον διαγωνισμό με μια πρωτότυπη και καινοτόμο ιδέα.

Πρόκειται για έναν πλήρως αυτοματοποιημένο θάλαμο καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών (microgreens), ο οποίος προέρχεται από παλιούς «πύργους» ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο θάλαμος αυτός δίνει τη δυνατότητα παραγωγής μικρολαχανικών για ατομική κατανάλωση ή για όπου αλλού χρειάζεται.

«Η ιδέα προέκυψε τόσο από τα χαρακτηριστικά του νομού, που είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός, οπότε θέλαμε να έχει σχέση κάτι με καλλιέργεια, όσο και από το γεγονός ότι επειδή βρισκόμασταν στην πόλη δεν είχαμε τον κατάλληλο χώρο κι έτσι στραφήκαμε στην αστική καλλιέργεια», τονίζει η υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ελένη Σιδηροπούλου.

Αναφορικά με την ιδέα για τα μικρολαχανικά, η εκπαιδευτικός λέει πως οι σκέψεις των μαθητών περιστρέφονταν γύρω από μια καλλιέργεια που θα είχε γρήγορη συγκομιδή και θα ανήκε στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. «Πέρα από το γεγονός ότι είναι πολύ μοντέρνα ως καλλιέργεια, είναι ενεργειακές βόμβες, έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και γρήγορο χρόνο συγκομιδής. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θέλαμε να εντάξουμε την κυκλική οικονομία στο όλο εγχείρημά μας».

Έτσι, προέκυψε η ιδέα του αυτοματοποιημένου θαλάμου από τους πύργους των παλαιών ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρίσκονταν στις αποθήκες του σχολείου και η χρήση ορισμένων εξαρτημάτων τους.

«Ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο δώσαμε έμφαση ήταν στην έξυπνη γεωργία. Επειδή τα λαχανικά αυτά είναι ευαίσθητα, δημιουργήσαμε μηχανισμούς και αισθητήρες ελέγχου της θερμοκρασίας, της υγρασίας στον χώρο και αυτόματο πότισμα», κατέληξε η κα Σιδηροπούλου. 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022