Στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα και πάλι το Nutri-Score

Η συζήτηση για το περίφημο Nutri-Score, το σύστημα επισήμανσης με γράμματα και χρώματα των συσκευασμένων τροφίμων ανάλογα με το πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία του καταναλωτή, με βάση συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης, συνεχίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατα, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει το δικό της σύστημα αξιολόγησης, το Nutrinform Battery.

Κάθε πλευρά προσπαθεί να προωθήσει το σύστημα που δεν θα πλήττει την ομάδα τροφίμων που υποστηρίζει. Έτσι, νέα μελέτη αποδεικνύει ότι τα προϊόντα που προβάλλονται ως προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, και άρα καλά για την υγεία (το ελαιόλαδο ωστόσο είναι ένα προϊόν υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και άρα με βάση το Nutri-Score κρίνεται ως επιβλαβές για την υγεία), δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουν και λίγη ζάχαρη.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το γερμανικό πανεπιστήμιο Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU), όταν οι κατασκευαστές διαφημίζουν τα προϊόντα τους ως χαμηλά σε λιπαρά, πολλοί πελάτες υποθέτουν ότι περιέχουν επίσης λιγότερη ζάχαρη. Ωστόσο, το επίπεδο σακχάρου πολλών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά δεν διαφέρει πολύ από αυτό άλλων προϊόντων.