Στην Κρακοβία μεταφέρθηκαν τα γραφεία της UNITAB

Εν αναμονή συνάντησης με το νέο Πολωνό Επίτροπο Γεωργίας

Στην Κρακοβία μεταφέρθηκαν τα γραφεία της UNITAB

Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Νοεμβρίου η συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της UNITAB στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν.

«Συζητήσαμε εκπρόσωποι από 10 χώρες- απουσίαζαν οι Γερμανοί- τι πρέπει να κάνουμε για τη νέα ΚΑΠ και υπογράψαμε ψήφισμα. Αναφερθήκαμε στο πώς θα πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επιδοτήσεις στον καπνό, είτε ανά κιλό είτε ανά στρέμμα» μεταφέρει, προσθέτοντας ότι ζητούν πλαφόν στην καπνοκαλλιέργεια.  

Τα γραφεία της UNITAB στο Παρίσι πουλήθηκαν έναντι 11 εκ. ευρώ και η λειτουργία τους μεταφέρθηκε στην Κρακοβία. Αλλαγή έγινε και στη θέση του Γενικού Γραμματέα της UNITAB την οποία αναλαμβάνει ένας Πολωνός. Επίσης, σχεδιάζουν να συναντηθούν  με το νέο Πολωνό Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι ο οποίος ως ευρωβουλευτής σε όλη τη διάρκεια της θητείας του υποστήριζε την καπνοκαλλιέργεια, σύμφωνα με τον κ. Χουσεΐν. Τα μέλη της Ένωσης εμφανίζονται αισιόδοξοι από το νέο Επίτροπο καθώς μετά την Ελλάδα όπου ζουν από τον καπνό 12.000 οικογένειες ακολουθεί η Πολωνία με 11.000 παραγωγούς. «Είχαμε καλή συνεργασία με την Πολωνία γιατί καλλιεργούν καπνό σε φτωχές μειονεκτικές περιοχές όπως στην Ελλάδα αλλά και τη Βουλγαρία». Σε άλλες χώρες, αναφέρει πως ο καπνός δεν αποτελεί πρώτη καλλιέργεια.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία καπνοπαραγωγής της UNITAB το 2017 η συνολική παραγωγή σε τόνους των 10 ευρωπαϊκών χωρών που καλλιεργούν καπνό ήταν 175.779 και στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 26.522.

Χαμηλές τιμές

Τη δυσαρέσκειά του απέναντι στις μεταποιητικές εταιρίες μεταφέρει ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών καθώς διαπιστώνει ότι χάνουν 40 λεπτά. «Παρόλο που υπογράψαμε 20 σεντς πάνω από τις προπέρσινες τιμές οι πληροφορίες μας δεν είναι θετικές». Συνολικά, σε Ροδόπη και Έβρο ζυγίστηκαν 2 εκ. κιλά αλλά ορισμένοι παραγωγοί δεν παρέδωσαν ούτε ένα χέρι.

Αναφέρει ότι οι εταιρίες κατεβάζουν τιμές για το πρώτο και δεύτερο χέρι υποστηρίζοντας ότι δεν είναι καλή η ποιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι συμφωνούν σε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές, με απόκλιση 5-10 λεπτών δυο εταιριών. Τα τελευταία χέρια αναμένεται να παραληφθούν στη νέα χρονιά καταλήγει.