Στην Ουκρανία το καβαλιώτικο ακτινίδιο

Στην προώθηση επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας και στην ανάπτυξη εξαγωγών προϊόντων, όπως το ακτινίδιο, στοχεύει η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των επιμελητηρίων Καβάλας και Ζιτομίρ, που εντάσσεται σε δεκαετή συνεργασία του επιμελητηρίου με επιμελητήρια της χώρας.

Πρόκειται για κεντρικό επιμελητήριο, που συμμετέχει ενεργά στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της Ουκρανίας, με την οποία το Επιμελητήριο Καβάλας διατηρεί σύμφωνο συνεργασίας. Οι διμερείς σχέσεις περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μάρκο Δέμπα, ανταλλαγές επισκέψεων ιδιαίτερα πριν από την οικονομική κρίση, αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσης Καβάλα EXPO, η οποία, δυστυχώς, φέτος δεν πραγματοποιείται, γεγονός δυσάρεστο για την προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων.

Εμπορικοί δίαυλοι

Η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ζιτομίρ, Andriy Mykhailov, έβαλε στο τραπέζι θέματα σύσφιξης των σχέσεων, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, επιχειρηματικών αποστολών από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς την Ουκρανία και αντίστροφα και, φυσικά, την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών.

Ο κ. Δέμπας θυμίζει τα προβλήματα που προκάλεσαν η ουκρανική κρίση, αλλά και η ελληνική οικονομική κρίση, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. «Η Ουκρανία είναι μια μεγάλη χώρα και προσδοκούμε σε εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως διαπιστώνουμε από τα νούμερα των εξαγωγέων. Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε ότι η Ουκρανία επιζητεί μία διέξοδο στην περιοχή μας με εμπορικές συναλλαγές, όπως και στον τομέα του τουρισμού».

Εξαγωγική πρωτιά

Το ακτινίδιο πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές, καθώς ο κάμπος του Νέστου φημίζεται για το εκλεκτό φρούτο που εξάγεται σε όλο τον κόσμο, ενώ μεγάλες ποσότητες φεύγουν στην Ουκρανία. «Διαπιστώνεται ένα ιδιαίτερο εξαγωγικό ενδιαφέρον σε επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τα τουρσιά, που περιλαμβάνονται στις διατροφικές συνήθειες των Ουκρανών. Επίσης, συζητήσαμε και για το λάδι και την ελιά. Χρειάζεται μια ζύμωση, μια προσπάθεια να φέρουμε σε επαφή εισαγωγείς από την Ουκρανία και δικούς μας εξαγωγείς, επιχειρήσεις από τη Θάσο και την Καβάλα, όπως η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας, με στόχο τις πολύ καλές εμπορικές συμφωνίες».

Το σύμφωνο συνεργασίας επιδιώκει την αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάζονται σε επίπεδο εξαγωγών, ήτοι φραγμούς, δασμούς και καθυστερήσεις στα τελωνεία. «Σε μία τέτοια συμφωνία προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσουμε από κοινού παρόμοια προβλήματα, πιέζοντας τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, προκειμένου να λύνονται εν τη γενέσει.

Μας ενδιαφέρει να υπάρχει μία ελεύθερη ροή εμπορικών συναλλαγών, αλλά περισσότερο στοχευμένες B2B ή B2C συναντήσεις, καθώς και προβολή των προϊόντων μας στην Ουκρανία». Ο κ. Δέμπας ανακοινώνει ότι θα προγραμματίσουν μια επιχειρηματική αποστολή με επαφές όχι μόνο με το Επιμελητήριο του Ζιτομίρ, αλλά και με αυτά του Κιέβου, της Οδησσού και του Τσερκάσι.

Από τις συζητήσεις των δύο πλευρών δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν οι δυναμικές παραγωγές κρασιού με εκλεκτά brands παραγόμενα σε όλη την περιφέρεια, ειδικά στην Ανατολική Μακεδονία, αλλά γενικότερα τοπικά spirits, που καταναλώνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο κ. Δέμπας σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος τομέας απαιτεί ζυμώσεις λόγω των δασμών της κάθε χώρας.