Στην πρέσα οι τιμές για τσιπούρα και λαβράκι

ixthiokalliergeies
Αύξηση 4,5% στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού στους 117.000 τόνους αναμένει για τη φετινή χρονιά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), ωστόσο, διάχυτη στις τάξεις του κλάδου παραμένει η ανησυχία για τις τιμές αμφότερων των ειδών, οι οποίες παραμένουν υπό πίεση.

Στην 4η έκθεση του Συνδέσμου, που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι, ύστερα από μια τετραετή περίοδο προσαρμογής, τη χρονιά που πέρασε η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε στους 112.000 τόνους, αξίας άνω των 546 εκατ. ευρώ. Τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε αύξηση 6,6% ως προς τον όγκο, αλλά μόλις 0,5% ως προς την αξία πωλήσεων, καθώς η μέση τιμή τόσο της τσιπούρας όσο και του λαβρακιού παρουσίασε μείωση 6,99% και ανήλθε στα 4,93 ευρώ το κιλό.

Ειδικότερα, η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας (παρήχθησαν 64.000 τόνοι, 57% του συνόλου του όγκου παραγωγής) ανήλθε στα 4,6 ευρώ/κιλό, παρουσιάζοντας μείωση 9,09% σε σχέση με το 2016, ενώ για το λαβράκι (48.000 τόνοι, 43% του όγκου παραγωγής) η μέση τιμή πώλησης κυμάνθηκε στα 5,24 ευρώ/κιλό, μειωμένη κατά 5,24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τάση αυτή, όπως αναφέρει ο ΣΕΘ, αναμένεται να ενταθεί το 2018 και στα δύο είδη.

Ανταγωνισμός από Τουρκία

Στην έκθεση επισημαίνεται ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από τρίτες χώρες και ιδίως από την Τουρκία (κατέγραψε άλλο ένα ρεκόρ παραγωγής μεσογειακών ιχθύων και εισαγωγών στην ΕΕ το 2017), ενώ την παραγωγή τους αυξάνουν σταδιακά η Ισπανία και η Κροατία, υλοποιώντας παράλληλα και στοχευμένες εκστρατείες προώθησης.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σχεδόν στους 91.000 τόνους, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2018 η εξαγωγική δραστηριότητα θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι την περασμένη χρονιά λειτούργησε για πρώτη φορά η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, ένας νέος ιδιωτικός φορέας, με κύριο στόχο την υλοποίηση δράσεων προώθησης.