Στήριξη της αυτόχθονης γίδας Σκοπέλου

Στο ΥΠΑΑΤ η διοίκηση του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού

Την ανησυχία τους για το μέλλον των δράσεων βιολογικής κτηνοτροφίας και διατήρησης σπάνιων φύλων ζώων στη νέα ΚΑΠ, καθώς και για την έλλειψη εργατικών χεριών που δυσχεραίνει την εκτροφή των ζώων, εκφράζουν τα 40 και πλέον μέλη του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού της αυτόχθονης φυλής γίδας Σκοπέλου.

Η διοίκηση του Συνεταιρισμού, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Βασίλη Νικολάου, επισκέφθηκε προ ημερών τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ, Αθ. Λιούπη, και του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως είναι γνωστό, οι κτηνοτρόφοι του Συνεταιρισμού είναι ενταγμένοι στη βιολογική κτηνοτροφία εδώ και πάνω από 20 χρόνια, παραδίδουν βιολογικό αίγειο γάλα και παράγουν πιστοποιημένο βιολογικό κρέας. Σε συνεργασία με ντόπιες γαλακτοβιομηχανίες, έχουν καθοριστική συμβολή στην εμφιάλωση και τοποθέτηση στα μάρκετ του αίγειου βιολογικού γάλακτος. Η Αίγα φυλής Σκοπέλου δίνει υψηλότερη γαλακτοπαραγωγή σε σχέση με άλλες φυλές αιγών, ενώ είναι η μοναδική γίδα στη χώρα που το κάθε ζώο της συνοδεύεται από γενεαλογικό πιστοποιητικό (pedigree).

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, «η κυβέρνηση οφείλει να μας στηρίξει, καθώς είμαστε από τους ελάχιστους που διατηρούμε ελληνική φυλή με αίγες. Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για μία νέα προκήρυξη βιολογικής κτηνοτροφίας (Μέτρο 11.2.2), ενώ για το πρόγραμμα της διατήρησης σπάνιων φυλών (Μέτρο 10.9) ζητήσαμε να συνεχιστεί και το 2023, αλλά φαίνεται ότι έχει ενστάσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Να σημειώσω ότι λόγω της δράσης αυτής ο Συνεταιρισμός απασχολεί 6 υπαλλήλους. Θα περιμένουμε το 2024, που έχει προγραμματιστεί η έναρξη του νέου προγράμματος, αλλά μέχρι τότε δεν ξέρω πόσες μονάδες θα είναι βιώσιμες. Δυστυχώς, η τιμή του γίδινου γάλακτος στην αγορά δεν έχει αυξηθεί όσο του πρόβειου και του αγελαδινού, αν και έχουμε τα ίδια έξοδα και κόστη παραγωγής με τους συναδέλφους μας κτηνοτρόφους».

Να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός έχει έδρα τον Βόλο, ενώ τα μέλη του δραστηριοποιούνται όχι μόνο στη Σκόπελο, αλλά και στον άξονα Κεραμίδι-Κανάλια, όπου οι διαθέσιμοι βοσκότοποι είναι πετρώδεις, με πουρνάρια και μέτρια βλάστηση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προμήθεια των μονάδων με ζωοτροφές.