Στήριξη του Δήμου Δελφών στους ελαιοκαλλιεργητές

Φωτιά καίει ελαιόδεντρο μέσα στον ελαιώνα της Άμφισσας, Δευτέρα 04 Ιουλίου 2022. Ιδιαίτερα κρίσιμες περιγράφει τις εξελίξεις για την φωτιά στην 'Αμφισσα ο Αντιπεριφερειάρχης κ Γιώργος Δελμούζος. Ήδη η φωτιά κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη "ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται προς τον Προφήτη Ηλία και το δεύτερο προς την Ιτέα βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους". Η φωτιά βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στον ελαιώνα τον οποίο και καίει από την ώρα που εκδηλώθηκε. Από πολύ νωρίς μετακινήθηκαν στην περιοχή περισσότεροι από 50 άνδρες της πυροσβεστικής με 15 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην μάχη μετέχουν 3 πεζοπόρα τμήματα και 5 αεροσκάφη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο Δήμος Δελφών την επαναφορά, ενίσχυση και ανάπτυξη του ιστορικού Ελαιώνα της Άμφισσας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που παραμένει ανοιχτή πληγή. Ο δήμος θέτει παράλληλα θέμα ενίσχυσης των ελαιοκαλλιεργητών, των οποίων το εισόδημα επλήγη ανεπανόρθωτα από τη φωτιά, ενώ σημαντικό, επίσης, ζήτημα τίθεται σχετικά με την επικαιροποίηση του σχεδίου διαχείρισης του ελαιώνα, έτσι όπως ψηφίστηκε το 2017.

Σχέδιο δράσης

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, παρουσία πολλών ελαιοκαλλιεργητών. Μίλησαν για την αναγκαιότητα ενός σχεδίου δράσης που θα δίνει ώθηση και ανάπτυξη στην ελαιοκαλλιέργεια. Επίσης, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα εγκατάστασης σύγχρονων συστημάτων άρδευσης, επισημαίνοντας ακόμη την εγκατάλειψη πολλών κτημάτων, αλλά και τον εκφυλισμό της σημασίας της ελαιοπαραγωγής στην τοπική κοινωνία. Όπως είναι γνωστό, ο Ελαιώνας της Άμφισσας εντάσσεται σε ειδικό καθεστώς ενίσχυσης ως παραδοσιακός ελαιώνας, σύμφωνα με τη Δράση 10.1.02. Μέχρι και σήμερα, δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τα διεθνή συνέδρια, πολλά από τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί στους Δελφούς.

Μεταξύ των αιτιών αυτής της φθίνουσας εξέλιξης αναδείχθηκαν και οι παθογένειες. Σημείο αναφοράς αποτέλεσε η έλλειψη ενός σύγχρονου συνεταιριστικού σχήματος που θα μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάδειξη και προώθηση των προϊόντων της ελιάς. Το θέμα αυτό κατά καιρούς έχει παρουσιαστεί μέσα από την «ΥΧ», με τους ίδιους τους παραγωγούς να μιλούν για λαθεμένες πολιτικές στη διαχείριση του υφιστάμενου συνεταιρισμού.

Επιπλέον, τέθηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με την έλλειψη της τεχνογνωσίας και της ενημέρωσης ως προς τον τρόπο καλλιέργειας. Οι αγρότες εστίασαν στην ανάγκη διασύνδεσης των πανεπιστημιακών τμημάτων του πρωτογενούς τομέα με την παραγωγική διαδικασία, όπως επίσης και στην επίλυση του κατακερματισμού των ιδιοκτησιών, μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης αναδασμού.

Σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, μίλησε για την αναγκαιότητα εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης του ελαιώνα, με στόχο την αναστροφή της πτωτικής πορείας της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή. «Να ξεπεραστούν άμεσα αυτά τα ζητήματα που αφορούν τους ελαιοκαλλιεργητές και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Να γίνει άμεση ενημέρωση των αγροτών για την αντιμετώπιση των καμένων δέντρων και να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίλυσης των ζητημάτων με τα αντίστοιχα υπουργεία και τέλος να αποτελέσει η περάτωση του αρδευτικού έργου στον ελαιώνα ένα άμεσο ζήτημα».