Η στήριξη της καινοτομίας ενισχύει κρασί και ρόδι στη Δράμα

Δύο δραμινές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στις 20 που θα ενισχυθούν από την περιφέρεια για να επενδύσουν στην έρευνα και στην καινοτομία, στην προσπάθεια να καταστούν ανταγωνιστικότερες, βελτιώνοντας τη θέση τους στις αγορές. Πρόκειται για το Κτήμα Παυλίδη και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου.

Κτήμα Παυλίδη

Μια πρωτοποριακή μελέτη διετούς διάρκειας θα εκπονηθεί για το Κτήμα Παυλίδη από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επιδιώκοντας η επιτυχής έκβασή του να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα δραμινά κρασιά. Ο Παναγιώτης Κυριακίδης, οινολόγος και γενικός διευθυντής του Κτήματος, χαρακτηρίζει πλεονέκτημα τη συνεργασία. «Μελετάται ο μικροβιακός πληθυσμός, η ζυμοχλωρίδα του αμπελιού.

Η Δράμα φημίζεται για τα κρασιά της και αυτό οφείλεται στις ποικιλίες, τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε, το μικροκλίμα της περιοχής. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι ζύμες που επιτελούν τη ζύμωση. Ανάλογα με τη ζυμοχλωρίδα το κρασί μας μπορεί να γίνει καλό ή πολύ καλό και να οδηγήσει σε διαφορετικά αρωματικά προφίλ. Θέλουμε να μελετήσουμε ποιος είναι αυτός ο πληθυσμός, αν είναι ικανοποιητικός και δίνει αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, έτσι ώστε να μπορούμε να αναφερόμαστε όχι απλά σε ένα λευκό ή ερυθρό δραμινό κρασί, αλλά σε κρασί που έχει τις ζύμες που κυριαρχούν στο terroir της Δράμας».

Στοχεύουν να απομονώσουν ορισμένα πολύ καλά ποιοτικά στελέχη, που θα συνδεθούν με την ταυτότητα της περιοχής. «Απώτερος σκοπός είναι να γίνει σε βιομηχανική κλίμακα, να τα χρησιμοποιούμε κατά κόρον, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει». Η ιδέα του κ. Κυριακίδη βρήκε αρωγό την καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας, Μαριρένα Γρηγορίου. Η έρευνα ξεκίνησε με το ελληνικό Assyrtiko και ελήφθησαν δείγματα από τέσσερα διαφορετικά αμπελοτεμάχια, από τον τρύγο του 2020. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις ελληνικές ποικιλίες. Το πλεονέκτημα που θα αποκτήσουμε, χρησιμοποιώντας τις απομονωμένες ζύμες θα αξιοποιηθεί κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, όπου θα αγοράζουν Assyrtiko Δράμας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

Ο ίδιος σημειώνει πως μπορούν να μοιραστούν την τεχνογνωσία με οινοποιεία της περιοχής. «Εάν αποδειχθεί πως τα εξεταζόμενα αμπελοτεμάχια έχουν την ίδια ζυμοχλωρίδα, πιθανώς και κάποια άλλα αμπέλια στην περιοχή να έχουν την ίδια».

Υπερχυμός

Η καταγραφή συγκεκριμένων ιδιοτήτων ελληνικών υπερτροφών, που έχουν σχέση με την τοπική οικονομία και ως βασικό άξονα το ρόδι, περιλαμβάνεται σε πρόταση που υπέβαλε ο ΑΣΟΠ Δράμας σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα και εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας Έρευνας και Ανάπτυξης, μεταφέρει ο υπεύθυνος πωλήσεων, Παναγιώτης Αθανασιάδης. Μετά από διετή έρευνα και καταγραφή, στόχος είναι η δημιουργία ενός υπερχυμού στην κατηγορία των υπερτροφών.

Ο υπερχυμός θα έχει βάση το ρόδι και θα περιέχει φρούτα της περιοχής, που ανήκουν στην κατηγορία των υγιεινών τροφών. Φέρνει το παράδειγμα των κράνων που είναι αυτοφυή στον ορεινό όγκο της Δράμας και χαρακτηρίζονται για την ολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα. «Πρόκειται για ένα ξεχασμένο φρούτο που όμως συνιστά υπερτροφή». Κλείνοντας αναφέρει πως αυτή η κίνηση θα ανοίξει τη συνεργασία με νέους παραγωγούς της περιοχής. Να θυμίσουμε ότι ο ΑΣΟΠ συνεργάζεται με 1.000 Έλληνες παραγωγούς-μέλη του.