Αυτό το άρθρο είναι 32 μηνών

«Στηρίξτε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα», το κάλεσμα της ΕΟΑΣΝΛ σε βουλευτές και Αγοραστό

15/11/2021
3' διάβασμα
stirixte-mila-kastana-amygdala-to-kalesma-tis-eoasnl-se-vouleftes-kai-agorasto-247009

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις αξιοποιώντας και άλλες μορφές αγώνα, ώσπου να ικανοποιηθούν από την Κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα μας. Καλούμε τους βουλευτές του Νομού Λάρισας και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να στηρίξουν δημόσια το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης της Αγιάς, ιδιαίτερα στα αιτήματα που αφορούν τους μηλοπαραγωγούς, καστανοπαραγωγούς και αμυγδαλοπαραγωγούς».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων το υπόμνημα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, το οποίο κοινοποιείται προς τους βουλευτές του νομού Λάρισας και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Αναλυτικότερα το υπόμνημα της ΕΟΑΣΝΛ αναφέρει: Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Αγιάς όπως σας είναι γνωστό πραγματοποιήθηκε ένα από τα πιο δυναμικά και μαζικά συλλαλητήρια με τρακτέρ που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Βγήκαμε στους δρόμους του αγώνα επειδή γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι είναι ο μόνος ενδεδειγμένος αποτελεσματικός τρόπος να διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας και να πετύχουμε λύσεις προς όφελος μας. Αυτή την φορά πραγματοποιείται μια κατάφωρη αδικία στους μηλοπαραγωγούς της επαρχίας Αγιάς αλλά και σε άλλες καλλιέργειες όπως το κάστανο και τα αμύγδαλα.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Αναλυτικότερα η ΕΟΑΣΝΛ ζητά από το πολιτικό προσωπικό της περιοχής τα εξής:

Να γίνουν κατεπείγουσες επερωτήσεις στην Βουλή και να υπάρξει δέσμευση των αρμόδιων υπουργείων ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας.

Να ενταχθούν τα μήλα Αγιάς στα προϊόντα στα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοθεί ενίσχυση για τις επιπτώσεις από την πανδημία και για μια ακόμη φορά οι παραγωγοί της Αγιάς μένουν απέξω.  Λόγω της πανδημίας και των μέτρων για τον κορονοιό πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές τα μήλα ή έμειναν αδιάθετα στα ψυγεία στα χέρια των παραγωγών με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του εισοδήματος που πρέπει να αναπληρωθεί και αυτό διεκδικούμε.

Να συνδεθεί η επιδότηση με την πραγματική παραγωγή. Όσοι παράγουν αυτοί να ενισχύονται και η Αγιά παράγει.

Για όσο ισχύει το σύστημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων καλούμε την  Κυβέρνηση και το Υπουργείο να διασαφηνίσουν την θέση τους εδώ και τώρα καθώς  όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στα ΜΜΕ τα οποία δεν διαψεύδονται, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αφήσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης τα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία και αγανάκτηση καθώς παίρνουν χρήματα από την τσέπη μας που ως τώρα τα εισπράττουμε.

Οι προκαταβολές που δόθηκαν για τον παγετό της 9ης Απριλίου είναι σε πολλές περιπτώσεις άδικες και εξευτελιστικές. Διεκδικούμε και απαιτούμε άμεση καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων οι οποίες πρέπει να είναι ουσιαστικές. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλα τα φυσικά αίτια και τις νόσους.

Μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση τουλάχιστον 50% στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα. Να παρθούν πίσω οι αυξήσεις σε μέσα και εφόδια και να καταργηθεί ο ΦΠΑ καθώς και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Μείωση του κόστους ζωής για να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.