Στις 17 Φεβρουαρίου οι τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις των μελισσοκόμων

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των Πελοποννήσιων μελισσοκόμων σχετικά με τις κινητοποιήσεις του κλάδου, τόσο στην Τρίπολη, την 1η Φεβρουαρίου, όσο και στην Καλαμάτα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, λογίζεται ως το εφαλτήριο για τις εξελίξεις που αναμένεται να καταγραφούν στο άμεσο μέλλον.

«Οι πρώτες κινητοποιήσεις έγιναν με μεγάλη συμμετοχή των μελισσοκόμων και, μετά τη συνάντησή μας με τον περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχό, στον οποίο παραδώσαμε τα αιτήματά μας, περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση, ώστε στις 17 Φεβρουαρίου, που θα γίνει η νέα συνέλευση, να πάρουμε τις επόμενες αποφάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας, Γιώργος Σεντεμέντες.

«Τα αιτήματα είναι περισσότερο θεσμικά παρά οικονομικά, αφού, σε πρώτη φάση, κυρίαρχο ρόλο παίζουν για εμάς οι ελληνοποιήσεις των μελιών, η κίνησή μας μέσα στο δάσος, αλλά και η αντικατάσταση των κυψελών σε περίπτωση ολικής καταστροφής».

Ελληνοποιήσεις

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι μελισσοκόμοι στο θέμα των ελληνοποιήσεων, που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σεντεμέντες, αποτελεί τη μεγάλη πληγή για τον κλάδο. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, είναι ανάγκη να υπάρξουν διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Παράλληλα, οι μελισσοκόμοι ζητούν τη δίωξη των εμπόρων που διακινούν μέλια με παραπλανητικές –όσον αφορά τη χώρα του τρύγου– ετικέτες.

Επίσης, οι εισαγωγείς μελιού δηλώνουν, παράλληλα με τα μέλια που εισάγουν, και τις γλυκαντικές ουσίες.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν να υπάρχει επιβολή κυρώσεων σε εμπόρους που συλλαμβάνονται με νοθευμένα ελληνοποιημένα μέλια, με κλιμακωτή όξυνση για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις και, τέλος, την απόδοση του ελληνικού σήματος σε μελισσοκόμους και τυποποιητές μετά από σοβαρούς ελέγχους.

Τέλος, στα σημαντικά θεσμικά αιτήματα περιλαμβάνεται η άρση κάθε περιορισμού στα δάση, με πρόβλεψη για απρόσκοπτη πρόσβαση στους μελισσοκόμους, όπως και για κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτές οι αλλαγές, όπως τόνισε ο Γιώργος Σεντεμέντες, πρέπει να υπάρξει άμεση αναμόρφωση των καλοκαιρινών, περιοριστικών πυροσβεστικών διατάξεων.