Στο στόχαστρο του «Daniel» βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλι, ντομάτα, φρούτα, αμπέλι – Τριπλάσιες οι ζηµιές από αυτές του «Ιανού» το 2020

Δεν χωράει ο ανθρώπινος νους το μέγεθος της καταστροφής που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Daniel». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ζημιά είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτήν του «Ιανού» το 2020. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, με σημείο αναφοράς τη Φθιώτιδα και τη Βόρεια Εύβοια.

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Στη Θεσσαλία, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, είχαμε τρεις νεκρούς (ένας κτηνοτρόφος και δύο ηλικιωμένοι), τρεις αγνοούμενους, χιλιάδες στρέμματα με αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες βυθισμένα στο νερό και στη λάσπη, κατεστραμμένες υποδομές (δρόμοι, γέφυρες) και εκκενώσεις ολόκληρων χωριών.

Και όλα αυτά σε μία περιοχή που ακόμη μετρούσε τις πληγές της από τις πρόσφατες καταστροφικές φωτιές. Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν και οι ταξιδιώτες, καθώς η Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης από το ύψος της Νίκαιας μέχρι τη Μαγνησία ανοιγόκλεινε διαρκώς. Τα χωριά του Πηλίου ήταν αποκλεισμένα από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, οι κάτοικοι αναζητούσαν πρόσβαση σε νερό και τροφή, ενώ πολύωρες ήταν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Όσον αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες, σίγουρα το μέγεθος της καταστροφής θα αποτυπωθεί με την υποχώρηση των νερών τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, όλα δείχνουν τεράστια οικονομική καταστροφή για τους παραγωγούς βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, μήλου, τριφυλλιού, καλαμποκιού και αμπελιού.

Βιβλική η καταστροφή στη Μαγνησία

Το σκηνικό στη Μαγνησία είναι δραματικό. Πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές σημειώθηκαν σε δρόμους, επιχειρήσεις, καλλιέργειες (κυρίως στα μήλα) και υποδομές, ενώ ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν ακόμη και βαριά οχήματα. Μάλιστα, πολλά αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης στα ορεινά χωριά του Πηλίου, ενώ άλλα ΙΧ βρέθηκαν στη θάλασσα στο Νότιο Πήλιο.

Ένας κτηνοτρόφος από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου έχασε τη ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε από τόνους νερού και μια 87χρονη ηλικιωμένη στην Πάλτση. Αδιάκοπες είναι οι έρευνες της αστυνομίας και της ΕΜΑΚ για να εντοπίσουν τους υπόλοιπους αγνοούμενους. Πολλοί ήταν και οι απεγκλωβισμοί που έγιναν με βάρκες, ενώ το 112 έστελνε μηνύματα συνεχώς στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους. Το κέντρο του Βόλου, όπου το ύψος του νερού έφτανε μέχρι το γόνατο, ήταν απροσπέλαστο, με πολλούς οδηγούς να ρισκάρουν για να διασχίσουν δρόμους-ποτάμια.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, «η πρωτοφανής κακοκαιρία που σημειώθηκε στη Μαγνησία έδειξε μια εμμονή, καθώς έβρεχε για 30 και πλέον ώρες χωρίς σταματημό στην ήδη πληγείσα περιοχή. Οι επίμονοι ανατολικοί άνεμοι από το Αιγαίο τροφοδοτούσαν συνεχώς την περιοχή με θερμότητα και υγρασία και, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, έφτιαξαν στην περιοχή μια μόνιμη ζώνη καταιγίδων.

Σπάσαμε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης, καθώς έπεσαν 528 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέσα σε 10 ώρες στη Ζαγορά Πηλίου, όταν στην Αθήνα αυτή η ποσότητα πέφτει μέσα σε δύο χρόνια, ενώ στην πόλη του Βόλου έπεσαν 300 τόνοι νερού ανά στρέμμα».

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στη Στερεά Ελλάδα

Ακραίες καταστροφές με ανυπολόγιστες ζημιές σημειώθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις κυρίως στη Φθιώτιδα και στη Βόρεια Εύβοια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, τα προβλήματα εντοπίζονταν κυρίως στις παρυφές του Δομοκού για τον πρώην Δήμο Θεσσαλιώτιδας, όπου σημειώθηκαν πλημμύρες σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες κυρίως βαμβακιού, καλαμποκιού και μηδικής.

Σχεδόν το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων έχει δεχθεί σημαντικές ποσότητες νερού και τα αποτελέσματα θα φανούν σε λίγες ημέρες, μετά την απομάκρυνση του νερού. Ο Χρήστος Πετρόπουλος, γεωπόνος στον Θαυμακό Δομοκού, κάνει λόγο για 50.000 στρέμματα, «όπου ανάλογα με τις ποσότητες του νερού που θα δεχτούν το επόμενο διάστημα, θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο».

Κινδυνεύουν οι καλλιέργειες στο οροπέδιο του Δομοκού

Ώρα με την ώρα και μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις, ανεβαίνει η στάθμη του νερού στο οροπέδιο του Δομοκού, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές καλλιέργειες, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στη συλλογή ή πριν από αυτήν. Σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, βιομηχανικής ντομάτας, μηδικής, καθώς και σε σημαντικό αριθμό κηπευτικών, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής.

Προληπτική εκκένωση του χωριού Κόμμα

Στην προληπτική εκκένωση των κατοίκων του χωριού Κόμμα προχώρησε η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ώστε να προφυλάξει τους πολίτες από τις μεγάλες ποσότητες νερού του Σπερχειού ποταμού. Σημαντικά είναι και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Λιανοκλαδίου, όπως και άλλων παρόχθιων κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, καταστράφηκαν οδικές αρτηρίες, κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός.

Πάνω από 400 χιλιοστά το ύψος της βροχής

Μεγάλο πρόβλημα καταγράφηκε στη Βόρεια Εύβοια και στους δύο δήμους, οι οποίοι είχαν υποστεί και το πλήγμα των καταστροφών από τις πυρκαγιές πριν από δύο χρόνια. Πολλά χωριά δέχτηκαν χιλιάδες τόνους λάσπη και φερτές ύλες, με αποτέλεσμα τα σπίτια να γίνουν ακατοίκητα. Καταστράφηκαν υπαίθριες καλλιέργειες, κτηριακές υποδομές, κυψέλες, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες και μεγάλες σε διάρκεια, ξεπερνώντας τα 400 χιλιοστά για τον Δήμο Αιδηψού – Ιστιαίας και τα περίπου 300 χιλιοστά για τον Δήμο Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Λίμνης. Αυτή την περίοδο, εκατοντάδες παραγωγοί σύκων είχαν ξεκινήσει τη συλλογή του.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Στολίδη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών, «οι βροχές έκλεισαν τον κύκλο της συλλογής, με σημαντικό αριθμό καρπών να παραμένει στα δέντρα, όπου μετά από αυτές θα υποβαθμιστούν ποιοτικά». Το πρόβλημα, όμως, για τον κ. Στολίδη εστιάζεται στα σύκα που είχαν ήδη συλλεχθεί και ξεραίνονταν στον ήλιο, «τα οποία παρασύρθηκαν με τις βροχές, με αποτέλεσμα η παραγωγή και ο κόπος της συλλογής να πάνε χαμένα».

Σε γενικές γραμμές, οι δύο παραπάνω περιφερειακές ενότητες δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κακοκαιρία στη Στερεά Ελλάδα, χωρίς όμως να παραλείπονται και άλλες γεωγραφικές ενότητες, όπως αυτή της Ευρυτανίας, με τις κατολισθήσεις και τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Δεν γλύτωσε ούτε η Ηλεία

Ισχυρές βροχές και χαλαζόπτωση σε μέγεθος καρυδιού, διάρκειας μεγαλύτερης της μίας ώρας, καθώς και μεγάλος αριθμός κεραυνών, προκάλεσαν έντονα προβλήματα στις καλλιέργειες και σε ιδιοκτησίες σε Βασιλάκι πρωτίστως και Λούβρο στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βασιλακίου και του συνοικισμού Υψηλού, Ανδρέα Στάμο, η κακοκαιρία προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά σε αγροτικούς δρόμους και καλλιέργειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η ζημιά άγγιξε το 100%. Όπως επεσήμανε, πολλές οικογένειες από τις κοινότητες Βασιλάκι και Λούβρο, που βασίζουν την οικονομία τους στον αγροτικό τομέα, ίσως να μην έχουν ακόμα και να ζήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λούβρου, Αλέξης Κατσάνης, ανέφερε πως το μέγεθος του χαλαζιού ήταν μεγάλο, η διάρκειά του ξεπέρασε τη μία ώρα και προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια και στα λιγοστά αμπέλια που υπάρχουν. Έριξε τον καρπό κάτω και αυτό γίνεται ιδιαίτερα ορατό στη λαδοελιά που έχει ωριμάσει περισσότερο.

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε από τους προέδρους και τους παραγωγούς για το μέγεθος της καταστροφής, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική. Αμέσως επικοινώνησε με τον επόπτη του ΕΛΓΑ στην Πάτρα και ζήτησε την αποστολή εκτιμητών για τη διενέργεια αυτοψιών και τη δρομολόγηση της διαδικασίας αποζημιώσεων. Επίσης, μετά από επικοινωνία με τους προέδρους των κοινοτήτων που επλήγησαν δόθηκε εντολή στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στον δήμο να ανοίξουν τη διαδικασία αναγγελίας των κατά τόπους ζημιών.

Χτυπήθηκε ο κάμπος του Βελβεντού

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες στον κάμπο του Βελβεντού από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια.

Εκτός… κάδρου η Κεντρική Μακεδονία

Εκτός… κάδρου βρέθηκε η Κεντρική Μακεδονία, σε ό,τι αφορά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel». Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική, Σέρρες, Κιλκίς, Ημαθία και Πέλλα ευτυχώς δεν βρέθηκαν στη δίνη της κακοκαιρίας παρά το γεγονός ότι το 112 ήχησε σε πολλές από αυτές τις περιοχές, προειδοποιώντας για την ύπαρξη ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, την τομεάρχη του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, Λίτσα Λαχουρά και την τμηματάρχη, Ελισάβετ Τασούλη, καταγράφηκαν μεμονωμένες καταστάσεις ζημιών από την ισχυρή βροχόπτωση στην Πιερία και την παράσυρση κυρίως κηπευτικών και κάποια λίγα προβλήματα σε ελαιόδεντρα από ανεμοθύελλα στον νομό.

«Οι νομοί που είναι στο υποκατάστημά μας ευτυχώς δεν έχουν πληγεί. Είχαμε πιο έντονες βροχοπτώσεις στην Πιερία, έριξε αρκετή βροχή, πάνω από 20 χιλιοστά, αλλά η εικόνα που έχουμε δεν είναι ανησυχητική και δεν έχουμε αναφορές για ζημιές στις καλλιέργειες. Υπάρχουν κάποιες αναγγελίες που αφορούν σε βροχόπτωση. Δεν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα ούτε ενοχλήσεις προς στιγμήν», αναφέρθηκε από τον ΕΛΓΑ. Σε ό,τι αφορά τη Χαλκιδική, οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία από τους δυνατούς ανέμους είναι σε παραθαλάσσιες υποδομές, παραλιακά καταστήματα και κάμπινγκ και όχι στο φυτικό κεφάλαιο.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023