Στις 31 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσημα το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της Γαλλίας, με τη βιολογική παραγωγή να βρίσκεται στο επίκεντρο. Όμως, τα πράγματα δεν ήταν εξαρχής έτσι.

Τον Απρίλιο, η Κομισιόν προέτρεψε τη Γαλλία να αυξήσει τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της για την ΚΑΠ, κάνοντας σαφέστερη διάκριση μεταξύ της βιολογικής πιστοποίησης και του γαλλικού σήματος Haute Valeur Environnementale («Υψηλή Περιβαλλοντική Αξία», γνωστό ως HVE), το οποίο έχει λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το κάλεσμα, οι Γάλλοι αύξησαν τις ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία, πράγμα που σημαίνει ότι οι βιοκαλλιεργητές πρόκειται να λάβουν ετησίως 30 ευρώ περισσότερα ανά εκτάριο από ό,τι οι αγρότες HVE. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αυξήσει τις πράσινες φιλοδοξίες του σήματος HVE, εισάγοντας νέες και πιο απαιτητικές προδιαγραφές μέχρι τον Ιανουάριο του 2023.

Η Γαλλική Εθνική Ομοσπονδία Βιολογικής Γεωργίας (Federation Nationale d’ Agriculture Biologique, FNAB) δήλωσε «ικανοποιημένη» με αυτή την ανατίμηση της βιολογικής γεωργίας. Αντιθέτως, για τη συλλογικότητα Pour une autre PAC («Για μια άλλη Κοινή Αγροτική Πολιτική»), «η αναθεώρηση των προδιαγραφών HVE παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής για να δικαιολογήσει την ανατίμησή της».

Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη Ευρωπαία δικαιούχος της ΚΑΠ και προβλέπεται να λάβει 45,2 δισ. ευρώ σε διάστημα πέντε ετών. Αυτό είναι πάνω από το 1/10 του συνολικού προϋπολογισμού, ύψους 400 δισ. ευρώ, της ΚΑΠ.

www.euractiv.com