Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ: Εγκρίθηκε, αλλά οι παραγωγοί παραμένουν στο σκοτάδι

Ημερίδα στη Θεσσαλία στις 2 Δεκεμβρίου με φόντο τη δυσαρέσκεια για την απώλεια των επιδοτήσεων

των Γεωργίας Μπόχτη, Γιώργου Ρούστα

Με την έγκριση του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, το πράσινο φως από την Κομισιόν έχουν πάρει μέχρι στιγμής 18 Στρατηγικά Σχέδια, από Ελλάδα, Αυστρία, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που πλανάται πάνω από την ΕΕ είναι εάν οι αγρότες είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τη νέα προγραμματική περίοδο, με δεδομένο ότι σε περίπου έναν μήνα ξεκινά επίσημα η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ιδιαίτερα για τους Έλληνες παραγωγούς, το έλλειμμα ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον τώρα που εγκρίθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο, το ΥΠΑΑΤ θα ανακοίνωνε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης που με απλά λόγια και παραδείγματα θα βοηθούσε τους παραγωγούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Τελικά, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μάθαμε ότι προγραμματίζεται ημερίδα στη Νίκαια, στις 2 Δεκεμβρίου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα πριν από λίγες ημέρες.

Στο πόδι η Θεσσαλία

«Η Θεσσαλία τη νέα προγραμματική περίοδο θα χάσει από επιδοτήσεις 46,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ιδιαίτερα θα πληγούν οι νομοί Λάρισας και Καρδίτσας. Προφανώς, θα πρέπει να βρεθούν άλλοι πόροι και κονδύλια, που θα περιορίσουν τις οικονομικές συνέπειες. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είμαστε ομάδα και όλοι μαζί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε το υπουργείο να βρει τις καλύτερες λύσεις».

Αυτά υποστήριξε ο περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, στην εισήγησή του, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε στη Λάρισα, παρουσία εκπροσώπων συνεταιρισμών και γεωτεχνικών φορέων, με αφορμή την καλύτερη προετοιμασία της περιφέρειας ενόψει της ημερίδας που συνδιοργανώνει η περιφέρεια με το ΥΠΑΑΤ και τον Δήμο Κιλελέρ στη Νίκαια.

Ομόθυμη ήταν η ανησυχία των παραγωγικών φορέων για το νέο καθεστώς της ΚΑΠ, καθώς, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, «η αναμενόμενη περικοπή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης σε σειρά βασικών προϊόντων της θεσσαλικής υπαίθρου, όπως μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, καρποί με κέλυφος, καλαμπόκι (λόγω της σύστασης του νερού), συνδυαστικά με την απώλεια της νιτρορύπανσης και τη μείωση των δραστικών ουσιών (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα) αναμένεται να πλήξουν καίρια την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα του αγρότη».

Στη διεξοδική συζήτηση που έγινε, συμφωνήθηκε η πίεση που θα ασκηθεί να αφορά κυρίως την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων που σχετίζονται με τα οικολογικά σχήματα, αλλά και να ζητηθεί να εκδοθούν άμεσα οι εφαρμοστικές αποφάσεις, καθώς ο χρόνος πιέζει (τον Μάιο θα πρέπει να υποβληθούν δηλώσεις ΟΣΔΕ).