Τα σχέδια των μεγάλων για το 2021: Σύνδεσμοι Εισροών

Η χρονιά που φεύγει είναι μία από τις πιο ιδιόμορφες που ζήσαμε. Η «ΥΧ» απευθύνθηκε σε σημαντικούς θεσμικούς φορείς, συνδέσμους, επαγγελματικές ενώσεις και οργανώσεις, στελέχη τραπεζών, επιχειρήσεις εισροών, παροχής υπηρεσιών και αγροδιατροφής, καλώντας τους να αποτιμήσουν τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020 στον χώρο που δραστηριοποιούνται και να προσδιορίσουν τις προτεραιότητες και τους στόχους τους για τη νέα χρονιά.


Κώστας Σκρέκας

* Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με ένα πακέτο στήριξης 400 εκατ. ευρώ σταθήκαμε
δίπλα στους παραγωγούς που είχαν πραγματικά ανάγκη

Το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, αλλά και για τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα και σε όλον κόσμο, εξαιτίας της πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που βιώνουμε από την πανδημία του κορωνοϊού. Η βαθιά οικονομική ύφεση άφησε αναπόφευκτα το αποτύπωμά της και στην αγροτική παραγωγή, αν και σε ηπιότερο βαθμό από ό,τι σε άλλους οικονομικούς κλάδους.

Στη χώρα μας, η έγκαιρη παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του ΥΠΑΑΤ, ήδη από την παραμονή του πρώτου κύματος της πανδημίας, απέτρεψε τα χειρότερα και περιόρισε την καταστροφική δυναμική του κορωνοϊού. Με την έγκριση ενός πακέτου στήριξης, το ύψος του οποίου προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής ενίσχυσης του ΕΛΓΑ, και με σειρά στοχευμένων έκτακτων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης στους κλάδους που αποδεδειγμένα υπέστησαν τις συνέπειες της πανδημίας, σταθήκαμε έμπρακτα δίπλα στους παραγωγούς που είχαν πραγματική ανάγκη, χωρίς να σπαταλάμε λεφτά από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.

Στη διάρκεια αυτής της κρίσης, παρατηρήσαμε και ορισμένα θετικά φαινόμενα. Σε πολλά αγροδιατροφικά προϊόντα σημειώθηκε ρεκόρ πωλήσεων και εξαγωγών, αποδεικνύοντας ότι ο ελληνικός αγροτικός τομέας έχει όχι μόνο την προοπτική, αλλά και τη δυνατότητα, ακόμα και στις πλέον αντίξοες συνθήκες να κατοχυρώσει μια ηγετική θέση στις διεθνείς αγορές, χάρη στα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων.

Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να διαμορφώσει όλες εκείνες τις συνθήκες, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα, να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης των επενδύσεων, να μειωθεί σε μόνιμη και σταθερή βάση το κόστος παραγωγής και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Το 2021, θα είναι πολύ διαφορετικό από κάθε άποψη. Η κυκλοφορία του εμβολίου ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά τις πολιτικές μας για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, την εκπαίδευση των αγροτών, την καινοτομία, τη γεωργία ακριβείας και την έναρξη υλοποίησης ενός οραματικού και εμβληματικού σχεδίου ανασυγκρότησης των αγροτικών υποδομών, που θα διασφαλίσει την επάρκεια και την ποιότητα του σημαντικότερου πόρου για την αγροτική παραγωγή, του νερού, για τις επόμενες δεκαετίες.

Η υλοποίηση αυτών των πολιτικών θα αλλάξει ριζικά το μέλλον των Ελλήνων αγροτών και θα δώσει σάρκα και οστά στο όραμα για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα και την αναζωογόνηση της υπαίθρου, σε μια Ελλάδα που θα παράγει περισσότερα, ποιοτικότερα και φιλικότερα για το περιβάλλον.

* Οι δηλώσεις του κ. Σκρέκα έγιναν πριν τον ανασχηματισμό


Ιωάννης Βεβελάκης

Πρόεδρος Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ)

Μεγάλη πρόκληση για όλους το 2021

Ο ΣΠΕΛ, μέσα από όλες τις δράσεις που πραγματοποίησε το 2020, επικεντρώθηκε στην ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου των λιπασμάτων στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Η εμφάνιση της πανδημίας και τα lockdowns, που ακολούθησαν σε όλη την Ευρώπη, επηρέασαν καθοριστικά την εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων και των μέσων παραγωγής τους, όπως τα λιπάσματα.

O κλάδος των λιπασμάτων της χώρας, ως ένας από τους βασικούς συντελεστές της γεωργικής παραγωγής, παρά τις δύσκολες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, με όλες του τις δυνάμεις προσανατολίστηκε στην απρόσκοπτη συνέχεια της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας. Ο Σύνδεσμος συνέβαλε αποφασιστικά στην ενημέρωση των μελών του, αλλά και παρενέβη όσες φορές χρειάστηκε στους αρμόδιους φορείς, ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή διαδικασία της αγοράς και την αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών δεδομένων που εμφανίστηκαν.

Συγκυριακά, η κρίση του κορωνοϊού συνέπεσε με την ανακοίνωση των νέων πολιτικών της ΕΕ, την Πράσινη Συμφωνία και τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, τη μείωση χρήσης αγροτικών εφοδίων, σε μια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο ΣΠΕΛ ήταν και πάλι αρωγός των μελών, αλλά και της πολιτείας παρουσιάζοντας τις θέσεις του σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει μια οριζόντια εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω μελέτης των επιπτώσεων στη διατροφική αλυσίδα, στο εισόδημα του αγρότη, αλλά και γενικότερα στο ΑΕΠ της ΕΕ και των κρατών-μελών. Με έγκαιρες παρεμβάσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις πιστεύουμε ότι συμβάλαμε αποφασιστικά στη δημιουργία μιας εθνικής πολιτικής που θα προστατεύσει την τοπική παραγωγή, αλλά και το εισόδημα του Έλληνα αγρότη.

Η νέα χρονιά παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ανασυγκρότησης της τραυματισμένης οικονομίας, όπου ο παραγωγικός ιστός της χώρας θα παίξει και πάλι πρωτεύοντα ρόλο. Ο ΣΠΕΛ είναι έτοιμος να συμβάλει σε αυτή την εθνική προσπάθεια επιστροφής στην ομαλότητα και ευχόμαστε η χώρα να βγει νικήτρια από την περιπέτεια και ο γεωργικός τομέας να αναδειχθεί σε κινητήριο μοχλό την επερχόμενης ανάπτυξης.

Εκ μέρους του ΔΣ του ΣΠΕΛ, ευχόμαστε το 2021 να είναι για όλους μια παραγωγική χρονιά!


Σάββας Μπαλουκτσής

Πρόεδρος Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ)

Τα Σχέδια Βελτίωσης άρρηκτα συνδεδεμένα
με την εξέλιξη του κλάδου

Μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης, το 2020 εξελίχθηκε σε μια πολύ καλή χρονιά για την αγορά των γεωργικών μηχανημάτων. Κόντρα στις πολλές αντιξοότητες και τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και οι επιπτώσεις της (οικονομικές, εργασιακές, κοινωνικές κ.λπ.), η αγορά αναμένεται να υπερδιπλασιάσει το μέγεθός της, όχι μόνο στους ελκυστήρες, αλλά και σε όλες τις κατηγορίες των παρελκομένων. Αποκλειστική αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, το Μέτρο 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020. Μετά την ανακοίνωση των δικαιούχων την περασμένη άνοιξη, άρχισε η πραγματοποίηση των αγορών. Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών αφορά γεωργικά μηχανήματα. Είναι, συνεπώς, λογικό ο κλάδος αυτός να απορροφά τη μερίδα του λέοντος στην αυξημένη ζήτηση.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ξεκάθαρα πόσο επηρεάζουν την αγορά τα Σχέδια Βελτίωσης και πόσο αρνητικές επιπτώσεις συνεπάγεται η καθυστέρησή τους, που κατά κανόνα συμβαίνει την τελευταία 20ετία. Η αλλαγή της δομής τους και οι κυλιόμενες προκηρύξεις μικρών και ευέλικτων προγραμμάτων, αντί μιας μεγάλης και δύσκολα διαχειρίσιμης προκήρυξης, αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΕΑΜ, ενώ προβλέπεται να εφαρμοστεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο, σύμφωνα με εξαγγελία του υπουργού ΑΑΤ, κ. Βορίδη.

Ειδικότερα, για την αγορά των γεωργικών ελκυστήρων, για το 2020 αναμένεται ένα μέγεθος που θα ξεπεράσει τις 2.700 μονάδες, όταν το 2019 το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 1.200 μονάδες. Η αύξηση αυτή θα αποτελέσει σημαντική ανάσα για τις επιχειρήσεις του κλάδου και θα βοηθήσει στη βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Ο ΣΕΑΜ αναγνωρίζει τη συμβολή της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και ιδιαίτερα του υπουργού, κ. Βορίδη, και του γενικού γραμματέα, κ. Μπαγινέτα, για την επίσπευση των διαδικασιών στην υλοποίηση του προγράμματος, κόντρα στη γραφειοκρατία και τις διαρθρωτικές αδυναμίες των υπηρεσιών του υπουργείου. Επί του παρόντος, προβλήματα και καθυστερήσεις έχουμε στην εκταμίευση των πρώτων επιδοτήσεων, διαδικασία που ξεκίνησε πρόσφατα και επιπρόσθετα της γραφειοκρατίας έχει να αντιμετωπίσει και τις δυσκολίες που δημιουργεί η παρατεταμένη καραντίνα. Η καθυστέρηση αυτή έχει δημιουργήσει ταμειακές δυσκολίες τόσο στους δικαιούχους, όσο και στους προμηθευτές.

Το 2021 προβλέπεται να είναι εξίσου καλό για τον κλάδο, μια και θα συνεχιστεί η υλοποίηση των εγκεκριμένων σχεδίων, ενώ αναμένεται να ξεπεραστούν και τα εμπόδια και οι δυσκολίες τόσο του θεσμικού πλαισίου όσο και της πανδημίας.


Δήμητρα Εμμανουηλίδου

Πρόεδρος Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ)

Πολύ πιο κρίσιμος ο ρόλος των κατασκευαστών τη χρονιά που έρχεται

Το 2020 ξεκίνησε ιδιαίτερα αισιόδοξα για τους Έλληνες κατασκευαστές με μια πολύ πετυχημένη AGROTICA και τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΑΑΤ για την ολοκλήρωση των Σχεδίων Βελτίωσης, εντούτοις η πανδημία της COVID-19 έφερε μια νέα πραγματικότητα σε όλους τους τομείς.

Όπως όλοι, έτσι και ο κλάδος των κατασκευαστών βιώνει την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς με τις τεράστιες επιπτώσεις. Τα μέλη ενήργησαν άμεσα, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για τη συνεχή στήριξη των αγροτών στην καλλιεργητική τους δραστηριότητα, υπερπηδώντας τις δυσλειτουργικές συνθήκες της αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο συνέβαλαν στην απρόσκοπτη προμήθεια των αναγκαίων αγροδιατροφικών προϊόντων στους πολίτες.

Αισίως είχαμε τις πρώτες πληρωμές των Σχεδίων Βελτίωσης μόλις το τελευταίο διάστημα και πριν από την εκπνοή της επίσημης καταληκτικής ημερομηνίας του προγράμματος 2014-2020. Αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι μέσα στη νέα χρονιά θα δούμε επιτέλους την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης και εκμηχάνισης.

Σύμφωνα με δημόσιες θέσεις του υπουργείου, όπως εκφράζονται από τον γενικό γραμματέα, η Ελλάδα υστερεί σε επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου, αφού το 2017 αντιστοιχούσαν στο 22,7% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της Γεωργίας όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 31,4%, με αποτέλεσμα να υστερεί σε εκμηχάνιση και
εκσυγχρονισμό.

Από την άλλη, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού, τα Σχέδια Βελτίωσης συνιστούν το βασικό επενδυτικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αποτελούν το κύριο μέσο για την επίτευξη του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας μέσα από την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας.

Για τον σκοπό αυτόν είχε ανακοινώσει και στο Διεθνές Φόρουμ της Helexpo την άμεση έναρξη καινούργιων Σχεδίων Βελτίωσης, κάνοντας χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένουμε αποτελέσματα και από τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και τις τράπεζες.

Η ΕΚΑΓΕΜ πρόκειται να πιέσει προς αυτές τις κατευθύνσεις μέσω της αβίαστης συνεργασίας που είχε μέχρι στιγμής με το υπουργείο στα θέματα του κλάδου. Επίσης, πρόκειται να συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις με τη νέα ΚΑΠ 2021-2027 και τις νέες τεχνολογίες που απαιτούνται στον πρωτογενή τομέα, μέσω της συμμετοχής της στις ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτόν.Ο ρόλος των κατασκευαστών θα είναι πολύ κρίσιμος το επόμενο διάστημα, με τις απαιτήσεις της Ευρώπης συνεχώς να αυξάνονται, μαζί με τις ανάγκες για εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και συστημάτων ευφυούς γεωργίας, καθώς βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα στους αγροτικούς κλάδους και αφετέρου μειώνουν το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας το αγροτικό εισόδημα και τη διασφάλιση της παραγωγικής διαδικασίας, μειώνοντας το ρίσκο ακόμη και με εξ αποστάσεως εφαρμογή, προλαμβάνοντας τους κινδύνους και εξασφαλίζοντας την παραγωγή.

Με αυτές τις προβλέψεις, η ΕΚΑΓΕΜ πρόκειται να κινηθεί στη διασφάλιση της υιοθέτησης των απαιτήσεων της νέας ψηφιακής εποχής, προς μια περισσότερο έξυπνη γεωργία, ώστε τα μέλη της να είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να συνεχίσουν απρόσκοπτα στη νέα εποχή.


Βάσος Ευθυμιάδης

Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ)

Η γεωργία από τη φύση της δεν έχει απολύτως κανένα περιθώριο αποτυχίας

Η γεωργία ήταν και θα παραμείνει μια παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα, όχι τόσο γιατί οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν την αγγίζουν –το αντίθετο μάλιστα–, αλλά γιατί απευθύνεται στη βασική, μόνιμη και ουσιαστικά αναλλοίωτη ανάγκη του ανθρώπου να τραφεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η σημασία της, όσον αφορά τις ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες τουλάχιστον, αναδεικνύεται κυρίως σε εποχές κρίσεων, οικονομικών ή, όπως φάνηκε φέτος, και επιδημιολογικών.

Ως εκ τούτου, ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει τη μεγάλη ιδιαιτερότητα ότι δεν έχει κανένα απολύτως περιθώριο αποτυχίας. Ο συνδυασμός μιας πιθανής αδυναμίας της χώρας να καλύψει αυτοτελώς τα στρατηγικά αποθέματα τροφής που απαιτούνται για τη διαβίωση του πληθυσμού και μιας ενδεχόμενης μείωσης της δυνατότητας εισαγωγών, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρόβλημα όμοιο του οποίου η γενιά μας δεν έχει αντιμετωπίσει.

Από την αρχή της βασικής καλλιεργητικής περιόδου, η ελληνική γεωργία κλήθηκε να λειτουργήσει μέσα σε ένα περιβάλλον πιθανής ανεπάρκειας εισροών, που ως αποτέλεσμα είχε μια απόλυτα φυσιολογική διστακτικότητα των παραγωγών να αναλάβουν οικονομικό ρίσκο στην καλλιέργειά τους.

Για το ζήτημα της επάρκειας των εισροών, έγινε μια τεράστια προσπάθεια από το σύνολο του κλάδου που απαιτούσε την αντιμετώπιση μεγάλων ελλείψεων σε πρώτες ύλες και πολυεπίπεδα προβλήματα των αλυσίδων εφοδιασμού, υπό πρωτόγνωρες μάλιστα συνθήκες τηλεργασίας, υγειονομικών πρωτοκόλλων και ατομικής ανασφάλειας. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα περήφανος για την ανταπόκριση όλων των εμπλεκομένων στις αγροτικές εισροές, που επιτεύχθηκε να εξυπηρετηθεί το σύνολο του αγροτικού κόσμου, όσον αφορά τις ανελαστικές του παραγωγικές ανάγκες.

Το μείζον πρόβλημα, ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι ο παραγωγός έπρεπε να πάρει άμεσες αποφάσεις για τις καλλιέργειές του, γνωρίζοντας καλά ότι η γεωργία από τη φύση της δεν επιτρέπει ημίμετρα και αναβολές. Οι Έλληνες παραγωγοί, επιδεικνύοντας όχι μόνο επαγγελματισμό, αλλά και αυταπάρνηση, δεν δίστασαν να ξεκινήσουν κανονικά τη δραστηριότητά τους, επενδύοντας στην πίστη ότι συλλογικά η κοινωνία θα τα καταφέρει και γνωρίζοντας καλά ότι ενδεχόμενη γενικευμένη μείωση της παραγωγής τους μπορούσε να έχει μέχρι και καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.

Συμπερασματικά, ο κλάδος μας το 2020 απέδειξε περίτρανα την ανθεκτικότητά του σε περιόδους κάθε λογής κρίσεων και, ταυτόχρονα, ανέδειξε το γεγονός ότι η σημασία του για τη χώρα, πέρα από οικονομική, είναι κυρίως στρατηγική, διασφαλίζοντας ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά μας αγαθά, αυτό της επισιτιστικής επάρκειας. Ας ελπίσουμε ότι η επιδημιολογική κρίση θα δώσει το έναυσμα στην πολιτεία να δώσει στον κλάδο της γεωργίας τη βαρύτητα που του αξίζει.


Θύμης Ευθυμιάδης

Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ)

Η πανδημία δεν επηρέασε τη στήριξη του ΣΕΠΥ στον Έλληνα παραγωγό

Είναι γεγονός ότι το 2020 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη όλων μας, εξαιτίας της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, που συνεχίζει να πλήττει την υφήλιο μέχρι σήμερα. Παρά το γεγονός ότι η πανδημία έχει βαρύτατες συνέπειες σε τομείς όπως η υγεία, ο τουρισμός, η εστίαση και οι εφοδιαστικές αλυσίδες, εντούτοις η ελληνική γεωργία κέρδισε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο το «στοίχημα» της επισιτιστικής επάρκειας σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.

Η εικόνα που έχουμε διαμορφώσει ως ΣΕΠΥ είναι ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά σε μεγαλύτερη έκταση τους κρίκους της αγροδιατροφικής αλυσίδας που ακολουθούν μετά την παραγωγική διαδικασία στο χωράφι, όπως η μεταποίηση, η διανομή, η εστίαση και ο τουρισμός.

Έτσι, τόσο οι εαρινές σπορές σε σημαντικές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι κ.λπ.), όσο και οι φθινοπωρινές (χειμερινά σιτηρά κ.λπ.) πραγματοποιήθηκαν κανονικά χωρίς σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Ωστόσο, οι περιορισμοί που έθεσε η πανδημία στην εστίαση και στον τουρισμό επηρέασαν αρνητικά σε μεγαλύτερο βαθμό τον τομέα των «νωπών» τροφίμων, όπως είναι π.χ. τα οπωροκηπευτικά.

Ο ΣΕΠΥ, εφαρμόζοντας πλήρως τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συνέχισε, αξιοποιώντας τα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία, τη λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, με σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες. Έτσι συνέβαλε τα μέγιστα, τόσο στην ενημέρωση των επιχειρήσεων-μελών του στις «έκτακτες» συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, όσο και στην έγκαιρη πιστοποίηση του πολλαπλασιαστικού υλικού με σειρά προτάσεων που κατέθεσε στην ελληνική πολιτεία, προκειμένου οι σπορές να πραγματοποιηθούν έγκαιρα. Θα συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά δυναμικά να υποστηρίζουμε την προστιθέμενη αξία μέσα από την πιστοποίηση, την ιχνηλασιμότητα και την καινοτομία σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Αυτή είναι η στρατηγική που ως ΣΕΠΥ υποστηρίζουμε διαχρονικά και υπηρετούμε, διαθέτοντας στους Έλληνες παραγωγούς υψηλής ποιότητας πιστοποιημένο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους χρόνια πολλά με υγεία και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε τη νέα χρονιά, με την ελπίδα που φέρνει η ανακάλυψη των εμβολίων, να αφήσουμε οριστικά «πίσω» μας την υγειονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα!


Σωτήρης Σαλής

Πρόεδρος Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος (ΕΦΕ)

Προχωράμε στη νέα χρονιά χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος 

Η δυναμική κάθε χώρας στον τομέα της αγροδιατροφής είναι απόλυτα δεμένη με τον τρόπο λειτουργίας ή παρουσίας των εμπλεκόμενων παραγωγικών δυνάμεων, των ομάδων παραγωγών, των συνεταιρισμών και των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία.

H Ελλάδα, παρότι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες χώρες, δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις αδυναμίες που εδώ και δεκαετίες καθιστούν ελλειμματική την παρουσία της στη διεθνή αγορά. Άλλωστε, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, φαίνεται καθαρά ότι η μορφή παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων υπακούει στους κανόνες της παγκοσμιοποίησης. Ο Έλληνας παραγωγός βρίσκεται αντιμέτωπος πλέον στα ίσια με αντίστοιχους παραγωγούς άλλων χωρών. Και όσο πιο οργανωμένοι εμφανίζονται οι «ανταγωνιστές», τόσο αφήνουν στο περιθώριο απορημένους και έκπληκτους τους Έλληνες παραγωγούς.

Έτσι, αυτό που λέγεται παραγωγικότητα δεν αναπτύχθηκε στη χώρα μας ισόπλευρα. Και ενώ αυξήθηκε η παραγωγή, δεν μπόρεσε να ελεγχθεί το κόστος, αλλά αντίθετα εκτοξεύτηκε, κάνοντας μη ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα. Αποτέλεσμα είναι η συρρίκνωση των προορισμών, αφού η επιθυμία για εξωστρέφεια δεν συνοδεύεται από τη γνώση της παγκόσμιας αγοράς και δεν ακολουθεί συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο.

Οι αδυναμίες αυτές επηρεάζουν παράλληλα και την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού. Η έλλειψη υποδομών στη φυτωριακή παραγωγή, όπως η ανυπαρξία βασικού-μητρικού υλικού, με αναφορά σε συγκεκριμένους κλώνους, υποβαθμίζει την ποιότητα του υλικού και περιορίζει δραματικά τους προορισμούς του. Και αφού τα ελληνικά φυτώρια αδυνατούν να εκμεταλλευτούν αγορές εκτός συνόρων, αντιμετωπίζουν πλέον την περίπτωση της αδυναμίας της ίδιας της ύπαρξής τους, αφού η έλλειψη, αλλά και η άρνηση εκσυγχρονισμού οδηγούν σε αδιέξοδο.

Σήμερα πια βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι ώρα να αφήσουμε πίσω αυτά που μας βαραίνουν και να πάμε μπροστά, έχοντας κατά νου την πραγματικότητα της αγοράς. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε και τις ευθύνες της πολιτείας. Η άποψη ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι μόνο ο τουρισμός αποδείχτηκε μεγάλο λάθος, με αποτέλεσμα ο πρωτογενής τομέας να υποστεί σημαντικότερη καταστροφή από όλες τις παραγωγικές διαδικασίες στη χώρα.

Η προσπάθεια από μέρους μας, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι η παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς. Μετά από δέκα χρόνια, μπορούμε πλέον να παράγουμε υλικό με μπλε ετικέτα. Αυτός ήταν ο στόχος μας και αυτό θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, έχοντας κατά νου όχι μόνο τη δική μας ύπαρξη, αλλά και την ευθύνη της παρουσίας μας στο κοινωνικό σύνολο.