Σχέδιο ανάτασης και ανάπτυξης της ορεινής Ηλείας

Την εκπόνηση και υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη και τη στήριξη της αγροκτηνοτροφίας και των δυνατοτήτων που διαθέτει η ορεινή Ηλεία, ώστε να αποτραπεί η ερημοποίηση των δεκάδων κοινοτικών διαμερισμάτων της και να επιστρέψουν όσοι νέοι εγκατέλειψαν τον τόπο τους προς αναζήτηση καλύτερης ζωής ζητά ο Αναπτυξιακός, Κοινωνικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού της Γης Πανοπουλαίων Ηλείας «Η Ανάληψη του Σωτήρος».

Με επιστολή που κατατέθηκε σε βουλευτές, περιφέρεια, Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, καταγράφονται μια σειρά από προτάσεις και αιτήματα, με σκοπό την ανάπτυξη της oρεινής Ηλείας, καθιστώντας σαφές πως η περιοχή είναι μια κατ’ εξοχήν αγροκτηνοτροφική περιοχή με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στην επιχειρηματικότητα και στον τουρισμό.

Όπως επισημαίνεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Λούη Μπαντούνα, θα πρέπει από κοινού οι βουλευτές του νομού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας να χαράξουν ένα σχέδιο ανάπτυξης, ενεργοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα, ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

Τα μέλη του Συλλόγου ζητούν, μεταξύ άλλων, την ίδρυση και λειτουργία πρότυπης γαλακτοκομικής – κτηνοτροφικής σχολής, με παράλληλη σχολή επαγγελμάτων κρέατος, στο Κ.Δ. Αντρωνίου – Πανοπούλου στην ορεινή Ηλεία, όπως και τη δημιουργία τυροκομικής μονάδας στο Κ.Δ. Κούμανι, το οποίο κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό αιγοπροβάτων στην Ελλάδα.

Ο Σύλλογος ζητά ακόμη την προκαταρκτική γεωφυσική έρευνα για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση του σπηλαίου στο όρος Ερύμανθος ανατολικά του Κ.Δ. Κακοταρίου. Σύμφωνα με τη μελέτη του Διδάκτορα Γεωλογίας Πέτρου Αχιλλεόπουλου, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη σπηλαιώσεων και υπεδαφικής λίμνης νερού.

Επίσης, ζητείται η διάνοιξη και αξιοποίηση 130 χιλιομέτρων φαραγγιών και μονοπατιών σπάνιας βιοποικιλότητας και απείρου κάλλους από το Κ.Δ. Νεμούτας και Λαμπείας έως και το Κ.Δ. Αντρωνίου – Πανόπουλου και Κακοταρίου. Εξίσου σημαντική είναι και η αξιοποίηση του μοναδικού δρυοδάσους της Κάπελης, Αντρωνίου – Πανοπούλου και της Φολόης, καθώς και η αξιοποίηση του ελατοσκέπαστου ορεινού όγκου του Ερύμανθου, όπως και των άφθονων και υψηλής ποιότητας υδάτων της Ορεινής Ηλείας, για την εμφιάλωση νερού. Μεγάλο βάρος θα πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τον Σύλλογο, και στις υποδομές της υγείας και της παιδείας.