Το σχέδιο πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ μέχρι το τέλος του έτους

✱ Στην τελική ευθεία ο υπολογισμός αγροπεριβαλλοντικών και βιολογικών
✱ Αποζημιώσεις σε μία δόση για τους πληγέντες του 2022 – «Θρίλερ» με τις ζημιές εκτός Κανονισμού

Σε ρυθμούς… πληρωμών φαίνεται να εισέρχονται σταδιακά ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, με τους Οργανισμούς να προχωρούν στον προγραμματισμό τους έως το τέλος του έτους.

Μετά την πληρωμή των αγροπεριβαλλαντικών μέτρων το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου, ακολουθεί ο Δεκέμβριος, κατά τη διάρκεια του οποίου, εκτός από τις έκτακτες ενισχύσεις για ζωοτροφές και λιπάσματα που αναμένεται να καταβληθούν, όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προγραμματίζεται η καταβολή αφενός της Εξισωτικής Αποζημίωσης, αφετέρου του υπόλοιπου 30% της Βασικής Ενίσχυσης, σε συνδυασμό με την καταβολή του Πρασινίσματος και της Ενίσχυσης των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας. Την περίοδο των εορτών αναμένεται και η μεγάλη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς από την πλευρά του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του έτους 2022.

Εν αρχή… τα αγροπεριβαλλοντικά

Όπως διαβεβαιώνει στην «ΥΧ» ανώτατο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, έως το τέλος Νοεμβρίου θα πληρωθούν στους δικαιούχους τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, μεταξύ αυτών και η Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020, αλλά και το Μέτρο 11, δηλαδή τα Βιολογικά (βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία). Ολοκληρωμένη εικόνα για τα τελικά ποσά που πρόκειται να χορηγηθούν στους δικαιούχους αναμένεται να έχει ο Οργανισμός στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με δεδομένο ότι βαίνει προς ολοκλήρωση ο υπολογισμός.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, έπρεπε να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων οι εξής:

✱ Οι ενταγμένοι δικαιούχοι 2ης, 4ης και 5ης πρόσκλησης του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες».

✱ Οι ενταγμένοι δικαιούχοι 1ης και 2ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».

Κι αυτό γιατί, στο πλαίσιο των απαιτούμενων διοικητικών / διασταυρωτικών ελέγχων για τον υπολογισμό της πληρωμής προκαταβολής μέχρι το τέλος του μήνα των Μέτρων 10 και 11 (Αγροπεριβαλλοντικά και Βιολογικά αντίστοιχα), θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή προκαταβολής τα δεδομένα της ψηφιακής υπηρεσίας κοινοποίησης της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων του ΥΠΑΑΤ.

Τονίζεται ότι για τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.09 που έχουν δύο ή περισσότερες φυλές αιγοπροβάτων, ή/και έχουν χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, επιπλέον της ετήσιας απογραφής μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας για τα αιγοπρόβατα και για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοιρινών, θα έπρεπε να προσκομίσουν και το χειρόγραφο μητρώο στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022. Η εν λόγω προσκόμιση κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ζώα ανά φυλή.

«Στους παραγωγούς που δεν θα έχουν προβεί για τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις στις προαναφερόμενες ενέργειες δεν θα καταστεί δυνατή η χορήγηση της προκαταβολής για τις εν λόγω ζωικές κατηγορίες», προειδοποιεί ο Οργανισμός.

Εξισωτική και υπόλοιπα

Μία από τις μεγάλες πληρωμές του έτους είναι η χορήγηση της Εξισωτικής Αποζημίωσης (Μέτρο 13), η οποία αναμένεται, όπως και κάθε χρόνο, κοντά στις εορτές των Χριστουγέννων. Το ποσό αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, αλλά προς τις αρχές του Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει καλύτερη εικόνα για τους δικαιούχους και το τελικό ποσό καταβολής. Την ίδια περίοδο αναμένεται, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να καταβληθεί και το υπόλοιπο 30% της Βασικής Ενίσχυσης, μαζί με το Πρασίνισμα και την Ενίσχυση των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας.

Εν τω μεταξύ, αυτό το χρονικό διάστημα «τρέχει» η διαδικασία επεξεργασίας των μεταβολών της ΕΑΕ 2022, μετά και την παράταση που δόθηκε στα ΚΥΔ για έως τα μεσάνυχτα της 21ης Νοεμβρίου 2022 (η αρχική ημερομηνία ήταν η 15η Νοεμβρίου).

Σε μία δόση, ύψους 210 εκατ. ευρώ, οι αποζημιώσεις του 2022

Σε μία δόση πρόκειται να πληρώσει τις αποζημιώσεις του έτους 2022 ο ΕΛΓΑ, με το ποσό που πρόκειται να καταβληθεί να εκτιμάται στα 210 εκατ. ευρώ περίπου. Όπως μεταφέρει ανώτατη πηγή του Οργανισμού στην «ΥΧ», διαβεβαιώνεται ότι σε συνεργασία με τις ηγεσίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών με τον ΕΛΓΑ, η καταβολή των αποζημιώσεων θα εξελιχθεί ομαλά. Κι αυτό γιατί η πρόβλεψη των εσόδων του Οργανισμού από την ειδική ασφαλιστική εισφορά και η συμπλήρωση από το αποθεματικό των αναδρομικών οφειλόμενων διασφαλίζουν, όπως μας αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, τις αποζημιώσεις στο 100% της αξίας τους.

Το ρεπορτάζ δείχνει –με βάση πάντα τις πληροφορίες μέχρι στιγμής– ότι τα 210 εκατ. ευρώ περίπου αναμένεται να πληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, και δη την περίοδο των εορτών. Όπως υπενθυμίζουν οι κύκλοι του ΕΛΓΑ, για τις ζημιές του έτους 2022 έχουν καταβληθεί περί τα 20 εκατ. ευρώ (αποζημιώσεις σε ΠΕ Αργολίδας και αποζημιώσεις για χαλαζοπτώσεις).

Δεν φτάνουν τα de minimis

Ωστόσο, εκτός του πακέτου αποζημιώσεων μένουν οι ζημιές που υπέστησαν ροδάκινα και σταφύλια λόγω καρπόπτωσης και ασθενειών, καθώς δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του Οργανισμού. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από το ρεπορτάζ, εκτιμάται ότι οι αποζημιώσεις για τα παραπάνω ανέρχονται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Ήδη, έχουν διατυπωθεί πολλά αιτήματα, ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς μέσω de minimis, αλλά το ύψος της ζημιάς έρχεται να εξαντλήσει ουσιαστικά τον ελληνικό «κουμπαρά» των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), στον οποίο έχουν απομείνει περίπου 40 εκατ. ευρώ. Οι όποιες εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ και του υπουργείου Οικονομικών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022