Σχέδιο στήριξης για τους πληγέντες της Θεσσαλίας

✱ Άμεση οικονομική στήριξη, διευκόλυνση κτηνοτρόφων και υποδομές στο κάδρο των έκτακτων μέτρων ✱ Τι θα γίνει με την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος

Προκαταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τη θεομηνία, αναμένεται να ανακοινώσει το ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που ετοιμάζει. Στόχος είναι τα χρήματα να καταβληθούν στους πληγέντες το αργότερο σε τρεις εβδομάδες, μέσω ειδικής διαδικασίας που ουσιαστικά θα παρακάμπτει τη δυσκίνητη λειτουργία του ΕΛΓΑ. Από την πλατεία Βάθη σημειώνουν ότι τα μέτρα στήριξης θα καλύψουν το εύρος των ζημιών σε τρία επίπεδα, σε φυτική και ζωική παραγωγή, αγροτικές υποδομές και δημόσιες/δημοτικές υποδομές.

Αποζημιώσεις

Όπως δήλωσε ανώτατη πηγή του ΥΠΑΑΤ στην «ΥΧ», το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ένα συνεκτικό σχέδιο στήριξης των πληγέντων, που θα περιλαμβάνει:

1. Προκαταβολή αποζημιώσεων, με τη μορφή ποσού άμεσης στήριξης και εξόφληση με την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων του ΕΛΓΑ. Στόχος είναι οι παραγωγοί να λάβουν σε διάστημα τριών εβδομάδων ποσό στήριξης, μέσω μίας διαδικασίας διασταύρωσης των ΑΦΜ τους σε σχέση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Σε περίπου τέσσερις μήνες θα καταβληθεί η διαφορά, εφόσον υπάρχει, με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποφευχθεί, σε αυτή την περίπτωση, η εξατομίκευση των ζημιών και πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθηθεί η οδός του flat rate, δηλαδή αποζημίωση με βάση τη ζημιά ανά προϊόν επί του αριθμού των στρεμμάτων. Πάντως, πρέπει το συντομότερο να ξεκαθαριστεί το συνολικό ύψος της ζημιάς σε στρέμματα.

2. Χορήγηση κανονικά της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος έτους 2020 (όταν η πληρωμή πραγματοποιηθεί Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2021), κατ’ εξαίρεση χωρίς παραστατικά πώλησης. Θα αξιοποιηθεί και σε αυτή την περίπτωση η διασταύρωση των στοιχείων του ΟΣΔΕ.

3. Διευκόλυνση των πληγέντων κτηνοτρόφων, με παράκαμψη της προβλεπόμενης διαδικασίας υποχρεωτικής καταγραφής των απολεσθέντων παραγωγικών ζώων από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Οι κτηνοτρόφοι που έχουν χάσει τα ζώα τους δύναται να προχωρήσουν στην ταφή τους χωρίς να περιμένουν τα κλιμάκια για την αποτίμηση της ζημιάς. Η απόφαση, όμως, μαθαίνουμε ελήφθη και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Και σε αυτή την περίπτωση, θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του ΟΣΔΕ του κάθε παραγωγού, τα οποία θα διασταυρωθούν σε ελέγχους που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

4. Υποδομές: Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το κόστος για ζημιές σε υποδομές των παραγωγών (όπως αποθήκες ποτιστικά κ.ά.) είναι μικρότερο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Όσον αφορά τις δημόσιες και λοιπές υποδομές (π.χ. αρδευτικά κανάλια κ.ά.), το ΥΠΑΑΤ φαίνεται πως προσανατολίζεται σε μία διττή λύση: Επισκευές, όπου χρειαστεί για άμεση απόδοση στους χρήστες ή αντικατάστασή τους με νέες υποδομές, αλλά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων.

Αν. Λυκουρέντζος: «Ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό ο ΕΛΓΑ Λάρισας»

«Θα υπερβούμε τα στενά όρια που ορίζουν οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, οι οποίες προβλέπονται στα 16 εκατ. και καλύπτουν ζημιές εκτός κανονισμού του ΕΛΓΑ. Θα υπερβούμε το οικονομικό αυτό όριο, κατόπιν σχετικής έγκρισης του πρωθυπουργού. Όσες ζημιές ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία, θα αποζημιωθούν επίσης με την ίδια ταχύτητα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «ο ΕΛΓΑ Λάρισας ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό, ώστε τις επόμενες ημέρες τα συνεργεία να προβούν στις εκτιμήσεις, όπου χρειάζεται. Αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε έκτακτη προκήρυξη για τη στελέχωση επιπλέον γεωπόνων-κτηνιάτρων για να αντιμετωπίσουμε τις υπηρεσιακές ανάγκες».

Σημειώνεται ότι έχει ήδη αποφασιστεί όχι μόνο για τη Θεσσαλία, αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τον «Ιανό» συμψηφισμός των τελών εκτίμησης των ζημιών με τις αντίστοιχες αποζημιώσεις που θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ.

Κεντρική φωτογραφία: 902.gr
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Υπαιθρος Χώρα”
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 25/9 

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες αποκάλυψης στον θεσσαλικό κάμπο από τις φονικές πλημμύρες