Μ. Βρετανία: Σχεδόν οι μισές αγροτικές εκμεταλλεύσεις υπέστησαν οικονομικές απώλειες

Στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας το μέσο αγροτικό εισόδημα

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Σημάδια κατάρρευσης εμφανίζει το αγροτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς τα αγροτικά εισοδήματα κινήθηκαν εκ νέου πτωτικά και για το 2016. Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA), αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το εισόδημα των αγροτών υπέστη μείωση, φτάνοντας σε έναν ετήσιο μέσο όρο της τάξης των 18.800 λιρών. Μάλιστα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι σχεδόν το ήμισυ των βρετανικών εκμεταλλεύσεων δεν κατέγραψε καθόλου κέρδη ή υπέστη καθαρές ζημιές.

Πέρα από τη σταθερά μειούμενη τάση, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της αξίας της γεωργικής παραγωγής, η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή του μέσου αγροτικού εισοδήματος (σ.σ. 2016) είναι η χαμηλότερη που έχει παρατηρηθεί από το 2007, ενώ σε σχέση με το κοντινό 2013 η διαφορά ξεπερνά τις 10.000 λίρες (σ.σ. μέσος όρος 29.000 λίρες). Ακόμη κι έτσι, η τιμή του μέσου όρου του 2016 ισοδυναμεί με 19.686 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα κέρδη ανά εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης παραμένουν ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ-28, ο οποίος ανέρχεται στα 16.063 ευρώ.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Για την ίδια περίοδο, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των βρετανικών εκμεταλλεύσεων (41,6%) κατέγραψε καθαρές ζημιές, με τα συνολικά κόστη να υπερβαίνουν τα έσοδα των αγροτών. Από τέτοιες απώλειες δοκιμάστηκαν περισσότερο οι Σκωτσέζοι (46,9%), ακολουθούμενοι από τους Άγγλους (41,2%), τους Ουαλούς (38,1%) και τους Βορειοϊρλανδούς παραγωγούς (34,7%).

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress