Κλίμα ενότητας στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη

Κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας από ΣΕΚ και ΠΕΚ και αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Κλίμα ενότητας στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη
Κτηνοτρόφοι από την βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. όπου ως ένδειξη διαμαρτυρίας έριξαν γάλα στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κτίριο. Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 .ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Δυναμικό «παρών» έδωσαν κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ανατολική – Μακεδονία και τη Θράκη) στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 31/5 που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, υπό τη σκιά των κρίσιμων εξελίξεων στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που μαστίζουν την κτηνοτροφία αυτή την περίοδο, με αποκορύφωμα τη μεγάλη πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και τα προβλήματα στη διάθεσή του σε τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες.

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Στέργιος Κύρτσος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του κόσμου, καθώς και για το κλίμα ενότητας που «διέψευσε τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για διχόνοια», όπως είπε. Ο ίδιος άφησε αιχμές για την απουσία της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης κατά την επίδοση του ψηφίσματος από αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων. Από πλευράς ΣΕΚ παρευρέθηκε ο ταμίας Μιχάλης Τζήμας και το μέλος του ΔΣ, Θανάσης Λουκμακιάς. Ο κ. Τζήμας δήλωσε στην «ΥΧ»: «Εκφράστηκε η αγανάκτηση που υπάρχει στον κτηνοτροφικό κόσμο, καθώς τα προβλήματα είναι τεράστια. Καλούμε την πολιτεία να ενσκήψει σε αυτά. Το κλίμα ήταν ενωτικό».

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Οι κτηνοτρόφοι κατέθεσαν ψήφισμα στα γραφεία της υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρίας – Κόλλια Τσαρουχά, και της επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνας Νοτοπούλου. Το κείμενο του ψηφίσματος συνυπογράφουν οι ΠΕΚ, ΣΕΚ, Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και οι Σύλλογοι κτηνοτρόφων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αναλυτικά έχει ως εξής:

«Οι συγκεντρωμένοι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής, η οποία μας έχει φτάσει στο χείλος της καταστροφής. Καταγγέλλουμε, επίσης, τις εναρμονισμένες πρακτικές των γαλακτοβιομηχάνων και τυροκόμων με τη μονομερή και εκβιαστική πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα που οδηγούν τον κλάδο στην καταστροφή, επιστρέφοντάς τον σε μέρες του 1994. Ζητάμε:

  • Έλεγχο της αγοράς γάλακτος με ισοζύγια σε ΠΟΠ και μη ΠΟΠ προϊόντα.
  • Ανεξαρτητοποίηση του ΕΛΟΓΑΚ και συμμετοχή των κτηνοτρόφων στο ΔΣ και όχι με δημόσιους υπαλλήλους όπως θέλει να νομοθετήσει το ΥΠΑΑΤ.
  • Όσες γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα και δη φέτα.
  • Αύξηση των προστίμων στους παρανομούντες με ποσοστό επί του τζίρου σε όσους κάνουν παραβάσεις σε ΠΟΠ προϊόντα και σε περίπτωση επανάληψης, κλείσιμο του τυροκομείου ή της γαλακτοβιομηχανίας.
  • Άμεση έγκριση της Διεπαγγελματικής φέτας από το ΥΠΑΑΤ.
  • Τοποθέτηση GPS και θέσπιση ηλεκτρονικού τιμολογίου σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος.
  • Προσλήψεις από το ΥΠΑΑΤ στον ΕΛΟΓΑΚ και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών
  • Άμεση κατανομή αποζημιώσεων de minimis σε όλους του παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος για την ακραία μείωση της τιμής όπως προβλέπεται από την ΕΕ για στρεβλώσεις της αγοράς

Για εμάς είναι πλέον θέμα επιβίωσης. Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον κύριο πρωθυπουργό στην επόμενη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για να μπορέσουμε, έστω και τώρα, να σώσουμε τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας και συγχρόνως τον «λευκό χρυσό» της Ελλάδος, τη φέτα μας».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν κτηνοτρόφοι στη ΘεσσαλονίκηΝωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 31/5 στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη, κτηνοτρόφοι από Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική – Μακεδονία και τη Θράκη.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, η διαμαρτυρία έγινε για την πορεία συρρίκνωσης που ακολουθεί ο κλάδος, εξαιτίας  της κατρακύλας που έχουν πάρει οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα και της απουσίας ελέγχων και προστασίας του προϊόντος.

Οι κτηνοτρόφοι κατέθεσαν υπόμνημα στα γραφεία της υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρίας – Κόλλια Τσαρουχά και της επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου. Στο υπόμνημα αναλύονται οι προβληματισμοί, αλλά και οι θέσεις και προτάσεις των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την επιβίωση του κλάδου. Μεταξύ άλλων, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress