Συγκομιδή στα 50 λεπτά για την πατάτα Νευροκοπίου

Η συγκομιδή πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι μόλις άρχισε, καθώς λόγω καιρού η καλλιέργεια χαρακτηρίζεται από οψιμότητα. «Αρχίσαμε με τις πρώιμες ποικιλίες, Spunta και Safari», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου, Απόστολος Βέσμελης.

Μειωμένες χαρακτηρίζει τις αποδόσεις συγκριτικά με πέρυσι, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Αρχικά αντιμετώπισαν ξηρασία, ακολούθησαν πολλές βροχές και επλήγησαν δύο φορές από χαλάζι. Η δεύτερη χαλαζόπτωση του Ιουνίου έπληξε πάνω από 3.000 στρέμματα. Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται στους 3 τόνους, ενώ πέρυσι είχαν 4-4,5 τόνους, επομένως η μείωση είναι σημαντική. «Η ποιότητα είναι σταθερή για την πατάτα που περνάει από το συσκευαστήριο, αλλά θα έχουμε περισσότερες δεύτερες πατάτες. Εάν πέρυσι είχαμε φύρα στο 20%, φέτος ενδέχεται να φτάσει στο 40%». Δίνοντας την οικονομική διάσταση της διαφορετικής ποιότητας, ο κ. Βέσμελης λέει ότι πέρυσι η πρώτη πατάτα πουλήθηκε με 35 λεπτά το κιλό και η δεύτερη με 15 λεπτά.

Φέτος, η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 50 λεπτά το κιλό, λόγω της υψηλής ζήτησης. «Η Γερμανία και η Γαλλία που αγοράζουν πατάτα έχουν ιδιαίτερα μειωμένες ποσότητες, εξαιτίας του καύσωνα, γιατί εκείνοι δεν ποτίζουν», εξηγεί.

Η Ομάδα τους προωθεί το προϊόν στην Λαχαναγορά της Αθήνας και στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη, Μασούτη και Κρητικού. Η συγκομιδή αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 15-20 Οκτώβρη, εάν δεν αντιμετωπίσουν περαιτέρω βροχοπτώσεις που θα προκαλέσουν καθυστέρηση.

Άλλον συντελεστή ΕΦΚ

Οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου προβληματίζονται από την πολύ χαμηλή επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. «Πιστώνονται τα χρήματα, αλλά έπρεπε ο ΕΦΚ να είναι από τους υψηλότερους, γιατί χρειάζεται πολύ καλή επεξεργασία του εδάφους πριν από τη σπορά, επομένως απαιτεί πολύ πετρέλαιο. Δυστυχώς, μάς έχουν στην ίδια κατηγορία με το σιτάρι. Ο συντελεστής μας είναι 16 λίτρα το στρέμμα, ενώ στο σιτάρι είναι 15 και στο βαμβάκι 30». Επικοινώνησαν με τους βουλευτές της Δράμας και πλέον σχεδιάζουν να στείλουν επιστολή στο ΥΠΑΑΤ, τονίζοντας τα πολύ υψηλά καλλιεργητικά έξοδα που φτάνουν τα 1.400 ευρώ ανά στρέμμα.