Σύγχρονη επιστημονική και τεχνολογική γνώση στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς στη Νάουσα

Στο επίκεντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η Νάουσα και το 10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων).

Ερευνητές από όλον τον κόσμο, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εταιρείες, που καλλιεργούν και προάγουν την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, ένωσαν τις δυνάμεις τους και μοιράστηκαν τη γνώση τους, προκειμένου να παρουσιάσουν όλες τις νεότερες εξελίξεις και καινοτομίες που αφορούν την καλλιέργεια του ροδάκινου διεθνώς.

Όπως ανέφερε ο διοργανωτής του συνεδρίου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γιώργος Μαγγανάρης, περισσότεροι από 150 σύνεδροι από όλο τον πλανήτη μίλησαν, μεταξύ άλλων, για επίκαιρα ζητήματα όπως για τη γενετική βελτίωση υποκειμένων και ποικιλιών, τις γονιδιωματικές προσεγγίσεις και τη βιοτεχνολογία, τα προηγμένα συστήματα παραγωγής, τις ασθένειες και τους εχθρούς των πυρηνόκαρπων και την καταπολέμησή τους, τη λίπανση, την άρδευση και τη φυτοπροστασία, αλλά και για τεχνολογίες αιχμής και τη ρομποτική στους αγρούς.

 

Συγκερασμός θεωρίας και πράξης

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε και το σκέλος του συνεδρίου όπου η επιστημονική και ακαδημαϊκή γνώση συγκεράστηκε με τη θεωρητική και πρακτική γνώση κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον γεωργικό τομέα. Απώτερος σκοπός ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ενδυνάμωση των παραγωγών απέναντι στις προκλήσεις της εποχής και τον μετασχηματισμό των καλλιεργειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των εταιρειών μίλησαν για τα νέα προϊόντα, τις λύσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον παραγωγό προσαρμοσμένα όλα στην προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Χαράλαμπος Λιότσος, Category Marketing Manager της Corteva για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, η εταιρεία στο άμεσο μέλλον πρόκειται να διαθέσει στην αγορά σύγχρονα βιοπαρασιτοκτόνα στην καλλιέργεια του ροδάκινου και συγκεκριμένα βιολογικά εντομοκτόνα.

Τα προϊόντα ήδη δοκιμάζονται και θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στην αγορά, ολοκληρώνοντας έτσι το portfolio της εταιρείας, σε ό,τι αφορά τα βιολογικά στην καλλιέργεια του ροδάκινου. Επιπλέον, από το 2022 είναι διαθέσιμοι και οι βιοδιεγέρτες που έχουν αναπτυχθεί στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στο κομμάτι της βιολογικής, οι οποίοι στοχεύουν στην παροχή αζώτου στο φυτό μέσω της ατμόσφαιρας. «Είναι πολύ σημαντικό για τους παραγωγούς, αφού προσφέρουμε μια επιπλέον πηγή αζώτου στο φυτό, ενώ την ίδια ώρα αφορά και το θέμα κόστους, καθώς τα λιπάσματα είναι για πολλούς απαγορευτικά τη σημερινή εποχή», κατέληξε ο κ. Λιότσος.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Σέρβης, επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της BASF Hellas στα προϊόντα φυτοπροστασίας, αναφέρθηκε στο Revyona, που είναι ένα καινούργιο καινοτόμο μυκητοκτόνο προϊόν με αυστηρές προδιαγραφές, στα βασικά χαρακτηριστικά του και το πώς διαφοροποιείται από τα μέχρι τώρα αντίστοιχα προϊόντα, όπως και πώς μπορεί να δώσει λύση στη διαχείριση των ασθενειών από τον παραγωγό του ροδάκινου.

«Το ροδάκινο είναι μια σημαντική καλλιέργεια, ειδικά στη Β. Ελλάδα, και είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν. Είναι μια καλλιέργεια για την οποία υπάρχει τεχνική γνώση και υποστήριξη και το γεγονός ότι αποσύρονται πολλά μυκητοκτόνα σκευάσματα από την αγορά παλαιότερης τεχνολογίας και μειωμένης αποτελεσματικότητας, καθιστά το προϊόν της εταιρείας μας ιδιαίτερα επίκαιρο. Μας ενδιαφέρει ως BASF να είμαστε παρόντες πάντα με καινοτόμες λύσεις», κατέληξε ο κ. Σέρβης.

Από πλευράς Syngenta, ο marketing manager στη δενδροκομία και το αμπέλι για όλη την Ελλάδα, Ιωάννης Αβραμίδης, αναφέρθηκε στο GEOXE, ένα μυκητοκτόνο επαφής με προστατευτική δράση για την καταπολέμηση μυκητολογικών ασθενειών, το οποίο είχε έγκριση τα προηγούμενα χρόνια κυρίως σε μηλοειδή, αμπέλι και ακτινίδιο και από την περσινή χρονιά και στα πυρηνόκαρπα.

«Το προϊόν ανήκει σε μια κατηγορία ουσιών διαφορετική από αυτές που υπάρχουν στην αγορά, έχει υψηλή αποτελεσματικότητα εναντίον της μονίλιας, έχει δράση σε ορισμένες μετασυλλεκτικές ασθένειες στους καρπούς και κυρίως είναι ένα προϊόν μίας δραστικής, το οποίο ζητείται πολύ έντονα από τη διατροφική αλυσίδα και από την ευρωπαϊκή αγορά που επιζητά όλο και λιγότερες δραστικές ουσίες στο τελικό προϊόν», σημείωσε ο κ. Αβραμίδης.

Παράλληλα, τόνισε πως η εταιρεία και λόγω του Green Deal βλέπει τη γεωργία με διαφορετική οπτική και στοχεύει σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με το digital farming, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το αποτύπωμα κάποιων φαρμάκων στα τελικά προϊόντα.

Σε πρώτο πλάνο η προστασία του περιβάλλοντος

Στην προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη και την κοινωνική ευθύνη της εταιρείας αναφέρθηκε ο Νίκος Μυτιλέκας, υπεύθυνος Τεχνικού Τμήματος και Marketing της εταιρείας YARA για Ελλάδα, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία ακολουθεί μια αυστηρή πολιτική και φροντίζει όλες οι δράσεις να μην είναι μόνο στην κατεύθυνση εταιρικής φύσης, αλλά να συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος. «Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των καλλιεργειών, σεβόμαστε όμως τα πρωτόκολλα που υπάρχουν για την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να μειώσουμε τους ρύπους των αερίων στην ατμόσφαιρα και το πετυχαίνουμε με προϊόντα υψηλής αποδοτικότητας και συγκεκριμένες τεχνολογίες».

Ο κ. Μυτιλέκας υπογράμμισε ότι τα εργοστάσια της YARA σε παγκόσμιο επίπεδο πρόκειται να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν αυτήν τη στιγμή. «Η εταιρεία έχει τεχνολογία, η οποία παράγει λίπασμα με 50%-60% λιγότερο αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, από ό,τι η μέση βιομηχανία λιπασμάτων. Στόχος είναι μέχρι το 2050 να γίνει μηδενικό. Γι’ αυτό στο μέλλον δεν θα χρησιμοποιούμε αέριο, αλλά ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε η πρώτη ύλη που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε αμμωνία να είναι φιλική προς το περιβάλλον (clean ammonia)».