Αυτό το άρθρο είναι 12 μηνών

Σύγχρονη λύση στην άρδευση δίνει η συνεργασία ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου και Δήμου Αλεξανδρούπολης

22/07/2023
3' διάβασμα
sygchroni-lysi-stin-ardefsi-dinei-i-synergasia-toev-feron-peplou-kai-dimou-alexandroupolis-297591

Η συνεργασία του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και η κοινή επιλογή για τη χρηματοδότηση μελετών για αρδευτικά έργα τούς δικαίωσε και το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα της άρδευσης με δύο μεγάλα έργα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και γραμματέας του ΤΟΕΒ, Κώστας Αλεξανδρής, εξηγεί πως πριν από δυόμισι χρόνια έβαλαν τις βάσεις υλοποίησης μελετών για απαραίτητα αρδευτικά έργα. «Έγινε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΤΟΕΒ και του δήμου και όπου βρίσκουμε χρηματοδοτικούς πόρους καταθέτουμε τις ανάλογες μελέτες για να εντάσσονται προς χρηματοδότηση τα έργα. Μια τέτοια μελέτη κατατέθηκε στη Δράση: 4.3.1: Υποδομές εγγείων βελτιώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του υπόγειου αρδευτικού δικτύου Πέπλου».

Το έργο είναι ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και εντός των ημερών ο διαγωνισμός βγαίνει στον αέρα. «Πρόκειται για ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο που θα αρδεύει περίπου 8.000 στρέμματα από τα 84.000 της περιοχής ευθύνης του ΤΟΕΒ, στα οποία καλλιεργούνται βαμβάκι, μηδική, λίγα στρέμματα ρύζι, κηπευτικά και αραβόσιτος». Εκτιμά ότι θα δοθεί προς χρήση τον Μάιο του 2024, αν δεν προκύψουν ενστάσεις. Ο κ. Αλεξανδρής ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου καταθέτουν στην περιφέρεια μελέτη για ένα πολύ σημαντικό έργο συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, που αφορά ένα σύγχρονο αντλιοστάσιο στην κοίτη του ποταμού Έβρου, υπερυψωμένο, και θα τροφοδοτεί με 24.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα.

Σχολιάζει ότι ενδεχομένως θα είναι το μεγαλύτερο πανελλαδικά αντλιοστάσιο. Έχουν εξασφαλίσει τα 5,5 εκατ. ευρώ και ευελπιστούν το επόμενο δίμηνο να εξασφαλίσουν άλλα 2 εκατ. ευρώ, ώστε η υλοποίησή του να ξεκινήσει εντός του έτους. Το έργο θα παρέχει φθηνό και άφθονο νερό για αρδευτική χρήση σε 75.000 στρέμματα.

«Το έργο εξασφαλίζει το αρδευτικό νερό εφόσον υπάρχει νερό στο ποτάμι. Το αντλιοστάσιο μειώνει το κόστος λειτουργίας του Οργανισμού στο μισό, σε προσωπικό και σε ενέργεια. Επομένως, το νερό θα φτάνει φθηνότερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα στους παραγωγούς, στον χρόνο και στην ποσότητα που θέλουν». Τονίζει ότι δημιουργούν σύγχρονα έργα που θα επιτύχουν τη μείωση του κόστους παραγωγής, άρα θα συμβάλουν στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Ακολουθώντας τους γείτονες

Κάνοντας μια σύγκριση στη διαχείριση του ποταμού Έβρου στην ελληνική πλευρά με την τουρκική, αναφέρει ότι οι γείτονες κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το ποτάμι στο μέγιστο και αρδεύουν πάνω από 500.000 στρέμματα με ρύζι. «Εμείς, σιγά-σιγά προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα μερίδιο. Είναι εντυπωσιακό ότι τον χειμώνα αντλούν νερό από το ποτάμι, το ανεβάζουν χιλιόμετρα πάνω στο βουνό και δημιουργούν αποθήκες για το καλοκαίρι».

Τέλος, δεν παραβλέπει να τονίσει ότι τα ελληνικά αντλιοστάσια δουλεύουν με αντλίες αγορασμένες από την Τουρκία, γιατί «ουδέποτε έλυσε κανείς αυτά τα προβλήματα, υλοποιώντας έργα ουσίας, για αυτό τα κάνουμε μόνοι μας».