Με συλλογικό και κοινωνικό πρόσημο η λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου Σερρών

Το αντίδοτο στην οικονομική κρίση και στα δύσκολα που γεννά η επόμενη ημέρα από την πανδημία Covid-19 μπορεί να αποτελέσουν τα αγροτεμάχια που παραχωρούνται από διάφορους δήμους σε πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη για την καλλιέργεια κηπευτικών.

Στον Δήμο Σερρών, η δράση του αστικού λαχανόκηπου υλοποιείται εδώ και μερικά χρόνια, με πολλά από τα προϊόντα που παράγονται να καταλήγουν στην κοινωνική κουζίνα του δήμου. Πρωταρχικός σκοπός του Δημοτικού Λαχανόκηπου Σερρών, όπως αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού του Δήμου Σερρών, Σωτηρία Πάνου – Αναστασιάδου, είναι η υποστήριξη, η διευκόλυνση και η κάλυψη των αναγκών σε κηπευτικά, ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως απόρων, κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων, ανέργων, μονογονεϊκών οικογενειών, πολυτέκνων και πολιτών που διαβιούν κοντά στο όριο της φτώχειας.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι πέρα από τη στήριξη των αδύναμων συνδημοτών και η απασχόληση σε δημιουργικές δραστηριότητες, ανθρώπων που δεν ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα, αλλά επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη φύση και τη γη για καθαρά προσωπικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. «Στους ενδιαφερόμενους, παρέχεται αγροτεμάχιο έκτασης 100 τ.μ., πλήρως αρδευόμενο με σταγονίδια. Σε απόρους και ευπαθείς ομάδες, τα αγροτεμάχια παραχωρούνται δωρεάν, ενώ άλλοι πολίτες, κυρίως αυτοί που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να σπείρουν, καταβάλλουν ελάχιστο τίμημα ως μίσθωμα», αναφέρει η αντιδήμαρχος.

Πολλά από τα προϊόντα που παράγει ο Δημοτικός Λαχανόκηπος καταλήγουν στη δομή της Κοινωνικής Κουζίνας. «Είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο βοηθά πολύ και την κοινωνική κουζίνα, αφού οι εθελοντές καλλιεργητές διαθέτουν μέρος της παραγωγή τους, μαρούλια, κρεμμυδάκια, ντομάτες και άλλα λαχανικά και στην κοινωνική κουζίνα του Δήμου Σερρών», καταλήγει.