Ο Σύλλογος Γυναικών Νερομύλου αναβιώνει τις αγροτικές παραδόσεις της Μεσσηνιακής γης

Ελάτε να παρακολουθήσετε όλη τη διαδικασία της παραγωγής του σταριού, από το θέρισμα και το αλώνισμα, και στη συνέχεια να απολαύσετε το ψωμί και άλλες πίτες που θα παρασκευαστούν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Μια σπουδαία λαογραφική βιωματική εμπειρία θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν όσοι βρεθούν την Κυριακή 18 Ιουνίου, στο Νερόμυλο Μεσσηνίας. Κατά την εκδήλωση που διοργανώνεται από το Σύλλογο Γυναικών Νερομύλου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Μεσσήνης και το Λαογραφικό Σύλλογο Καλαμάτας, με τίτλο «Ο θέρος και το αλώνισμα», πρόκειται να αναβιώσουν ήθη και έθιμα της περιοχής, όπως το αλώνισμα, η παραγωγή σταριού, το ψήσιμο ψωμιού κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου. Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Νερομύλου, η πρόεδρος Σταυρούλα Πουλή κάλεσε όλους τους Μεσσήνιους να βρεθούν την Κυριακή στις 7.30 μ.μ. στο χωριό τους και να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία της παραγωγής του σταριού, από το θέρισμα και το αλώνισμα, και στη συνέχεια να απολαύσουν το ψωμί και άλλες πίτες που θα παρασκευαστούν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Έκανε γνωστό, επίσης, ότι στη διοργάνωση θα δώσει το «παρών» και ο Σύλλογος Νεδουσαίων, που θα «συνοδεύσει» την εκδήλωση με τα παραδοσιακά του όργανα.
Εκπροσωπώντας το Δήμο Μεσσήνης, ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος τόνισε ότι σ’ αυτή την εκδήλωση οι νέοι θα έχουν μια βιωματική εμπειρία για το πώς παρασκευάζεται το στάρι… και το ψωμί στη συνέχεια, ενώ κάλεσε, με τη σειρά του, όλο τον κόσμο να βρεθεί στο Νερόμυλο, σε μια εκδήλωση που συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

Την ιδιαίτερη χαρά της που η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωση σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνία Ελένη Αλειφέρη. Πρόσθεσε δε, ότι όλοι έχουμε ανάγκη να στηρίξουμε εκδηλώσεις που αναβιώνουν τις σπουδαίες παραδόσεις του τόπου μας και κυρίως τις αξίες που αναδεικνύουν αυτές, όπως οι συνεργασίες των ανθρώπων. Επίσης, τόνισε ότι εκδηλώσεις σαν αυτές αποτελούν μήνυμα στη νέα γενιά να αξιοποιήσει τα θετικά στοιχεία της πλούσιας παράδοσής μας.

Για την εκδήλωση του Νερόμυλου μίλησε και ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Μεσσηνίας κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος από την πλευρά του υπογράμμισε τις θετικές κατευθύνσεις που έχουν εκδηλώσεις σαν αυτή, τονίζοντας ότι, αφενός, αναδεικνύουν τον απέραντο πλούτο των παραδοσιακών ποικιλιών της μεσσηνιακής γης και, αφετέρου, διατηρούν την αγροτική παράδοση, στην οποία «στηρίχθηκε» για χρόνια η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία της χώρας μας.

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο Νίκος Κισκήρας από το Λαογραφικό Σύλλογο Καλαμάτας, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς όσα θα έχουν τη δυνατότητα να δουν όσοι βρεθούν στο Νερόμυλο την Κυριακή όπως θέρισμα χωραφιών, αλώνισμα από άλογα, χώρισμα της ήρας από το στάρι και εν συνεχεία ψήσιμο ψωμιού, λαγανών, καθώς και πιτών, σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι όποιος επιθυμεί να βρεθεί στο Νερόμυλο και δεν έχει μεταφορικό μέσο, λεωφορείο θα αναχωρήσει από την Καλαμάτα την Κυριακή το απόγευμα στις 6.00 από την οδό Νέδοντος, μπροστά από τα «Νυφικά Κοντέα». Οι ενδιαφερόμενοι να κρατήσουν θέση θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στο τηλ. 6996 743041.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και η ομάδα «Πάμε Βόλτα».

-Διαφήμιση-
συνεδριο αγροτεχνολογιας