SymbIoT: Εξοικονόμηση καυσίμων στην Ελλάδα με νέες τεχνολογίες

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και καυσίμων των γεωργικών οχημάτων, επιστρατεύοντας νέες τεχνολογίες και δορυφορικά δεδομένα πλοήγησης (GNSS), ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μέσω του έργου SymbIoT.

Τα διαθέσιμα συστήματα προσδιορισμού θέσης υψηλής ακριβείας που επιτρέπουν τη χαρτογράφηση, την ακριβή δηλαδή ψηφιοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και την πλοήγηση-αναδρομολόγηση των γεωργικών οχημάτων, έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τους αγρότες. Το μεγάλο αυτό κόστος, είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για την υιοθέτηση τους, ειδικά από αγρότες με μικρού μεγέθους αγροτεμάχια, όπως είναι ο μέσος Έλληνας αγρότης.

Το SymbIoT έρχεται ως λύση στο υψηλό αυτό κόστος, καθώς «αξιοποιεί ένα σύνολο τεχνολογιών με στόχο να προσφέρει προσιτές προς τον Έλληνα αγρότη, υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας που χαρακτηρίζονται από την πολύ υψηλή ακρίβεια στον προσδιορισμό θέσης. Για να το επιτύχει αυτό, αξιοποιεί συστήματα δορυφορικών δεδομένων πλοήγησης (GNSS) που ενσωματώνονται σε ένα σύνολο τηλεμετρικών σταθμών αγρού συνδεδεμένο με τεχνολογίες διαδικτύου καθώς και γεωργικών μηχανημάτων που εκτελούν εργασίες στο χωράφι», αναφέρει στην «ΥΧ» ο συντονιστής του έργου, Σάββας Ρογκότης, από την εταιρεία NEUROPUBLIC.

Όπως εξηγεί, «το έργο προέκυψε μέσα από τη διαπίστωση ότι κάποιες παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές μπορούν να αντικατασταθούν από νέες, πιο «ευφυείς» που αξιοποιούν την τεχνολογία προς όφελος του αγρότη».

Οφέλη για τους παραγωγούς

Η υιοθέτηση των τεχνολογιών αυτών θα ωφελήσει αρκετά τον Έλληνα αγρότη. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο κ. Ρογκότης, «Ο Έλληνας αγρότης θα επωφελείται σημαντικά από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, η υιοθέτησή τους θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας – καυσίμων, καθώς και στη μείωση του κόστους εργασίας. Ακόμη, οι αγρότες θα κερδίζουν από το γεγονός ότι θα δαπανούν λιγότερο χρόνο για τις γεωργικές εργασίες ανά στρέμμα, με αποτέλεσμα την μικρότερη κόπωση των χειριστών ελκυστήρων.

Επιπρόσθετα, ένα σύστημα χαμηλού κόστους και υψηλής ακρίβειας στον προσδιορισμό θέσης μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους μέσω της υιοθέτησης πρακτικών γεωργίας ακριβείας και πολύ στοχευμένων δράσεων στο χωράφι».

Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων μέσω του προσδιορισμού της θέσης χρειάζεται ο συνδυασμός τεχνολογιών όπως οι τηλεμετρικοί σταθμοί και τα δορυφορικά δεδομένα πλοήγησης. Συνδυασμός ο οποίος έχει αρχίσει να πραγματοποιείται ήδη στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ρογκότης αναφέρει ότι «στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται το ήδη εγκατεστημένο δίκτυο τηλεμετρικών σταθμών της NEUROPUBLIC. Οι Gaiatrons, όπως ονομάζονται οι παραπάνω τηλεμετρικοί σταθμοί, είναι αυτόνομοι σταθμοί αισθητήρων που συλλέγουν αγρο-κλιματικά δεδομένα, που αφορούν τις καλλιέργειες.

Η αξιοποίηση τους ως μόνιμους σταθμούς αναφοράς GNSS και η επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με κινητά μέρη/πλατφόρμες (π.χ. κινητά τηλέφωνα, γεωργικά οχήματα, αισθητήρες κ.λπ.) επιτρέπει τη βελτίωση των μετρήσεων θέσης σε ακρίβεια που φτάνει ακόμη και σε επίπεδο <10 εκατοστών.

Για λόγους σύγκρισης, το γνωστό σε όλους GPS δημιουργεί ασάφειες στις μετρήσεις θέσης, σε επίπεδο κάποιων μέτρων. Η επίτευξη μιας υψηλής ακρίβειας στα επίπεδα που αναφέραμε είναι προαπαιτούμενο για την προσφορά υπηρεσιών πλοήγησης και γεωργίας ακριβείας».

Το έργο SymbIoT χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», είναι διάρκειας 24 μηνών και στις εργασίες του συμμετέχουν οι εταιρίες NEUROPUBLIC (συντονιστής φορέας του έργου) και AGENSO ως τεχνολογικοί εταίροι καθώς και ο αγροτικός συνεταιρισμός ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ, ο οποίος και θα φιλοξενήσει τις πιλοτικές επιδείξεις στο τέλος του έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου:
www.symbiot.gr.