Συμβουλές για την αντιμετώπιση του περονόσπορου στους  αμπελώνες του Τυρνάβου

Από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου

Στους αμπελώνες της περιοχής του Δήμου Τυρνάβου Λάρισας, διαπιστώθηκε μετά από επιτόπιους ελέγχους η εμφάνιση και εγκατάσταση του περονόσπορου με τις χαρακτηριστικές κηλίδες ελαίου στα φύλλα και λευκές εξανθήσεις στο σταφύλι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου «οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την εποχή αυτή με έντονη αστάθεια και με συχνά έντονες βροχοπτώσεις, σε όλες τις περιοχές ευνόησαν την εμφάνιση και εγκατάσταση του μύκητα.

Οι συνθήκες συνεχίζουν να είναι ευνοικές για την εμφάνιση και την επιδημική εξάπλωση της ασθένειας. Μεγαλύτερη ευαισθησία στην προσβολή έχουμε όταν τα φύλλα είναι νεαρά και στα σταφύλια κατά τα βλαστικά στάδια: λίγο πριν την άνθιση και στο στάδιο ανθοφορίας όπου ο περονόσπορος μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής. Η καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις προσβολές από περονόσπορο μέχρι το βλαστικό στάδιο της καρπόδεσης.

Οι ζημιές που προκαλούνται την περίοδο αυτή είναι συχνά καταστροφικές. Συστήνεται άµεσα η προστασία των ταξιανθιών/βοτρύων και της τρυφερής βλάστησης, µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο µυκητοκτόνο. Καλλιεργητικά µέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα µέσα στον αµπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωµα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συµβάλουν καθοριστικά στον περιορισµό της σοβαρότητας της ασθένειας. Παρακαλούνται οι παραγωγοί να ελέγξουν τα αμπελοτεμάχια για τυχόν προσβολές και να ψεκάσουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης».