Συμβουλές για τη δημιουργία βιογραφικού προς απόφοιτους γεωπονικών σπουδών

Κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια για την απόκτηση του πτυχίου σας, όπως για την αγάπη και το ενδιαφέρον σας να εργαστείτε στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ένα από τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Το επόμενο βήμα είναι να ενταχθείτε στην αγορά εργασίας, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας.

«Όπλο» σας για να το επιτύχετε είναι το βιογραφικό που θα φτιάξετε, το οποίο, για να διακριθεί, θα πρέπει να σας συνδέει όσο καλύτερα γίνεται με τη θέση που διεκδικείτε.

Καθώς, λοιπόν, αναζητάτε ένα κατάλληλο υπόδειγμα βιογραφικού για να συμπληρώσετε τα δικά σας στοιχεία, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές.

Στοχευμένο περιεχόμενο

Σημαντική παράμετρος επιτυχίας του βιογραφικού σας είναι το πόσο εύκολα θα μπορέσει να εντοπίσει ο εργοδότης σε αυτό τα στοιχεία που αναζητά.

Δομή

Ξεκινήστε με τα απαραίτητα προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, στοιχεία επικοινωνίας), όπου αξίζει να προσθέσετε την ύπαρξη διπλώματος οδήγησης και, αν είστε άρρεν υποψήφιος, τις εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις.

Συνεχίστε με το προφίλ σας, την εκπαίδευση, την πρακτική άσκηση και τις δεξιότητές σας, οι οποίες, ανάλογα με το υπόδειγμα βιογραφικού, ενδέχεται να βρίσκονται σε ξεχωριστή στήλη αριστερά ή δεξιά.

Μπορείτε στη συνέχεια να προσθέσετε εθελοντικές δράσεις, χόμπι και συστάσεις, αν πιστεύετε ότι θα ενδυναμώσουν το βιογραφικό σας.

Προφίλ

Αυτή η μικρή παράγραφος είναι πολύτιμη, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να τεκμηριώσετε γιατί αξίζετε μία ευκαιρία, αξιοποιώντας λέξεις-κλειδιά από την αγγελία.

Εδώ θα τονίσετε το πάθος σας για την καλλιέργεια της γης, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη ζωική παραγωγή, τη βιοτεχνολογία, την αγροτική οικονομία ή όποιο άλλο είναι το αντικείμενο της κατεύθυνσής σας. Θα προβάλετε, επίσης, χαρακτηριστικά που σας διακρίνουν και τους λόγους που ενδιαφέρεστε για τη θέση.

Εκπαίδευση

Μία απλή αναφορά του πτυχίου σας δεν σας ξεχωρίζει από άλλους υποψήφιους που έχουν ολοκληρώσει τις ίδιες σπουδές.

Τονίστε πώς συγκεκριμένα μαθήματα (π.χ., Φυτοπαθολογία, Γεωργική Ζωολογία – Εντομολογία, Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων, Βιολογική Γεωργία, Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα) σάς έχουν δώσει πολύτιμες γνώσεις, ποιες δεξιότητες καλλιεργήσατε μέσω αυτών, τυχόν ακαδημαϊκές σας διακρίσεις και συμμετοχή σε ερευνητικές μελέτες.

Καταγράψτε τη διπλωματική σας εργασία, που δείχνει ότι έχετε εμβαθύνει στον τομέα του ενδιαφέροντός σας. Μετράει επίσης η εμπειρία εξωτερικού, οπότε αν συμμετείχατε σε πρόγραμμα Erasmus οπωσδήποτε θα το αναφέρετε.

Πρακτική άσκηση

Είτε πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο πανεπιστημίου, σε αγροτικό συνεταιρισμό ή σε ιδιωτική επιχείρηση είτε σε ιδρύματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η πρακτική άσκηση είναι ό,τι πιο κοντά έχετε σε επαγγελματική εμπειρία, οπότε καταλαβαίνετε πόσο χρήσιμο είναι να την έχετε στο βιογραφικό σας.

Και εδώ, φροντίστε να προβάλετε το πώς θέσατε τις γνώσεις σας σε εφαρμογή, την προσφορά σας, αλλά και τι επιπλέον αποκομίσατε από την εμπειρία.

Δεξιότητες

Θα καταγράψετε τη γνώση ξένων γλωσσών και τις τεχνικές σας δεξιότητες, όπως, ενδεικτικά, την ικανότητα πραγματοποίησης τεχνοοικονομικών αναλύσεων ή τη γνώση χρήσης γεωργικών μηχανημάτων, αρδευτικών συστημάτων ή γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών.

Σημαντικές, όμως, είναι και οι κοινωνικές σας δεξιότητες. Θα καταλάβετε από την αγγελία ποιες είναι πιο χρήσιμο να αναφέρετε, π.χ., συνέπεια, οργανωτικότητα, προσοχή στη λεπτομέρεια, πνεύμα συνεργασίας κ.ο.κ.

Προσεγμένη εμφάνιση

Το βιογραφικό σας πρέπει να είναι καθαρό και ευανάγνωστο, με τις πληροφορίες να «αναπνέουν» και τις ενότητες να ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Ελέγξτε το έγγραφο πολύ καλά πριν το στείλετε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λάθη γραμματικής, στίξης και ορθογραφίας.

Καλή τύχη!