Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Στο «ακουστικό» η Ελλάδα για κόστος παραγωγής και Κορινθιακή σταφίδα

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση των αγορών στην ΕΕ

Την κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων παρουσίασε η Κομισιόν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας στις 15 Νοεμβρίου. Όπως επισημάνθηκε, οι επιδόσεις του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ συνολικά είναι καλές, πλην κάποιων εξαιρέσεων.

Η ίδια, ωστόσο, παραδέχεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν γίνει πιο ισχυρές. «Η ενέργεια, οι πρώτες ύλες, τα λιπάσματα και, το πιο εντυπωσιακό, οι ναύλοι έχουν σημειώσει απότομες αυξήσεις τιμών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά και πιο πρόσφατα», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι αν και η ΕΚΤ παραμένει αισιόδοξη, οι εξελίξεις της αγοράς σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Ελληνικό αίτημα

Η πλειονότητα των υπουργών επισήμανε τις επιπτώσεις που έχει στον πρωτογενή τομέα η αύξηση του κόστους της ενέργειας, των ζωοτροφών και πολλών άλλων εισροών. Για την Ελλάδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ζήτησε:

✱ Ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους λόγω αύξησης των ζωοτροφών, των πρώτων υλών, της ενέργειας και γενικά του συνολικού κόστους παραγωγής.

✱ Πόρους στήριξης για τα προϊόντα που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα μειωμένης παραγωγής, όπως ο οίνος, τα οπωροφόρα δέντρα, τα κηπευτικά, το πευκόμελο ή ακόμη και ακαρπίας, όπως στην ελιά.

✱ Επαναφορά του αιτήματος της Ελλάδας προς την ΕΕ για ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας.

Ζωοτροφές

Σύμφωνα με την Κομισιόν «παρά το κρύο στις αρχές της άνοιξης, που, μαζί με άλλους παράγοντες, συνέβαλαν στις τρέχουσες υψηλές τιμές των ζωοτροφών, ο ζεστός καιρός και οι βροχές που παρατηρήθηκαν από τις αρχές του καλοκαιριού έθεσαν την Ευρώπη σε τροχιά καλής συνολικής απόδοσης δημητριακών και ελαιούχων σπόρων». Με βάση τις εκτιμήσεις της, η συνολική παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ για την περίοδο 2021/2020 προβλέπεται σε 292,2 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,1% από έτος σε έτος (+4,9%/μέσος όρος 5 ετών), κυρίως λόγω της ανάκαμψης της παραγωγής σίτου, που εκτιμάται σε 132 εκατ. τόνους.

Σε αυτή την αύξηση, αναφέρει, συνέβαλε η παραγωγή μαλακού σίτου και αραβοσίτου. «Οι τιμές των δημητριακών στην ΕΕ παραμένουν γενικά υψηλές. Η καλή σοδειά θα μπορούσε να προσφέρει επαρκή προσφορά σίτου για ζωοτροφές, αλλά οι υψηλές τιμές σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες στους βοσκότοπους (με εξαίρεση την Ιβηρική χερσόνησο) αναμένεται να διατηρήσουν σταθερή τη χρήση σιτηρών για ζωοτροφές στους 162,2 εκατ. τόνους».

Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ εκτιμάται σε 30,4 εκατ. τόνους για την περίοδο 2021/2022. «Αυτή η ετήσια αύξηση κατά 10%, μετά την πτώση την περίοδο 2020/2021, αναμένεται να διευκολύνει την αγορά της ΕΕ, αν και η προσφορά ελαιοκράμβης θα παραμείνει περιορισμένη λόγω των χαμηλών αρχικών αποθεμάτων».

Ελαιόλαδο

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ προβλέπεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή περίπου στους 2 εκατ. τόνους. «Παρά τις μεγαλύτερες ροές προς τις ΗΠΑ, η αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ παραμένει μέτρια, αλλά πάνω από τον μέσο όρο. Η ανανέωση του αποθέματος σε ορισμένους εξαγωγικούς προορισμούς και το άνοιγμα των υπηρεσιών τροφίμων θα συμβάλει σε υψηλότερες εξαγωγές», σημειώνει. Όσον αφορά την κατανάλωση στην ΕΕ, επισημαίνει ότι «θα μπορούσε να μειωθεί λόγω της μικρότερης διάθεσης και των τιμών άνω του μέσου όρου».

Γαλακτοκομικά

Η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ παρέμεινε σταθερή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η απόδοση αυξάνεται κατά 1,3% πιο αργά από το αναμενόμενο, καθώς μειώνεται η αγορά ζωοτροφών. Η παραγωγή γάλακτος προς κατανάλωση αναμένεται να επιστρέψει στην προ COVID-19 πτωτική τάση, αλλά οι εξαγωγές φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων θα πρέπει να αυξηθούν. Οι τιμές του νωπού γάλακτος στην ΕΕ παρέμειναν μάλλον σταθερές από τον Απρίλιο, ενώ η εποχική χειμερινή αύξηση της τιμής του γάλακτος στην ΕΕ είναι πιθανό να περιοριστεί.

Οίνος

Για τον οίνο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ελήφθησαν από τα κράτη-μέλη, η παραγωγή για την τρέχουσα περίοδο εμπορίας είναι κατά 9% υψηλότερη από την περσινή. Όσον αφορά το εμπόριο οίνου στην ΕΕ, η κατάσταση σταθεροποιούνταν αργά με σημαντική αύξηση του όγκου και της αξίας των εξαγωγών που καταγράφηκε την άνοιξη.

Οπωροκηπευτικά

Η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Κύπρος ανέφεραν ότι ο τομέας των οπωροκηπευτικών επηρεάστηκε σοβαρά από δυσμενείς καιρικές συνθήκες από την άνοιξη και μετά. «Πράγματι, για τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα αναμενόταν μία από τις μικρότερες ευρωπαϊκές συγκομιδές των τελευταίων 30 ετών με εκτιμώμενη πτώση κατά 35%-40% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας», λέει η Κομισιόν.

Η συγκομιδή των μήλων, από την άλλη, θεωρείται πολύ καλή, ασκώντας πίεση στις τιμές, όπως αναφέρει η Πολωνία, αλλά διατηρώντας την κατανάλωση ισχυρή. Τέλος, η παραγωγή πορτοκαλιού στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρά. Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο οπωροκηπευτικών, μετά το έτος ρεκόρ το 2020, οι εμπορικές ροές κατά τους πρώτους μήνες του 2021 ήταν υποτονικές με την αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών να καταγράφουν διψήφια μείωση, από έτος σε έτος, κυρίως λόγω του Brexit.

Νέα άρνηση της Κομισιόν να ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της χοιροτροφίας

Την αμέριστη… κατανόησή της για τα προβλήματα που καταγράφονται στην αγορά των αγροτικών προϊόντων εκφράζει η Κομισιόν, προτρέποντας τις εθνικές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της ΚΑΠ και να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις στον τομέα του χοίρειου κρέατος.

Η Κομισιόν δεν απάντησε σχετικά με τους άλλους τομείς της αγροτικής οικονομίας που πλήττονται, αν και η ίδια παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση και περιορίστηκε μόνο στο να απορρίψει το κοινό αίτημα 14 κρατών-μελών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, για λήψη έκτακτων μέτρων στον τομέα του χοιρινού.

«Η κατάσταση (στον συγκεκριμένο τομέα) δεν συγκρίνεται με αυτήν του 2015 κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμπάργκο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα», δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, που αντικατέστησε τον επίτροπο Γεωργίας στο Συμβούλιο. Ο ίδιος αναγνώρισε τις δυσκολίες, αλλά εξήγησε ότι τόσο τα εργαλεία της ΚΑΠ όσο και οι κρατικές ενισχύσεις αρκούν για την αντιμετώπισή τους. «Δεν αγνοούμε τα προβλήματα, αλλά είναι λάθος να καλλιεργούμε ψευδείς προσδοκίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για τη δεύτερη αρνητική απάντηση που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη στο αίτημά τους στην Κομισιόν. Μάταια ζήτησαν να ενεργοποιηθούν τα άρθρα 219, 220 και 222 του Κανονισμού της ΚΟΑ για τη θέσπιση έκτακτων μέτρων στήριξης, καθώς «οι τιμές των σφαγίων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών».