Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Έφτασε η ώρα του πρώτου απολογισμού για τα Στρατηγικά Σχέδια της νέας ΚΑΠ

Θα «χρυσώσει το χάπι» ενώπιον της Κομισιόν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου στο Λουξεμβούργο, καθώς για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οι υπουργοί θα μιλήσουν για την πορεία των Στρατηγικών τους Σχεδίων. Ειδικά για την Ελλάδα, όπου το Στρατηγικό Σχέδιο παραμένει ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο, είναι απορίας άξιο τι θα πει τελικά ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς ενώπιον της Κομισιόν και των ομολόγων του.

«Θα είναι μια ευκαιρία για τους υπουργούς να μοιραστούν τις πρώτες τους εμπειρίες από την εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων τους και τα διδάγματα που έχουν αποκομίσει μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων, όσον αφορά το τι θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω για να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους», αναφέρει μεταξύ άλλων το επίσημο έγγραφο της προεδρίας του Συμβουλίου, που μόνο δυσαρέσκεια μπορεί να προκαλέσει στους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι ακόμα περιμένουν να πληροφορηθούν τι θα ισχύσει από φέτος στις ενισχύσεις τους!

Πάντως, όλα δείχνουν ότι για άλλη μία φορά η ελληνική αντιπροσωπεία θα ακολουθήσει τη συνήθη τακτική του «χρυσώνω το χάπι», αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας και εντέχνως να καθησυχάσει την Κομισιόν ότι όλα είναι θέμα χρόνου για την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου.

Έπειτα, η συζήτηση μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει στις προκλήσεις που καλούνται τα ίδια τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο των Στρατηγικών τους Σχεδίων. Προκλήσεις, όπως οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η αύξηση του κόστους στις εισροές με ιδιαίτερη αναφορά στην ενέργεια και στα λιπάσματα, αλλά και η ανάγκη προσαρμογής στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.

Εξάλλου, σε προηγούμενες συζητήσεις, πολλοί υπουργοί τόνισαν ότι χρειάζονται καθοδήγηση και ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία από την Κομισιόν για να ξεπεραστούν πιθανές δυσκολίες εφαρμογής. Μην ξεχνάμε ότι ο Γ. Γεωργαντάς είχε, για παράδειγμα, ζητήσει περισσότερα χρήματα…

Νέα στήριξη στις ανατολικές χώρες

Και κάπως έτσι, οι υπουργοί θα περάσουν και στο επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που δεν είναι άλλο από την κατάσταση των αγορών. Το Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό της κατάστασης της αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Η συζήτηση, κυρίως, θα επικεντρωθεί στα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Με επιστολή της προς τους ηγέτες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Βουλγαρίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε την Τετάρτη 19 Απριλίου να αποδεσμευτεί ένα πρόσθετο ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ για να στηριχθούν οι αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης, που επηρεάζονται περισσότερο από την πτώση της τιμής των σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Φον ντερ Λάιεν δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι τον περασμένο μήνα η ΕΕ ενέκρινε ένα πρώτο πακέτο ύψους 56,3 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τους αγρότες των χωρών αυτών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ ανέστειλε για έναν χρόνο τους τελωνειακούς δεσμούς για όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία και οργανώθηκε, ώστε να βοηθήσει το Κίεβο να εξάγει τα αποθέματα των σιτηρών του, αφού έκλεισε η θαλάσσια οδός διαμετακόμισης μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Όμως, αντί να διαμετακομίζονται τα προϊόντα, οι χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία είδαν να συσσωρεύονται στο έδαφός τους σιτάρι, ηλίανθος και αραβόσιτος από την Ουκρανία, γεγονός που οδήγησε στην πτώση της τιμής των ντόπιων προϊόντων. Έτσι, ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ώστε να προστατεύσουν τον αγροτικό τομέα τους.

Επανέρχονται Λετονία και Λιθουανία

Όπως μαθαίνουμε, οι αντιπροσωπείες της Λιθουανίας και της Λετονίας θα υποβάλουν εκ νέου αίτημα προς την Κομισιόν για τη στήριξη των γαλακτοπαραγωγών τους. Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο του Μαρτίου, η απάντηση που είχαν λάβει από το επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ήταν αρνητική.

Γεωργία δέσμευσης άνθρακα

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι υπουργοί, με βάση πληροφορίες της Επιτροπής, θα πραγματοποιήσουν συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τις γεωργικές και δασοκομικές πτυχές του προτεινόμενου κανονισμού για την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα.