Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Μεγαλύτερη ευελιξία για να τροποποιούν τα Στρατηγικά τους Σχέδια ζητούν 12 κράτη-μέλη

Σε έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καλεί η Ελλάδα

Με νέα ατζέντα διεκδικήσεων αναμένεται να προσέλθει τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, που θα συμμετάσχει στο προγραμματισμένο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας. Με τις πληγές στη Θεσσαλία να παραμένουν ανοιχτές και το μέγεθος της καταστροφής στον αγροδιατροφικό τομέα να είναι ανυπολόγιστο, αναμένεται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, να ζητηθεί επιπλέον βοήθεια.

Ο ίδιος, λίγες εβδομάδες πριν, είχε προαναγγείλει ότι θα αιτηθεί τη συνδρομή της ΕΕ σχετικά με τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ακαρπίας της ελιάς. Πλέον, το αίτημα της Ελλάδας πρόκειται να διευρυνθεί, αν και η γραμμή της Κομισιόν πριν από λίγες ημέρες ήταν ξεκάθαρη: Ανακατανομή των κοινοτικών πόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ενδιαφέρον η προετοιμασία που έχει κάνει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, όσον αφορά τα αιτήματα που θα διατυπώσει και πώς σκέφτεται να αξιοποιήσει κονδύλια που προορίζονταν προς άλλες παραγωγικές ή και επενδυτικές κατευθύνσεις, αλλά και εάν έχει βάλει επί τάπητος το θέμα της επικαιροποίησης του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

Όσον αφορά την ημερήσια διάταξη, που έχει γνωστοποιήσει η ισπανική προεδρία, προς το παρόν το Συμβούλιο πρόκειται να συζητήσει συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι η οδηγία για την υγεία του εδάφους, το μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, αλλά και θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο κ.ά.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η Δανία μαζί με Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σουηδία αναμένεται να θέσουν στον επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας, όσον αφορά τις τροποποιήσεις που μπορούν να κάνουν στα Στρατηγικά τους Σχέδια.

«Θα χρειαστούν περισσότερες απλουστεύσεις», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο κείμενο που συνυπογράφουν. Προτείνουν, μεταξύ άλλων, «όχι μόνο την ετήσια, αλλά και την πολυετή οικονομική διαχείριση των κονδυλίων για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων και στους δύο Πυλώνες της ΚΑΠ», «περαιτέρω ευελιξία για να επιτραπούν τροποποιήσεις, εάν είναι απαραίτητο, στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ στο πλαίσιο του Πρώτου Πυλώνα κατά τη διάρκεια του έτους» κ.ά.