«Συμφωνία-Πλαίσιο Πολιτιστικών Ανταλλαγών» Περ. Πελ/νήσου–Κίνας

Υπογραφή «Συμφωνίας - Πλαισίου Πολιτιστικών Ανταλλαγών» Περιφέρειας Πελοποννήσου – Κίνας

«Συμφωνία – Πλαίσιο Πολιτιστικών Ανταλλαγών» υπέγραψαν στις 21/6 ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνο Mingming Wang, με στόχο την διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων στο Πεκίνο που θα έχουν σημείο αναφοράς την Πελοπόννησο.

Την Συμφωνία συνυπέγραψαν επίσης ο Νικόλαος Σταμπολίδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας και ο Hong Xu, εκτελεστικός Πρόεδρος της Ελληνοκινεζικής Ένωσης για Πολιτιστική και Οικονομική Ανάπτυξη.

Ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική κατά την υπογραφή της συμφωνίας ήταν η τιμητική παρουσία του Guo Jinlong, ο οποίος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Κίνας, καθώς είναι εξέχον μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο και Γενικός Γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής του Πεκίνο.

Από την πλευρά του, ο κ. Jinlong εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συμφωνία αυτή, την οποία πρόκειται να υποστηρίξει σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο, όπως τόνισε, και παράλληλα υπογράμμισε ότι γνωρίζει τόσο την περιοχή της Πελοποννήσου, η οποία αποτελεί γνώριμο προορισμό για τους Κινέζους επισκέπτες, αλλά και την προσφορά του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου από τη θητεία του στο Υπουργείο Πολιτισμού και τη συνεργασία του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο Πέτρος Τατούλης, αφού χαρακτήρισε την παρουσία του κ. Jinlong «τεκμήριο των εξαιρετικών σχέσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Κίνα» τόνισε ότι «η Πελοπόννησος καθιερώνει διεθνώς πλέον ένα αξιόπιστο και δυναμικό πολιτικό προφίλ επιτυγχάνοντας συνεργασίες εθνικής σημασίας για τη χώρα».
Και πρόσθεσε «η συνεργασία μας στον τομέα του πολιτισμού αποτελεί άλλωστε καλό οιωνό και για την ανάπτυξη κρίσιμων συνεργασιών στον τομέα της οικονομίας».

Σύμφωνα με το πλαίσιο συνεργασίας, όπως αυτό προσδιορίστηκε κατά την υπογραφή του, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα μεγάλα γεγονότα στο Πεκίνο και την Ελλάδα, και συγκεκριμένα η μόνιμη παρουσία του πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου και της Ελλάδας στην «Απαγορευμένη Πόλη» στο Πεκίνο, η δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου με αντίγραφα αρχαιοτήτων σε σταθμό του μετρό στο Πεκίνο, ο οποίος θα γίνει προσπάθεια να μετονομαστεί σε «Ελλάδα – Πελοπόννησος», η διοργάνωση έκθεσης αρχαιοτήτων της Ελλάδας με θέμα τη μυθολογία και αντίστοιχα η διοργάνωση έκθεσης έργων του σπουδαίου Κινέζου καλλιτέχνη Qi Baishi στην Ελλάδα.