Συμμαχία Μπάιντεν-Τζόνσον κατά Ε.Ε. στον «πόλεμο για τα λουκάνικα»

Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στο Λονδίνο για τη πρώτη Σύνοδο των επτά ισχυρότερων οικονομιών στον πλανήτη (G7) μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid, η συζήτηση επικεντρώνεται στον “πόλεμο για τα λουκάνικα”. Ο Υπουργός των Κοινοτήτων, Ρόμπερτ Τζένικ, ισχυρίστηκε σήμερα στα βρετανικά μέσα ότι ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζο Μπάιντεν είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένοι» στο λεγόμενο “πόλεμο για τα λουκάνικα”.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθεί αύριο πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τζο Μπάιντεν σε μία πολύ σημαντική συνάντηση καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Στη συζήτηση όμως των δύο ανδρών ενδέχεται να κυριαρχήσουν οι κλιμακούμενες εντάσεις που προκαλούνται από τα εμπορικά ζητήματα μετά το Brexit μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, δεδομένης της ιρλανδικής καταγωγής του προέδρου Μπάιντεν και της συχνής αναφοράς του στο θέμα.

Ο κ. Jenrick είπε στo Sky News ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη «καλή λογική» να αναγνωρίσει πόσο άδικο είναι να εμποδίζεται η πώληση προϊόντων που κατασκευάζονται σε ένα μέρος της χώρας σε ένα άλλο.

Τι είναι ο «πόλεμος για τα λουκάνικα»

O “πόλεμος για τα λουκάνικα” αφορά την παύση εισαγωγής προϊόντων ψυγείου από την Μεγάλη Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία, όπως ορίζει το Πρωτόκολλο για τη σχέση του Ηνωμένου Βασίλειου με την ΕΕ μετά το Brexit.

Η περίοδος χάριτος λήγει στα τέλη Ιουνίου – μετά από αυτό, ορισμένα “παρασκευάσματα με απλή ψύξη κρέατος” ενδέχεται να απαγορευτούν από τη μετάβαση προς τα δυτικά κατά μήκος της Ιρλανδικής Θάλασσας.

Εάν το θέμα δεν επιλυθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ του Μπέλφαστ. Περιλαμβάνει παγωμένο κιμά, ψήγματα κοτόπουλου και παγωμένα ωμά λουκάνικα, καθώς και αυγά χωρίς διαβάθμιση καθώς και παστεριωμένο γάλα.
Η άλλη λύση – να βγει η Βόρεια Ιρλανδία από την τελωνειακή ένωση αντιτίθεται στη Συμφωνία του Μπέλφαστ, η οποία έφερε την ειρήνη μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Το αδιέξοδο θα προσπαθήσουν να λύσουν σήμερα οι αρμόδιοι επικεφαλείς από τις δύο πλευρές – ο Λόρδος Φροστ από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς σε συνάντηση που έχουν στο Λονδίνο.

Πηγή: ertnews.gr