Συναγερμός στις εκτροφές μινκ, έλλειψη εργα τών γης και rapid tests μέσα στο lockdown

✱ Πτώση του τζίρου στον κλάδο της χοιροτροφίας και πάγος στην πώληση οίνου ✱ Με προβλήματα η συγκομιδή του κρόκου Κοζάνης ✱ Αντιδρούν και οι κυνηγοί

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γεωργία Μπόχτη
Ρεπορτάζ: Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Τα πάνω – κάτω έφερε στον αγροδιατροφικό τομέα από τις πρώτες κιόλας ημέρες επιβολής του το νέο lockdown, με πολλές περιοχές της χώρας να καταγράφουν ακόμα μεγάλα προβλήματα. Από το αλαλούμ με τις μετακινήσεις για αγροτικές εργασίες, την έλλειψη εργατών γης στη συγκομιδή της ελιάς και του κρόκου, την πτώση του τζίρου στους χοιροτρόφους και τη δυσλειτουργία της αγοράς μέχρι το μανιφέστο των κυνηγών και την αυξημένη επιφυλακή στις εκτροφές μινκ, η συνολική εικόνα για πολλούς μοιάζει σχεδόν απελπιστική.

Χωρίς εργατικά χέρια στη Στερεά Ελλάδα

Ηδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, το ρεπορτάζ της «ΥΧ» είχε αναδείξει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών σε κάποιες παραγωγικές περιοχές της χώρας, ειδικά όσον αφορά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Στη Στερεά Ελλάδα, το πρόβλημα παραμένει, αν και τα υπομνήματα των αγροτικών συλλόγων κατατέθηκαν κάποιους μήνες νωρίτερα.

Όπως δηλώνει ο Κώστας Αποστολόπουλος, ελαιοπαραγωγός από τους Κομποτάδες και πρώην αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, «η έλλειψη εργατών γης ξεπερνά το 50% των αναγκών που έχουμε αυτή την περίοδο. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελαιοποίησης, δεν υπάρχουν προβλήματα και η διαχείριση της ελιάς γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό». Στα περισσότερα ελαιοτριβεία, η ελαιοποίηση του καρπού γίνεται με προγραμματισμό, τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα προστασίας.

Αντίθετα, η εικόνα είναι καλύτερη για τα κηπευτικά και δη τα υπαίθρια, καθώς δεν παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα από την έλλειψη εργατών και ειδικά στις περιοχές της Θήβας, όπου αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η συλλογή της πατάτας. Οι περισσότεροι παραγωγοί κηπευτικών απασχολούν τους εργάτες γης σχεδόν όλο τον χρόνο, καλύπτοντας τις ανάγκες τους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Δυσκολίες στη συγκομιδή του κρόκου

Με προβλήματα συνεχίζεται η συγκομιδή του κρόκου στην Κοζάνη. Οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, που έχει δημιουργήσει η πανδημία, έχουν άμεσο αντίκτυπο και στον πρωτογενή τομέα. Αφενός οι δυσκολίες που προέκυψαν με τους αλλοδαπούς εργάτες γης και την είσοδό τους στην Ελλάδα και αφετέρου ο περιορισμός των ατόμων που επιτρέπονται μέσα στα ΙΧ για τη μεταφορά προς τα χωράφια, επιδρούν αρνητικά ως προς το κόστος της παραγωγής. Την παραπάνω κατάσταση περιγράφει ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Βασίλης Μητσόπουλος, αναφερόμενος στη συγκομιδή του κρόκου που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως σημειώνει, το κόστος από τις παραπάνω συνθήκες το επιβαρύνεται ο παραγωγός χωρίς, ωστόσο, να βλέπει το εισόδημά του να αυξάνεται. «Στις αρχές, στο τοπικό lockdown, ήμασταν υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε εργάτες, σύμφωνα με τα όσα όριζε ο νόμος και να κάνουμε πολλά δρομολόγια, εδώ και λίγες ημέρες είπαμε να έρχονται στο χωράφι με τα δικά τους μέσα. Επίσης, η έλλειψη εργατικών χεριών είχε αντίκτυπο και στα μεροκάματα. Όλα αυτά αύξησαν τα έξοδα για τον παραγωγό», τονίζει ο κ. Μητσόπουλος. Σε ό,τι αφορά την εικόνα της καλλιέργειας, επισημαίνει ότι είναι φέτος, όπως και πέρσι, μέτρια σε αποδόσεις, ενώ η παραγωγή παρουσιάζει οψίμηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών τον περασμένο μήνα και των λιγοστών βροχοπτώσεων.

5.000 rapid tests για εργάτες γης στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο, προτεραιότητα δίνεται στους προληπτικούς ελέγχους για την αποφυγή διασποράς του ιού ανάμεσα στους εργάτες γης, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα στη συγκομιδή. «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχουν δοθεί στα νοσοκομεία των περιφερειακών ενοτήτων όλα τα τεστ. Από εκεί, με ευθύνη των νοσοκομείων θα γίνει η μεταφορά στα Κέντρα Υγείας, όπου θα μπορούν να προσέρχονται οι εργάτες γης για να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο», ανέφερε ο υπεύθυνος για την κατανομή των rapid tests, αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μαλτέζος.

Το πρώτο στάδιο θα αφορά τους ελαιοκαλλιεργητές –ο αριθμός των τεστ θα φθάσει τα 5.000– και θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος με rapid tests στους εργάτες γης που απασχολούνται στη συγκομιδή των εσπεριδοειδών. Η κατανομή θα γίνει με βάση τα δηλωθέντα δέντρα σε κάθε ενότητα.

Στα «όπλα» οι κυνηγοί για την απαγόρευση

Αν και θα έπρεπε να έχουν τα όπλα τους… παρά πόδα, αφού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απαγόρευσε το κυνήγι, οι λάτρεις αυτού του σπορ δεν είναι διατεθειμένοι να το πράξουν. Μεταφορικά τουλάχιστον, καθώς εφαρμόζουν μεν την παραπάνω απόφαση, αλλά την ίδια στιγμή βάλλουν κατά του Νίκου Χαρδαλιά.

Από τη μία, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και Ν. Σποράδων, με επιστολή της στον πρωθυπουργό, εξηγεί γιατί «η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την Επικράτειαν, οπότε ανήκει στην κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS».

Από την άλλη, μεμονωμένοι κυνηγοί ασκούν έντονη κριτική στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, που κάποιες φορές, μάλιστα, ξεφεύγει από το πολιτισμένο πλαίσιο, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Μπαλατσός, να ζητά μέσω της «ΥΧ» από τους συναδέλφους του «να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης».

Με το βλέμμα στα Χριστούγεννα οι οινοποιοί

H Μελίνα Τάσσου είναι οινολόγος, ιδρύτρια του οινοποιείου ΚΙΚΟΝΕΣ στη Ροδόπη, και βιώνει, όπως και οι συνάδελφοί της, την κάθετη πτώση της κατανάλωσης κρασιού. «Με κλειστά εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά και τον φόβο που επικρατεί, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες παραγγελίες, φοβόμαστε μήπως δεν μπορέσουμε να ανοίξουμε για τα Χριστούγεννα, περίοδος με τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων παγκοσμίως για όλα τα οινοποιεία. Ευελπιστούμε να υποχωρήσουν τα κρούσματα και να μπορέσει ν’ ανοίξει η εστίαση». Οι ΚΙΚΟΝΕΣ ενθαρρύνουν τις πωλήσεις από το οινοποιείο με τηλεφωνική παραγγελία ως μια μικρή ένεση σε μια περίοδο που τουρισμός, εστίαση και κοινωνικές εκδηλώσεις κατέβασαν ρολά διαρκείας.

«Ο καλύτερος πελάτης του ελληνικού κρασιού είναι ο τουρίστας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θρακιώτης διήμερος αποσταγματοποιός-οινοποιός, Χρυσόστομος Κάρρος. Αντιλαμβανόμενος ότι ο τουρισμός απομακρύνεται, εκτιμά ότι θα περισσέψουν και άλλες ποσότητες κρασιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρασί δεν κινείται, πωλείται μόνο το τσίπουρο, σημειώνοντας πως με την παραγωγή του ασχολούνται και αγρότες που έχουν ορισμένα αμπέλια και παρασκευάζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με επιστολή τους προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τα δέκα Σωματεία Επισιτισμού της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καλούν τον περιφερειάρχη να τους ενισχύσει, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως ο κλάδος της εστίασης «λειτουργεί ως οικονομικός πολλαπλασιαστής, καθώς ενισχύει παράλληλα τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα».

Αγωνία χοιροτρόφων

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, προκειμένου να αποδείξει τη μεγάλη οικονομική ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρήγγειλε σε μεγάλη εταιρεία έρευνα, η οποία κατέγραψε τη σημαντική πτώση του τζίρου, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις εξαγωγές.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Μπούρας, «ο κλάδος αναμένει να αποζημιωθεί από τα σχετικά κονδύλια του ΥΠΑΑΤ», ενώ υπενθυμίζει ότι «καμία από τις πληττόμενες επιχειρήσεις, από την αρχή της πανδημίας, δεν έχει μπει στους ΚΑΔ».

 

Συναγερμός για τα μινκ στην Κοζάνη

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώσθηκε εκτροφέας μινκ στη Σιάτιστα, στον Δήμο Βοΐου, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ στην ίδια φάρμα υπήρχαν απώλειες ζώων, καθώς και ζώα με συμπτωματολογία.

Ωστόσο, τα δύο περιστατικά δεν μπορούν με ασφάλεια να συσχετιστούν, καθώς είναι ακόμη υπό διερεύνηση, όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Άμπας. «Επειδή δεν υπάρχουν τα ανάλογα πρωτόκολλα για τα ζώα και τη διαχείρισή τους, δηλαδή εάν μεταδίδουν τον ιό και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν είτε τα άρρωστα, είτε τα θανατωμένα, είτε τα ζωντανά, είμαστε σε μια διαδικασία του να μπορέσουμε να ελέγξουμε την περίπτωση, όπως έγινε στη Δανία», επισημαίνει ο κ. Άμπας.

Πάντως, ο αντιπεριφερειάρχης απέκλεισε την περίπτωση να αφορά το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στη Δανία και το οποίο δημιούργησε όλο τον πανικό, καθώς ο εκτροφέας δεν έφερε μεταλλαγμένο στέλεχος. «Το να πούμε ότι υπάρχει μετάλλαξη σημαίνει ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Αυτήν τη στιγμή, προσπαθούμε να δούμε τι διαδικασία ακολουθήθηκε στη Δανία και εάν οι θάνατοι σε κάποιες φάρμες σχετίζονται με τον ιό», αναφέρει.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, στις περιφερειακές ενότητες όπου εκτρέφονται τα συγκεκριμένα γουνοφόρα ζώα πραγματοποιούνται έλεγχοι σε εκτροφείς και εργάτες. Καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μοναδική στην Ελλάδα που διαθέτει φάρμες εκτροφής μινκ, η ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης έχουν μπει από την αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και μέτρων βιοασφάλειας στις φάρμες εκτροφής.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, θετικά ήταν τα αποτελέσματα των rapid tests για δέκα εργαζόμενους σε φάρμες εκτροφής μινκ, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Σε ετοιμότητα, για να συνδράμει με την επιστημονική γνώση του εφόσον και όταν ζητηθεί, βρίσκεται και το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου, Αντώνη Ζδράγκα. «Όλα τα ζώα αναπτύσσουν κορωνοϊούς και είναι από τα σοβαρά νοσήματα. Αυτή είναι μια διαφορετική περίπτωση και ένας άλλος τύπος. Από τη Δανία λένε ότι μεταδόθηκε στα μινκ ή και το αντίστροφο, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Εμείς, πάντως, έχουμε καταθέσει ερευνητικά πρωτόκολλα για περιπτώσεις κορωνοϊού στα ζώα, ως Κτηνιατρικό Ινστιτούτο, και εάν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας», δηλώνει ο κ. Ζδράγκας.

 

Φωτογραφία: www.greekreporter.com