Συνάντηση Εσάτ Χουσεΐν με Σταύρο Αραχωβίτη – Το 2020 αποζημιώσεις για καπνοπαραγωγούς από ΠΣΕΑ

Θα αποτυπωθεί ο μέσος όρος της ζημιάς στην τριετία

Συνάντηση Εσάτ Χουσεΐν με Σταύρο Αραχωβίτη - Το 2020 αποζημιώσεις για καπνοπαραγωγούς από ΠΣΕΑ

Με έκδηλη την απογοήτευση εμφανίστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν μετά από συνάντηση που είχε στις 22 Απριλίου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο πρόεδρος είχε διατυπώσει τόσο γραπτά όσο και προφορικά στην επικοινωνία του με το υπουργείο την ανάγκη να δοθούν επιπλέον αποζημιώσεις στους καπνοπαραγωγούς του Συνεταιρισμού, ήτοι των νομών Ροδόπης και Έβρου για τις απώλειές τους από τον θρίπα του καπνού. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς ο υπουργός είχε ανακοινώσει αποζημίωση 100 ευρώ/στρέμμα για τους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, για ποσοστό ζημιάς άνω του 55%. Ο Συνεταιρισμός συνέχισε να διεκδικεί ενισχύσεις επί 2,5 ώστε να μπορέσουν, όπως λέει χαρακτηριστικά, οι καπνοπαραγωγοί να μπουν στα χωράφια.

Στη συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Θράκη σε μια περίοδο που οι παραγωγοί είναι στους χασλαμάδες. Θύμισε ότι στην καταγραφή των ζημιών από τις ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΑ φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής. «Από τις αρχές Ιανουαρίου έλεγαν να περιμένουμε να ζυγίσουν τα καπνά για να φανούν οι απώλειες». Ο πρόεδρος προσθέτει ότι η φετινή παραγωγή είναι 3.920 τόνοι έναντι 8.100 πέρυσι.

 Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι από de minimis αποζημιώσεις δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ. «Μας είπε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ και εξήγησε ότι πρέπει να αποτυπωθεί ο μέσος όρος της ζημιάς στην τριετία, 2016- 2018 και ανάλογα με την ζημιά του καπνοπαραγωγού θα πληρωθούν. Αυτό είναι για τους παραγωγούς της Ροδόπης και του Έβρου. Θα δώσουμε τα στοιχεία, θα εξετάσουν τα αποτελέσματα και στις Βρυξέλλες. Μας είπε ότι θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020. Οι παραγωγοί μας όμως περίμεναν ζεστά λεφτά».

Ο κ. Εσάτ Χουσεΐν συνοδευόταν από μέλη της διοίκησης και τον βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά. Επιπλέον, συνάντησαν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ για ένα θέμα που αφορά σε ζημιές από πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού. «Έχουμε μεγάλες αδικίες. Έγινε εκτίμηση μετά από δυο μήνες. Μας είπαν ότι όταν γίνουν ενστάσεις θα προσπαθήσουμε να μην αδικηθούν αλλά πρέπει να περιμένουμε το νέο ΦΕΚ» σημειώνει.

Ο πρόεδρος σχολιάζει για τις δυο επαφές που έγιναν στην Αθήνα «ζεστά λόγια ακούσαμε, ζεστά χρήματα δεν είδαμε».