Συνάντηση Κόκκαλη φυτωριούχων για το πολλαπλασιαστικό υλικό

Ημερίδα του ΕΛΓΟ για το πολλαπλαστιαστικό υλικό την Παρασκευή 14/12 στη Νάουσα
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Συνάντηση στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, είχε την Πέμπτη 26/7/2018 η Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα και οι σημαντικές εξελίξεις που αφορούν το πολλαπλασιαστικό υλικό και ειδικότερα, η εγκατάσταση του προβασικού υλικού ελιάς και το σχέδιο για τη δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας τονίζει πως:

«Η Ε.Φ.Ε., όπως μετέφερε και στον κ. Κόκκαλη, πιστεύει ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημαντικό σημείο το οποίο θα βάλει τη χώρα μας δίπλα στις ανεπτυγμένες χώρες και θα δώσει ισότιμες ευκαιρίες στους Έλληνες παραγωγούς οδηγώντας έτσι τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Ε.Φ.Ε. στηρίζει και χαιρετίζει την σημαντική πρωτοβουλία του κ. Κόκκαλη και όπως ανέφερε πρόκειται για μια ιστορική απόφαση η οποία άργησε τουλάχιστον 40 χρόνια. Με μεγάλη ικανοποίηση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη ανησυχία η Ε.Φ.Ε. παρακολουθεί την εξέλιξη αυτών των ενεργειών και δηλώνει ότι είναι στο πλευρό της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, ακόμα και έμπρακτα αν χρειαστεί, προκειμένου να υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία αυτό το πρόγραμμα, στηριζόμενο ταυτόχρονα στη διεθνή και στην Κοινοτική νομοθεσία.

Ταυτόχρονα σημειώθηκε από την ΕΦΕ ότι είναι μη ορθολογικό να συζητούμε για δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών όταν δεν έχουμε υγιές και πιστοποιημένο υλικό σε βασικά είδη όπως είναι το αμπέλι, ελιά, συκιά κ.α. Τώρα πλέον ο πρωτογενής τομέας το έχει ανάγκη από χθες!!! Οι δομές του κράτους, ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστήμιών είναι χειρότερες σε σχέση με πριν από 20 χρόνια λόγω της δυσμενής οικονομικής κατάστασης. Ο κλάδος των φυτωρίων θα σβήσει την επόμενη 5ετία εξαιτίας της εναρμόνισης με νόρμες της ΕΕ που υπαγορεύουν ότι το φυτικό υλικό θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο

Τέλος πρέπει να τονιστεί η θέληση του κ. Κόκκαλη στο να στηρίξει πραγματικά τις φυτωριακές επιχειρήσεις έτσι ώστε και στη χώρα μας να μπορέσει να υπάρξει δημιουργία και παραγωγή πιστοποιημένου υλικού, τροποποιώντας τις υπάρχουσες διατάξεις (ΥΑ και ΦΕΚ) κάνοντας τις σχετικές νομοθεσίες σύγχρονες και ευέλικτες. Η αρμονική συνεργασία των Φυτωριούχων των ερευνητικών ιδρυμάτων και του κράτους είναι το κλειδί έτσι ώστε ο καθένας από την πλευρά του να συνεισφέρει ουσιαστικά και ρεαλιστικά χωρίς υποθετικές ενέργειες και σχεδιασμούς, αλλά και χωρίς παθογένειες που μας γυρίζουν πίσω, στην §2^ οικοδόμηση μιας καινούριας πραγματικότητας.

Με τιμή,

Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδος»

-Διαφήμιση-