Συνάντηση Κόκκαλη με Κουρεμπέ για τις καταστροφές στον Τύρναβο από τις χαλαζοπτώσεις

Συνάντηση Κόκκαλη με Κουρεμπέ για τις καταστροφές στον Τύρναβο από τις χαλαζοπτώσεις

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, συναντήθηκε σήμερα Τρίτη 16 Απριλίου, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θ. Κουρεμπέ για να τον ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή Τυρνάβου, μετά την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ είπε πως έχουν άμεσα ξεκινήσει οι ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί το συντομότερο δυνατό.

Σε ότι αφορά την καρπόπτωση αμυγδάλων στην περιοχή της Θεσσαλίας, ο κ. Κουρεμπές τον ενημέρωσε, ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου και εφόσον αποδειχθεί απώλεια εισοδήματος, θα γίνουν τεκμηριωμένες προτάσεις για τη στήριξη της καλλιέργειας.
Όσον αφορά τα αχλάδια του 2016 που σημείωσαν απώλεια παραγωγής από μη καλυπτόμενα αίτια, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ είπε πως έχει ήδη τεκμηριωθεί η απώλεια εισοδήματος και θα στηριχθούν οι πληγέντες παραγωγοί με de minimis. Το ύψος της ενίσχυσης θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε τα εξής: «Μετά τα όσα προβλήματα προκλήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από τη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του νομού Λάρισας, θεώρησα επιβεβλημένο να συναντηθώ άμεσα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να ενημερωθώ για την κατάσταση και να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα.

Είναι ξεκάθαρη η εντολή που έδωσα στον κ. Κουρεμπέ να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών, για να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες. Σε ότι αφορά τις αναφορές για την καλλιέργεια αμυγδάλου κυρίως στις περιοχές του Συκουρίου, της Ελασσόνας και της Μαγνησίας, έχω και προσωπικά γίνει δέκτης του προβληματισμού από αρκετούς παραγωγούς, ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου, για να αποδειχθεί τεκμηριωμένα η απώλεια εισοδήματος και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Τέλος, δίνουμε λύση και σε ένα πρόβλημα που αφορά τα αχλάδια και έρχεται πίσω από το 2016, αποζημιώνοντας μέσω της διαδικασίας «de minimis».

Πηγή: ert.gr