Αυτό το άρθρο είναι 28 μηνών

Συνδεδεμένες Ενισχύσεις: Κλείδωσαν κτηνοτροφικά, στον αέρα η φυτική

✱ Θρίλερ οι διαπραγματεύσεις για τη λίστα προϊόντων - Έκλεισε η Αναδιανεμητική, διαρρέεται από την Πλατεία Βάθη ✱ Κομισιόν σε «ΥΧ»: «Συμφωνία μόλις διευθετηθούν όλα τα θέματα»
25/07/2022
7' διάβασμα
syndedemenes-enischyseis-kleidosan-ktinotrofika-ston-aera-i-fytiki-269412

Σε σκληρό μπρα ντε φερ εξελίσσονται οι συνομιλίες της Κομισιόν με την Ελλάδα αναφορικά με το μέλλον των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, καθώς το ΥΠΑΑΤ φαίνεται πως δεν έχει πείσει μέχρι τώρα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την ανάγκη διατήρησης του προτεινόμενου καθεστώτος.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά αναφορικά με την εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών όρων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Η θέση της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη: «‘‘Ναι’’ σε Συνδεδεμένες, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα συμβάλουν αποδεδειγμένα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος/κλάδου, ενώ παράλληλα θα σέβονται την αειφορία, με πλήρη τήρηση της οδηγίας για τα ύδατα».

Για τον λόγο αυτόν, οι υδροβόρες καλλιέργειες φαίνεται να παραμένουν στη μαύρη λίστα, χωρίς ωστόσο κανείς, μήτε από τις Βρυξέλλες μήτε από την Πλατεία Βάθη, να αποκαλύπτει κάτι πιο συγκεκριμένο.

Μέσα η κτηνοτροφία

Το ίδιο, ωστόσο, δεν ισχύει και για τον τομέα της κτηνοτροφίας, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στην «ΥΧ», στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων έχει εξασφαλιστεί ο κτηνοτροφικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων και των ζωοτροφών.

Πρόκειται για ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς, δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των συζητήσεων. Ο ίδιος επιμένει να δοθεί στην Ελλάδα «ευελιξία», όσον αφορά το καθεστώς, κάτι όμως που η Επιτροπή δεν είναι διατεθειμένη –τουλάχιστον προς τον παρόν– να παραχωρήσει.

«Οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ευέλικτο τρόπο, ώστε να μπορούν να απαντούν στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία», τόνισε μιλώντας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα συναντήθηκε με τον επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος αποκάλυψε ότι κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι Συνδεδεμένες.

Ο κ. Γεωργαντάς παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, προκειμένου να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις στα σημεία που εκκρεμούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά αφορούν κυρίως θέματα «Πράσινης Αρχιτεκτονικής και αποτελεσματικής διασύνδεσης των επιλογών του Στρατηγικού μας Σχεδίου με τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας». Στόχος, πάντως, όπως είπε ενώπιον όλων, είναι μέχρι τα τέλη Ιουλίου να απαντηθούν όλες οι παρατηρήσεις της Επιτροπής.

Είναι αυτό εφικτό; Από την πλατεία Βάθη διαρρέεται ότι οι εκκρεμότητες για την Πράσινη Αρχιτεκτονική και την Αναδιανεμητική Ενίσχυση έχουν κλείσει. Ειδικά δε για το καθεστώς της Αναδιανεμητικής, μάς γνωστοποιήθηκε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε όσα είχε προτείνει το ΥΠΑΑΤ τον περασμένο Δεκέμβριο. Δηλαδή, ότι οι ενεργοί γεωργοί θα θεωρούνται δικαιούχοι αναδιανεμητικής στήριξης, εάν οι εκτάσεις που δηλώνουν σε κάθε αγρονομική περιφέρεια βρίσκονται ανάμεσα στα προτεινόμενα ανώτερα και κατώτερα όρια εκταρίων.

Οι διαπραγματεύσεις πράγματι είναι σε εξέλιξη, με το επόμενο ραντεβού των υπηρεσιακών αρχών να έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 25 Ιουλίου σε νέα τηλεδιάσκεψη. Βασικό θέμα συζήτησης η άρδευση και γενικά η χρήση των υδάτων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα συζητηθεί και το μείζον θέμα των πληροφοριακών συστημάτων που είναι απαραίτητα ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Γεωργαντά, «η ανάπτυξη και η προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων του Οργανισμού Πληρωμών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται οι εθνικές διατάξεις, με σκοπό να οριστικοποιηθούν αμέσως μετά την έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου».

Ανά ομάδες η υποβολή Σχεδίων

Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με την Κομισιόν, πάντως, ξεκαθαρίστηκε για άλλη μία φορά ότι «συμφωνία θα υπάρξει μόλις διευθετηθούν όλα τα ζητήματα» και συμπλήρωσε ότι «η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πότε οι ελληνικές αρχές θα υποβάλουν την τελική έκδοση του σχεδίου».

Πάντως, μέχρι τα τέλη Ιουλίου η Κομισιόν εκτιμά ότι θα έχει στα χέρια της περίπου 10 με 12 αναθεωρημένα Στρατηγικά Σχέδια. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα 18 Ιουλίου, πέντε κράτη-μέλη, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Δανία, είχαν υποβάλει το αναθεωρημένο Στρατηγικό τους Σχέδιο.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφκσι, από τις πέντε χώρες δεν περιμένει πλέον τίποτα η Κομισιόν και τις προέτρεψε να προχωρήσουν στις απαραίτητες εθνικές διαδικασίες με δεδομένο ότι τα Σχέδια θα λάβουν την τελική έγκριση τον Σεπτέμβριο. Έως το τέλος του μήνα αναμένονται τουλάχιστον άλλα πέντε Σχέδια.

Ο ίδιος, πάντως, υποσχέθηκε ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν εγκριθεί όλα τα Στρατηγικά Σχέδια, αν και η διαδικασία θα έπρεπε να είναι πιο γρήγορη σύμφωνα με τους υπουργούς, γιατί πρέπει να ενημερωθούν οι αγρότες ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Παρεκκλίσεις

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τις παρεκκλίσεις το συντομότερο δυνατόν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, ζητούν από την Κομισιόν να δώσει το πράσινο φως, ώστε και για το έτος 2023 να ισχύσει η εξαίρεση από τις υποχρεώσεις αγρανάπαυσης και εναλλαγής καλλιεργειών (GAEC 7 και 8).

«Κατανοώ πλήρως τις θέσεις σας», απάντησε στους υπουργούς ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των παρεκκλίσεων, αν και ξεκαθάρισε ότι ακόμα «το θέμα συζητείται στα εσωτερικά όργανα της Επιτροπής».

Προέτρεψε, πάντως, τα κράτη-μέλη να ολοκληρώνουν γρήγορα τα Στρατηγικά τους Σχέδια, υπενθυμίζοντάς τους ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό, κάθε κράτος-μέλος δύναται να τροποποιήσει έως και τρεις φορές κατά τη νέα προγραμματική περίοδο το Στρατηγικό του Σχέδιο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022
ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: