Ο συνδυασμός τεχνολογίας και συμβουλευτικής δίνει υπεραξία στα ελαιόδεντρα της Κρήτης

Πριν από ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, η ελαιοπαραγωγός Ουρανία Τζώρτζη λαμβάνει ενημέρωση στο κινητό της τηλέφωνο για να προλάβει να προστατεύσει τα ελαιόδεντρά της, ενώ όταν η καλλιέργεια της απειλείται από κάποιο εχθρό ή ασθένεια, τότε ενημερώνεται έγκαιρα και αναλυτικά για τον κίνδυνο, καθώς και για την πιο κατάλληλη χρονική περίοδο για την πραγματοποίηση ψεκασμών.

Το πλεονέκτημα της συμβουλής που έχει η κα Τζώρτζη οφείλεται στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC, το οποίο είναι εγκατεστημένο στους ελαιώνες της. Η ίδια είναι μία εκ των τεσσάρων ελαιοπαραγωγών στα αγροτεμάχια των οποίων έχουν εγκατασταθεί μετεωρολογικοί σταθμοί του συστήματος εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου Λασιθίου Κρήτης και τη γεωπόνο Στέλλα Μαλλιαράκη, οι αγρότες βρίσκονται πλέον στο στάδιο της παροχής συμβουλών από την ομάδα του συστήματος, οι οποίες, μαζί με την καθοδήγηση και τη συμβολή της γεωπόνου-συμβούλου, μετατρέπονται σε πρακτικές για τη μείωση του κόστους, την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Συνεργασία γεωπόνου-συστήματος

Με ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, ο παραγωγός ενημερώνεται για τις πρακτικές που χρειάζεται να ακολουθήσει στην καλλιέργειά του. Με τον απλό αυτόν τρόπο, η συμβουλή φτάνει στον αγρότη, η οποία όμως για να δημιουργηθεί απαιτεί τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό για τη συλλογή των δεδομένων και βεβαίως τις επιτόπιες παρατηρήσεις και μετρήσεις του γεωπόνου.

Η συνεργασία αυτή, μεταξύ γεωπόνου και συστήματος, για την ολοκληρωμένη καταγραφή των περιβαλλοντικών παραμέτρων και συνθηκών, έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των παραγωγών.

«Το σύστημα έχει ξεκινήσει να δίνει συμβουλές, οι οποίες είναι αυτοματοποιημένες και πηγαίνουν με sms στον παραγωγό. Πριν από αυτό, όμως, χρειάζεται να τις εγκρίνει ο σύμβουλος γεωπόνος», αναφέρει στην «ΥΧ» η κα Μαλλιαράκη.

Πιο αναλυτικά, εξηγεί ότι «στη βάση δεδομένων του συστήματος, όπου και γίνεται η συλλογή των στοιχείων, εισάγονται και τα δεδομένα του γεωπόνου, που συλλέγονται από τις επιτόπιες παρατηρήσεις στον αγρό. Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα που αντλεί το σύστημα μέσω του τεχνολογικού εξοπλισμού, μαζί με τις δικές μας παρατηρήσεις, τις οποίες ανανεώνουμε κάθε εβδομάδα στην πλατφόρμα, εκδίδεται μία συμβουλή.

Εμείς μπαίνουμε στο σύστημα, βλέπουμε τη συμβουλή και ανάλογα την εγκρίνουμε για να φύγει το μήνυμα στον παραγωγό. Αφού φύγει το μήνυμα χρειάζεται ο παραγωγός να ενημερώσει αν εκτέλεσε τη συμβουλή ή αν δεν την υλοποίησε για διάφορους λόγους».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ίδια τονίζει ότι η συμβολή και η καθοδήγηση του γεωπόνου είναι απαραίτητη στην όλη διαδικασία και ότι πίσω από τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται στην ευφυή γεωργία θα πρέπει να υπάρχει ένας έμπειρος και εξειδικευμένος για κάθε καλλιέργεια σύμβουλος-γεωπόνος, ο οποίος θα αξιολογεί τα δεδομένα και θα κατευθύνει τον παραγωγό κατάλληλα. «Ο γεωπόνος-σύμβουλος θα κρίνει αν η συμβουλή του συστήματος είναι σωστή και θα καθοδηγήσει τον αγρότη σχετικά με τη δραστική ουσία που πρέπει να εφαρμόσει».

Προστιθέμενη αξία στον παραγωγό

Με την παροχή των συμβουλών υπάρχει σίγουρα μία προστιθέμενη αξία προς τον παραγωγό, επισημαίνει η κα Μαλλιαράκη, και εξηγεί ότι «αυτό συμβαίνει γιατί πραγματοποιείται μία πιο στοχευμένη διαχείριση της καλλιέργειας από άποψη καλλιεργητικών πρακτικών, με τον παραγωγό να επεμβαίνει στην καλλιέργεια όταν χρειάζεται, με τη σωστή ποσότητα αγροεφοδίων και στον κατάλληλο χρόνο. Απόρροια όλου αυτού είναι και η μείωση του κόστους παραγωγής».

Τη σημασία του συστήματος ευφυούς γεωργίας για την καλλιέργεια της ελιάς τόνισε στην «ΥΧ» και η κα Τζώρτζη, εξηγώντας ότι «παίρνω μήνυμα στο κινητό μου, αν για παράδειγμα πρόκειται να βρέξει. Ενημερώνομαι μία ημέρα πριν ότι στην τάδε περιοχή που είναι το χωράφι μου υπάρχει πιθανότητα βροχής για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο και έτσι προσαρμόζω ανάλογα τις εργασίες μου. Επίσης, στην αρχή της άνοιξης μου ήρθαν μηνύματα για τον αυξημένο κίνδυνο προσβολής των δέντρων μου από συγκεκριμένους εχθρούς και ασθένειες, καθώς και για τις πιο κατάλληλες ημερομηνίες για να κάνω τους ψεκασμούς που χρειάζονταν. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε καλλιεργητική πρακτική, συνεννοούμαι με τη γεωπόνο, η οποία με καθοδηγεί».