Συνέδριο αγροβιοτεχνολογίας ανέλυσε τον ουσιαστικό ρόλο των μικροοργανισμών

Ο πολυδιάστατος ρόλος και η πρακτική αξιοποίησή τους στο επίκεντρο εκδήλωσης του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Συνέδριο αγροβιοτεχνολογίας ανέλυσε τον ουσιαστικό ρόλο των μικροοργανισμών

Σημαντικές διαπιστώσεις για τον ρόλο των ωφέλιμων μικροοργανισμών σε όλα τα επίπεδα της αγροδιατροφικής αλυσίδας επισημάνθηκαν στο 5ο Συνέδριο Αγροβιοτεχνολογίας του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College.

Στο συνέδριο κατατέθηκαν, επίσης, όλες οι εξελίξεις στο νέο πεδίο της Μεταγονιδιωματικής και οι οποίες φανέρωσαν τον πλούτο των λεγόμενων φιλικών (προβιοτικών) μικροβίων στη φύση, στα εδάφη, στα νερά και τους βυθούς των θαλασσών αλλά και στα φυτά, στα ζώα και στον άνθρωπο, και τις εφαρμογές τους στην γεωργία, κτηνοτροφία με την παραγωγή προβιοτικών τροφίμων με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και την πρόληψη των ασθενειών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Perrotis College και της Μεταπτυχιακής Σχολής του δρ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, που πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, η Μεταγονιδιωματική είναι ένας νέος κλάδος όπου αντί της συνήθους γονιδιωματικής ανάλυσης -DNA ενός οργανισμού- αναλύονται ταυτόχρονα ολόκληρες βιοκοινότητες μικροοργανισμών, παρακάμπτοντας την ανάγκη για εκ των προτέρων απομόνωση και καλλιέργεια ξεχωριστά κάθε είδους. Ο δρ Τσαυτάρης αναφέρθηκε, ακόμη, στη σημασία της αμειψισποράς, η οποία, όπως είπε, μειώνει το κόστος των φυτοφαρμάκων, αντιμετωπίζει τα ζιζάνια και βελτιώνει γενικότερα το φυσικό περιβάλλον. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Σπυρίδων Κρήτας, ανέπτυξε το θέμα της χρήσης των προβιοτικών στην Κτηνιατρική και επισήμανε ότι μετά από μελέτες, η χρήση προβιοτικών στις ζωοτροφές νεαρών χοίρων διορθώνουν διαταραχές της εντερικής χλωρίδας, βελτιώνουν την αύξηση βάρους και προσφέρουν ανοσολογική προστασία.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοτεχνολογιών, Νότης Αργυρίου, αναφέρθηκε στην πειραματική βάση για την ελληνική αγροδιατροφή που έχει δημιουργηθεί, στην οποία είναι καταχωρημένα ορισμένα προϊόντα με πληροφορίες για τον τρόπο που παράγονται και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να γίνονται κατανοητά στους ειδικούς του τομέα και σε εταιρείες. Στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου, ο Πάνος Γιαννακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Hansen Hellas ΑΒΕΕ, μίλησε για τις σύγχρονες τάσεις στη χρήση μικροβιακών καλλιεργειών στην παραγωγή τροφίμων και τις εξελίξεις στον χώρο των προβιοτικών μικροοργανισμών και, όπως είπε, τα μικρόβια υποστηρίζουν την υγεία των φυτών και την ευρωστία του ριζικού συστήματος, ενώ ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, διευθύνων σύμβουλος της PELOPAC ΑΒΕΕ τόνισε πως έχει ανιχνευθεί ένας σημαντικός αριθμός προβιοτικών στελεχών στις ελιές.