Αυτό το άρθρο είναι 14 μηνών

Συνέντευξη Elvira Domingo: Τι κάνει το ΕΙΤ Food για τους Έλληνες αγρότες και startuppers

17/08/2023
7' διάβασμα
synentefxi-elvira-domingo-ti-kanei-to-eit-food-gia-tous-ellines-agrotes-kai-startuppers-299187

Η Elvira Domingo, Regional Innovation Programme Manager του EIT Food, μίλησε στην «ΥΧ» για τις δυνατότητες και τα οφέλη που μπορεί να φέρει η τεχνολογία για τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές και για τις δράσεις του φορέα ως προς την προώθηση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Στην Ελλάδα, το EIT Food Hub είναι οι «Industry Disruptors Game Changers».

Οι IDGC, ένας ανεξάρτητος οργανισμός, μέσω στρατηγικών συνεργασιών με αναγνωρισμένους φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενισχύουν το τρίγωνο της γνώσης, προσφέροντας σε νέους επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας με ακαδημαϊκούς φορείς, ερευνητικά κέντρα και ηγέτες της βιομηχανίας.

 

Τα προϊόντα της Μεσογείου χαρακτηρίζονται από την υψηλή τους ποιότητα. Ωστόσο, συχνά λείπει η προστιθέμενη αξία. Πώς μπορεί η τεχνολογία να αλλάξει αυτή την κατάσταση;

Η τεχνολογία έχει τη δυναμική να επηρεάσει σημαντικά τα προϊόντα της Μεσογείου, προσθέτοντας αξία μέσω της καινοτομίας σε ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα, ξεκινώντας από το χωράφι και καταλήγοντας στον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων.

Ενσωματώνοντας σύγχρονες τεχνολογίες, όπως οι προηγμένοι αισθητήρες, ο αυτοματισμός και η ανάλυση δεδομένων, οι αγρότες, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων τους. Για παράδειγμα, η εφαρμογή έξυπνων τεχνικών επεξεργασίας μπορεί να βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες παραγωγής, μειώνοντας τα απόβλητα και αυξάνοντας την αποδοτικότητα.

Επιπλέον, τεχνολογίες όπως το blockchain μπορούν να δημιουργήσουν διαφανείς αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να αναβαθμίσουν τα προϊόντα της Μεσογείου σε νέα επίπεδα ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια αγορά, ωφελώντας τελικά τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές, προάγοντας τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη.

 

Παρόλο που, κατά τα φαινόμενα, πλησιάζουμε στο τέλος της ενεργειακής κρίσης, η πληθωριστική πίεση εξακολουθεί να υπάρχει. Μπορούμε με καινοτόμες ιδέες να παρακολουθούμε τις αγορές και να συμβάλουμε ώστε οι καταναλωτές να αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη;

Σίγουρα, οι καινοτόμες ιδέες μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των υψηλών τιμών και να παρακολουθούνται καλύτερα οι αγορές, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι αγρότες και οι καταναλωτές στην Ευρώπη. Μία προσέγγιση είναι η ανάπτυξη έξυπνων αγροτικών συστημάτων που χρησιμοποιούν συσκευές IoT και ανάλυση δεδομένων για τη βελτιστοποίηση των πρακτικών γεωργίας. Μέσω αυτών των συστημάτων, οι αγρότες μπορούν να παρακολουθούν τις συνθήκες των καλλιεργειών, να προβλέπουν τις αποδόσεις και να βελτιστοποιούν τη χρήση πόρων, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση των δαπανών.

Το EIT Food διαθέτει το πρόγραμμα Test Farms, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε αγρότες, startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες στο πεδίο, το οποίο θα διευκολύνει την ταχύτερη βελτιστοποίηση και υλοποίηση αυτών των γεωργικών εργαλείων. Από μεριάς των καταναλωτών, εφαρμογές που λειτουργούν με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να βρουν οικονομικές επιλογές για τις αγορές τους, προτείνοντας εναλλακτικές βάσει των διακυμάνσεων των τιμών ή των εκπτώσεων.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις και φορείς της αγοράς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αναλύσεις όπου χρησιμοποιείται Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εντοπισμό και τη μείωση της χειραγώγησης των τιμών ή των αθέμιτων πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού, προάγοντας μια διαφανή και ανταγωνιστική αγορά.

Υπάρχουν δυνατότητες εκπαίδευσης και χρηματοδότησης για Έλληνες επιχειρηματίες και startups μέσω του EIT Food;

Το EIT Food βρίσκεται στο προσκήνιο, όσον αφορά τη μεταμόρφωση της γεωργικής παραγωγής μέσω μιας σειράς επιδραστικών πρωτοβουλιών. Μία από αυτές είναι η προώθηση της βιώσιμης και αποδοτικής αγροτικής παραγωγής, μέσω της εκπαίδευσης και της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών.

Ειδικότερα, πολλοί ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα συμμετέχουν ενεργά σε αυτά τα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι Industry Disruptors Game Changers, η Coffee-Eco, το Athens Technology Centre και η εταιρεία Παπαδοπούλου.

Από το 2018, το EIT Food έχει ενισχύσει τη νέα γενιά ταλέντων στην Ελλάδα, παίζοντας έναν βασικό ρόλο στην κατάρτιση περισσότερων από 500 φοιτητών, σε σημαντικές δεξιότητες αναφορικά με τα συστήματα τροφίμων και την επιχειρηματικότητα.

Επιπλέον, στο επιδραστικό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Γεωργίας έχουν ενταχθεί αγρότες και έχουν λάβει αξιόλογη γνώση που προωθεί την αναγεννητική γεωργία. Επίσης, μέσω του προγράμματος Team Up, το EIT Food παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες στους ερευνητές για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ έρευνας και υλοποίησης στην αγορά, προάγοντας την καινοτομία και φέρνοντας τις ρηξικέλευθες ιδέες τους στην αγορά.

Το EIT Food παρέχει σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης σε startups και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πρωτοποριακές λύσεις στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας. Ελληνικές startups και επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες, συμμετέχοντας ενεργά στο πλήρες φάσμα προγραμμάτων του EIT Food, σε εκδηλώσεις δικτύωσης και σε πρωτοβουλίες επιτάχυνσης, όπως το FAN (Food Accelerator Network) και το εκκολαπτήριο, γνωστό ως «seedbed».

Η αφοσίωση του EIT Food στην υποστήριξη των startups επεκτείνεται με την πρωτοβουλία RisingFood Starts, που ενώνει τις πιο ελπιδοφόρες startups στον αγροδιατροφικό τομέα σε όλη την Ευρώπη. Υποστηρίζοντας και ενδυναμώνοντάς τις, το EIT Food συνεισφέρει στην ανάπτυξη και στην επιτυχία της βιομηχανίας τροφίμων και γεωργίας συνολικά.

Η ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στον αγροδιατροφικό τομέα παραμένει μια προτεραιότητα για το EIT Food, όπως αποδεικνύεται μέσω του προγράμματος EWA (Empowering Women in Agrifood). Αυτή η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε ειδικά για την υποστήριξη των γυναικών επιχειρηματιών. Πάνω από 40 startups, που ηγούνται από γυναίκες στην Ελλάδα, έχουν επωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα, που τους έχει επιτρέψει να αναπτύξουν επιτυχημένες και βιώσιμες επιχειρήσεις.