Συνέντευξη στην «ΥΧ» – Σπήλιος Λιβανός: «Στα 248 εκατ. ευρώ οι πληρωμές για τον μήνα Μάρτιο»

Απαντήσεις σε μείζονα θέματα που απασχολούν τους αγρότες δίνει  στη συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.  Ο Σπήλιος Λιβανός αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έναρξη του ΟΣΔΕ,  στο χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αποκαλύπτει τη μεγάλη αλλαγή στην προκήρυξη  των Βιολογικών και τις εξελίξεις στα ζητήματα των Νέων Αγροτών.

Συνέντευξη στον Νίκο Λάππα

Πότε θα είναι έτοιμο το σύστημα συνολικά (φορέας συντονισμού – ΚΥΔ) που θα υποδεχθεί τις 650.000 αιτήσεις μέσα σε συνθήκες πανδημίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πληρωμή άνω του 99% των δικαιωμάτων;

Όλες οι προσπάθειές μας έχουν επικεντρωθεί στην άμεση ενεργοποίηση του συστήματος, προκειμένου, μέσα στον μήνα –το πολύ στις αρχές του επόμενου–, να ξεκινήσουν να υποβάλλονται οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Κάθε μας πρωτοβουλία στοχεύει στην εύρυθμη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην εξυγίανση του συστήματος, προς όφελος των 650.000 Ελλήνων αγροτών, πάντα με απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια και έχοντας ως πρωταρχικό μας στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και, συνεπώς, του ελληνικού λαού.

Υπάρχει ένας οδικός χάρτης πληρωμών για τις προσεχείς εβδομάδες, αναφορικά με τις Συνδεδεμένες, τα υπόλοιπα των άμεσων ενισχύσεων και άλλες πληρωμές μέτρων που είχαν παγώσει; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Οι διάφορες πληρωμές που διενεργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται αυτή την περίοδο και στόχος είναι, με την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος, να επιταχυνθούν έτι περαιτέρω, ώστε να καλύψουν οποιαδήποτε μέχρι σήμερα καθυστέρηση, που προήλθε από αγκυλώσεις και λάθη του παρελθόντος. Όπως φαίνεται και στον πίνακα που σας παραθέτω, οι πληρωμές αυτές θα υπερβούν τα 248 εκατ. ευρώ.

Κορωνοενισχύσεις

Τι να περιμένουν οι παραγωγοί  ανά προϊόν και πότε;

Βρίσκομαι καθημερινά σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς μας και τα συλλογικά τους σχήματα, που βάλλονται από τη φονική πανδημία. Προτεραιότητά μας είναι η στήριξή τους αυτήν τη συγκλονιστικά δύσκολη περίοδο. Δουλεύουμε μαζί και συλλέγουμε το υλικό για να τεκμηριώσουμε τα αιτήματα στήριξής τους προς την ΕΕ και το υπουργείο Οικονομικών. Πριν από λίγες ημέρες, εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 26 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση στους τομείς της εκτροφής βούβαλου, της παραγωγής καρπουζιών σε εξωτερικούς χώρους, της παραγωγής καλλιεργειών θερμοκηπίου (με εξαίρεση την Κρήτη) και την παραγωγή θερινής και φθινοπωρινής πατάτας.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε εν αναμονή της έγκρισης και άλλων αιτημάτων που έχουμε καταθέσει γι’ αυτόν τον σκοπό. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε συνεχώς στο πλευρό του Έλληνα αγρότη, που τόσο πολύ δοκιμάζεται από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε.

Σύμφωνα με το κανονιστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν μπορεί να δοθεί ενίσχυση δύο φορές την ίδια περίοδο. Εάν αυτό ισχύει, σημαίνει πρακτικά ότι κάποιος που έλαβε επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορεί να λάβει κορωνοενίσχυση και το αντίστροφο;

Δεν υπάρχει θέμα απαγόρευσης. Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ότι στην περίπτωση κρατικών ενισχύσεων λόγω της COVID-19, θα πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του υπουργείου Οικονομικών. Δική μου πρώτιστη μέριμνα είναι να σταθώ στο πλευρό των παραγωγών μας που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία, στους ανθρώπους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας. Με αυτές τις αρχές, κινούμαι προς τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής ενίσχυσης προς τους αγρότες μας.

Νέοι Αγρότες/κατάρτιση

Ολοκληρώνεται και η δημόσια διαβούλευση για την 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών». Πότε αναμένεται η προκήρυξη του μέτρου;

Η φετινή πρόσκληση είναι σημαντικά ενισχυμένη. Το μέγεθος της δημόσιας δαπάνης, διπλάσιο από την προηγούμενη πρόσκληση, εκτιμάται ότι θα κινηθεί από 350 έως 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι θα λάβουν ως ενίσχυση 35.000 έως 40.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από την προηγούμενη φορά που εφαρμόστηκε το μέτρο. Παράλληλα, θέλοντας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με τους πλασματικά νέους αγρότες και όσους ευκαιριακά θέλουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, προβλέπουμε ότι οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά χρόνια. Με πράξεις, προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και στην ενίσχυσή του με νέο «αίμα».

Με τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης στις 15 Μαρτίου, θα γίνει επεξεργασία των σχολίων και των παρατηρήσεων που έχουν κατατεθεί, προκειμένου άμεσα να υπογραφεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, μέσω Υπουργικής Απόφασης. Παράλληλα, ετοιμάζεται το απαραίτητο πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων. Πρόθεσή μας είναι στις αρχές του καλοκαιριού να είμαστε έτοιμοι για την προκήρυξη του μέτρου.

Μετά την προδημοσίευση της 3ης πρόσκλησης για τους Νέους Αγρότες, φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν προδημοσιεύσεις και για τα Βιολογικά, καθώς και τα Σχέδια Βελτίωσης. Ποιες θα είναι οι σημαντικότερες αλλαγές σε σχέση με τις προσκλήσεις του παρελθόντος; Έχετε καταλήξει σε κάποιον προϋπολογισμό;

Όπως και στην προδημοσίευση για τους Νέους Αγρότες, έτσι και σε αυτές των Βιολογικών και των Σχεδίων Βελτίωσης, θα περιλαμβάνονται αλλαγές που αποτυπώνουν τη φιλοσοφία μας για τον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, για την πρόσκληση των Βιολογικών, πρόθεσή μας είναι να διευρυνθούν οι επιλέξιμες καλλιέργειες, συμπεριλαμβάνοντας και τις δενδρώδεις και τα κηπευτικά, τα οποία αποτελούν σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα μας. Όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης, στόχος μας είναι να αποτελέσουν εφαλτήριο για τη μετάβαση στην ψηφιακή και «πράσινη» εποχή, επιδοτώντας τις αντίστοιχες επενδύσεις.

Από τα διαθέσιμα κονδύλια της διετίας 2021-2022, ένα σημαντικό ποσοστό θα διατεθεί γι’ αυτές τις προσκλήσεις. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσκλήσεις αυτές θα έχουν αυξημένο προϋπολογισμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Χιλιάδες νέοι αγρότες περιμένουν απάντηση για το πότε θα ξεκινήσει η εξ αποστάσεως κατάρτισή τους από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», ώστε να μπορέσουν και εκείνοι να υποβάλουν το αίτημα εξόφλησής τους. Πού βρισκόμαστε;

Η σχετική τροποποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, για να μπορέσει να υλοποιηθεί η εξ αποστάσεως κατάρτιση των Νέων Αγροτών, εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και τις διαχειριστικές αρχές, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσουν τα προγράμματα τηλεκατάρτισης.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι μέσα στον μήνα θα γινόταν γνωστό ποια μέτρα και ποιες δράσεις θα είχαν εγκριθεί για κάθε υπουργείο σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχει εικόνα για το ΥΠΑΑΤ;

Με συνεχείς συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, το ΥΠΑΑΤ έχει ετοιμάσει και καταθέσει σειρά συνεκτικών προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Με μέτρα και δράσεις που θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας και την εισαγωγή της ψηφιακής επαφής στην πρωτογενή παραγωγή. Στις διαδοχικές συσκέψεις με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, κ. Σκυλακάκη, και τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ, εισπράττουμε τις θετικότατες αντιδράσεις τους για την αρτιότητα και τη συνοχή των προτάσεων, καθώς και για το μεταρρυθμιστικό πρόσημό τους. Αναμένουμε, λοιπόν, τη συμπερίληψή τους στο εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ψηφιακή μετάβαση

Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας περνάει μέσα από την ψηφιακή της μετάβαση. Ποιο είναι το σχέδιο; Πώς σκέφτεστε να ενσωματωθούν οι καινοτομίες στην πρωτογενή παραγωγή;

Το όραμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ο οδηγός όλων μας στο ΥΠΑΑΤ. Άλλωστε, ο ψηφιακός και «πράσινος» μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα είναι βασικός στόχος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αποτελεί βασικό οικοδόμημα στην αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο στη μεταβατική περίοδο 2021-2022, όσο και στη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027, στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε και να εξαντλήσουμε όλα τα εργαλεία και τα μέτρα της ΚΑΠ (άμεσες ενισχύσεις και επενδύσεις), προκειμένου τέτοιες καινοτομίες να υιοθετηθούν και, βέβαια, να αποδειχθούν επικερδείς για τους αγρότες μας.

Ιδιαίτερα μέσα από τα επενδυτικά μέτρα εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του Πυλώνα ΙΙ, θα δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα, προκειμένου οι σύγχρονες τεχνολογίες να ενσωματωθούν στην αγροτική παραγωγή και να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων.

ΚΑΠ

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου; Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την προτεραιοποίηση των μέτρων για τη νέα προγραμματική περίοδο;

Στην παρούσα φάση, έχει συνταχθεί η ανάλυση SWOT (ανάλυση πλεονεκτημάτων, αδυναμιών, ευκαιριών και απειλών) όπως και η καταγραφή των αναγκών που προκύπτουν από αυτή την ανάλυση. Έχει, ήδη, αναρτηθεί σε σχετική ιστοσελίδα της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης το κείμενο της ανάλυσης SWOT και των συστάσεων της ΕΕ, προκειμένου όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Σήμερα και στο επόμενο χρονικό διάστημα υλοποιείται η προτεραιοποίηση των αναγκών, η οποία θα οδηγήσει στην πρόταση συγκεκριμένων μέτρων για την περίοδο 2023-2027, που θα κατατεθεί στο τέλος του χρόνου στην ΕΕ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης και λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της COVID-19, προετοιμάζουμε ενημερωτικές δράσεις είτε διαδικτυακές είτε διά ζώσης ανά την επικράτεια, ώστε να καταστήσουμε κοινωνούς και συμμέτοχους των προτάσεων για τη νέα ΚΑΠ το σύνολο των αγροτών μας.

ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ 2021

ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ
2020

Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια σκληρού σίτου

11.743.009 €

Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια καρπών με κέλυφος

3.914.336 €

Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια μήλων

3.914.336 €

Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών

25.256.552 €

Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση

4.774.548 €

Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών

6.684.367 €

Ειδική Ενίσχυση βάμβακος

187.344.000 €

Ενίσχυση για τη διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων ΜΝΑ

 

Ενίσχυση για την καλλιέργεια Τοματάκι Σαντορίνης ΜΝΑ

 

Ενίσχυση για την καλλιέργεια Εσπεριδοειδών στα Νησιά Χίος, Σάμος
και στις ΠΕ Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου ΜΝΑ

 

Ενίσχυση για την καλλιέργεια φασολιού, βρώσιμου λαθουρίου και φάβας ΜΝΑ

 

Ενίσχυση για την καλλιέργεια Γεώμηλων ΜΝΑ

 

ΟΕΦ

145.280 €

Προώθηση Οίνων

55.000 €

Επιχειρησιακά Προγράμματα – Μερικές Πληρωμές

500.000 €

Επιχειρησιακά Προγράμματα – Προκαταβολές

500.000 €

Μελισσοκομία

200.000 €

Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια τεύτλων

3.340.000 €

 

248.371.428 €