Συνεχής η άνοδος του αγροτουρισμού

Αυξημένη η κίνηση των επισκεπτών αυτές τις ημέρες

Δικαιωμένοι βγαίνουν, τελικά, όσοι επενδύουν στον τουρισμό που φέρνει σε επαφή τον επισκέπτη με τη φύση και τον πρωτογενή τομέα. Όπως αποδεικνύεται και τις ημέρες των εορτών, αρκετοί είναι αυτοί που επέλεξαν λύσεις ξενώνων σε περιοχές όπου υπάρχει περιθώριο δραστηριότητας στη φύση ή γνωριμίας με επιχειρήσεις που παράγουν αγροτικά προϊόντα.

Στην κορυφή των προτιμήσεων τις ημέρες αυτές βρίσκεται η Αρκαδία που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ζήσει ξεχωριστές εμπειρίες στις οροσειρές του Μαίναλου ή του Πάρνωνα. Στα γραφικά χωριά που βρίσκονται εκεί, μια σειρά από ξενώνες επενδύουν στη συνάντηση του επισκέπτη με την ελληνική φύση.

Πληρότητα την εορταστική περίοδο

Ο Θοδωρής Ρέππας, ιδιοκτήτης ξενώνα στο Βαλτεσινίκο της Ορεινής Αρκαδίας, αναφερόμενος στην εορταστική περίοδο, σημειώνει ότι «και αυτήν τη χρονιά έχουμε πληρότητα. Αυτό που άλλαξε τα τελευταία χρόνια είναι ο αριθμός των ημερών που έρχεται ένας επισκέπτης, καταγράφοντας σημαντική μείωση.

Ο κόσμος προσέχει πολύ περισσότερο πλέον τι θα ξοδέψει. Εμείς, πέρα από τη διαμονή, υποστηρίζουμε και τη δράση μέσα στη φύση, αφού έχουμε πολλά μονοπάτια σηματοδοτημένα, ενώ υπάρχουν και άλογα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος επισκέπτης. Ο Λούσιος ποταμός, αλλά και ο Λάδωνας δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει καγιάκ. Έχουμε, δηλαδή, μια σειρά προτάσεων για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν διαφορετικά. Πάντως, στις προτεραιότητες των Ελλήνων, αλλά και των ξένων επισκεπτών είναι η πεζοπορία».

Αγροτικά προϊόντα

Στην Κορινθία, αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν μια περιήγηση στα οινοποιεία της περιοχής της Νεμέας. «Αυτές τις μέρες, παρατηρείται αυξημένη κίνηση στα οινοποιεία της περιοχής από επισκέπτες που έρχονται να δουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας ενός οινοποιείου και το πώς φθάνει στο εορταστικό τραπέζι το κρασί που παράγουμε», εξηγεί ο Νίκος Βλάχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι από πλευράς υποδομών για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους επισκέπτες».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γκραίκης, υπεύθυνος του τουριστικού τμήματος στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, επισημαίνει: «Ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου υποδέχεται ήδη αρκετό κόσμο που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες μέρες. Εκτός από τα μονοπάτια, ο επισκέπτης έχει παράλληλα και τη δυνατότητα να γνωρίσει τα αγροτικά προϊόντα μικρών οικοτεχνιών που λειτουργούν στις ορεινές κοινότητες.

Είναι ίσως μια μοναδική ευκαιρία σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό». Η σταδιακή αύξηση του αγροτουρισμού φαίνεται ότι δίνει και τη δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών επιχειρήσεων, σημειώνει ο κ. Γκραίκης. «Δημιουργούνται νέα καταλύματα στη Μεσσηνία μέσα από την ένταξή τους σε προγράμματα και έτσι, σε βάθος χρόνου, θα έχουμε την απαιτούμενη υποδομή σε καταλύματα», καταλήγει.