Συνεχίζει να εκβιάζει ο Τραμπ μέσω του κυβερνητικού «shutdown»

Η μερική αναστολή λειτουργίας των αγροτικών υπηρεσιών μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση επιδημιών νόσων και στις ανακλήσεις τροφίμων

Συνεχίζει να εκβιάζει ο Τραμπ μέσω του κυβερνητικού «shutdown»
-Διαφήμιση-

Παιχνίδια με τη φωτιά παίζει εκ νέου ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να παρατείνει επ’ αόριστον τη μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της χώρας. Η χρηματοδότηση του 1/4 των ομοσπονδιακών προγραμμάτων που αφορούν τα υπουργεία Γεωργίας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, έχει λήξει από το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δράττεται της ευκαιρίας, προκειμένου να «εκβιάσει» την υπερψήφιση της ανέγερσης του τείχους με το Μεξικό από τη Γερουσία.

Με τα στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να αρνούνται κατηγορηματικά την έγκριση των δαπανών για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ο Τραμπ είναι διατεθειμένος να διατηρήσει την κυβέρνηση σε μερική «παράλυση», ώσπου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να πάρουμε τα χρήματα για την ασφάλεια των συνόρων», διεμήνυσε ο Τραμπ στο περιθώριο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα.

Οι Δημοκρατικοί, όπως και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, βλέπουν το τείχος ως ένα δαπανηρό, αχρείαστο και αναποτελεσματικό έργο, το οποίο θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Καθώς ουδεμία σύγκλιση παρατηρείται μεταξύ των ηγετών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο, το κυβερνητικό «shutdown» είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και μετά τις 3 Ιανουαρίου, όταν οι Δημοκρατικοί θα έχουν πλέον αναλάβει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, το «shutdown» του υπουργείου Γεωργίας (USDA) και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αναμένεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις σε όλα τα προγράμματα τροφίμων, αλλά πιθανότατα δεν θα επηρεάσει τις επιθεωρήσεις για το κρέας, τα πουλερικά και τα αβγά. Εντούτοις, τυχόν εκδηλώσεις επιδημιών νόσων και ανακλήσεις τροφίμων θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια της μερικής αναστολής της λειτουργίας των υπηρεσιών.

-Διαφήμιση-