Αυτό το άρθρο είναι 17 μηνών

Συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι σύνθετες στην αιγοπροβατοτροφία

10/04/2023
2' διάβασμα
synechizoun-na-anevainoun-oi-synthetes-stin-aigoprovatotrofia-289363

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πανευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Σύνθετων Ζωοτροφών (FEFAC) δημοσίευσε επικαιροποιημένα στοιχεία για τον κλάδο των σύνθετων ζωοτροφών στις 21 χώρες όπου βρίσκονται μέλη του Συνδέσμου (η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται σε αυτά). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που ωστόσο έρχονται με διετή καθυστέρηση (αναφέρονται στο 2021), η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην ΕΕ έφτασε τους 150 εκατ. τόνους, με οριακή μείωση 0,17% σε σύγκριση με το 2020.

Πέραν του τομέα της χοιροτροφίας, όλοι οι άλλοι κλάδοι εκτροφών κατάφεραν να διατηρηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα ή και να αυξήσουν την παραγωγή τους, παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία της COVID-19, την άνοδο των τιμών στα σιτηρά, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και την εξάπλωση των ζωονόσων.

Ο κλάδος των σύνθετων ζωοτροφών πουλερικών κατέγραψε αύξηση παραγωγής 1%, ενώ οι ζωοτροφές για τη χοιροτροφία μειώθηκαν σε όγκο 1,06%. Σε ό,τι αφορά τα μοσχάρια γαλακτοπαραγωγής, υπήρξε οριακή μείωση της παραγωγής κατά 0,15%.

Σε ορισμένες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Βουλγαρία και η Αυστρία υπήρξε αύξηση της παραγωγής σε όγκο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FEFAC, στην Ιταλία και στην Τσεχία οι αγελαδοτρόφοι προτίμησαν να αγοράσουν σύνθετες ζωοτροφές από τη χρήση ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών. Στην κατηγορία «λοιπές ζωοτροφές», που περιλαμβάνονται προϊόντα για την αιγοπροβατροφία, σημειώθηκε αύξηση σε παραγόμενο όγκο 3,29%.

Ελλάδα: Στους 500.000 τόνους η εκτίμηση για τις σύνθετες αιγοπροβατοτροφίας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από ανώτατα στελέχη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ), το 2022 οι σύνθετες ζωοτροφές στην αιγοπροβατοτροφία έφτασαν σε όγκο τους 500.000 τόνους, με αύξηση 13,5%, από 432.500 τόνους που βρίσκονταν δηλαδή το 2021.

Η τάση αυτή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς (2021), όπου όπως είχε γνωστοποιήσει ο ΣΕΒΙΖ στην «ΥΧ» ο κλάδος παρουσίασε αντίστοιχη αύξηση σε όγκους. Κατά τον Σύνδεσμο, κύρια αιτία ήταν η άνοδος των πρώτων υλών στα σιτηρά, γεγονός που ώθησε αρκετούς αιγοπροβατοτρόφους να στραφούν στις σύνθετες ζωοτροφές θεωρώντας ότι θα έχουν καλύτερη σχέση τιμής και αποδοτικότητας.

Η αντίστοιχη εκτίμηση για τον συνολικό όγκο των ζωοτροφών (σύνθετων) είναι στους 2.000.000 τόνους.