Οι συνταξιούχοι αγρότες ΑΜΕΑ μπορούν να παίρνουν πνευματικά δικαιώματα χωρίς περικοπή σύνταξης

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Τη δυνατότητα να μπορούν να μπαίνουν συνταξιούχοι με αναπηρίες σε ΔΣ σε κοινωνικούς ή κι άλλους συνεταιρισμούς υπό όρους, επεξεργάζεται η κυβέρνηση αλλά και της συγγραφής βιβλίων, χωρίς να κινδυνεύουν να τους περικόπτεται η σύνταξη.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε μετ΄ επιτάσεως από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων, για την «Απασχόληση συνταξιούχων Αναπηρίας». Υπενθυμίζουμε πως μεταξύ των συνταξιούχων αναπήρων, είναι και αγρότες, οι οποίοι είτε είχαν κάποιο ατύχημα είτε γιατί ανέπτυξαν κάποιο νόσημα, που είχε ιδιαίτερα επιβαρυντικό χαρακτήρα για την υγεία τους κ.ά.

-Διαφήμιση-

Ο κ.Ξυδάκης εξήγησε ότι βάσει του νόμου 4387/2016 προβλέπεται πως για όλους τους συνταξιούχους που εντάσσονται στο ΕΦΚΑ, κάθε απασχόληση που τους αποφέρει εισόδημα, σημαίνει μείωση της σύνταξης κατά 60%, ακόμη κι αν πρόκειται για άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο, μολονότι αυτό βοηθά στη βελτίωση της υγείας τους.

Ωστόσο, εξήγησε πως υπάρχουν ασθενείς που γράφουν ένα βιβλίο, συντάσσουν συμβόλαιο με εκδότη και παίρνουν πνευματικά δικαιώματα ύψους 300, 500, 1.000 ευρώ, αν έχει επιτυχία το βιβλίο, αλλά για αυτού του είδους τα μικροποσά βλέπουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 60%. 

Ο κ.Πετρόπουλος σημείωσε πως «ήδη με τον ν. 4331, τον πρώτο νόμο με τον οποίο κάναμε παρέμβαση στην κοινωνική ασφάλιση, προβλέψαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να έχουν πρόβλημα εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα κάθε είδους ή ενισχύσεις και άλλες παροχές λόγω αναπηρίας, επειδή θα δουλεύουν είτε σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις είτε σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Προβλέψαμε για επιδόματα ή άλλες παροχές».

Σημείωσε ότι με το «νόμο  4430 πήγαμε παραπέρα και είπαμε ότι δεν θα περικόπτονται ούτε συντάξεις που τυχόν χορηγούνται σε άτομα που απασχολούνται σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ή σε συνεταιρισμούς» και πρόσθεσε ότι  ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2016 ανακοίνωσε μέτρα για την απασχόληση, ενισχύοντας τα ποσοστά πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ στο 10% για τους ίδιους τους πάσχοντες και στο 5% για άτομα της οικογενείας τους, που αφορούν στα αδέλφια, στους συζύγους και προσδιορίζονται αναλυτικότερα στον νόμο.

Εξήγησε ότι με το άρθρο 11  του ν. 4387 προβλέπουμε ότι δεν θίγονται θέματα που αφορούν καταβολή συντάξεων σε αναπήρους, προτού οριστεί το νέο πλαίσιο για την αναπηρία. Αυτό με συμμετοχή και της ΕΣΑμεΑ, της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, το επεξεργαζόμαστε, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί και θα προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση των πλαισίων», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν έχει θιγεί καμία σύνταξη μέχρι σήμερα, ούτε αυτές που καταβάλλονταν πριν το νέο θεσμικό πλαίσιο ούτε μετά. 

Αναλυτικά https://www.youtube.com/watch?v=fVC_UrTzZMY

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki