Φυτεύσεις: Συνθήκες οψίμισης σε υπαίθριο κολοκύθι και αγγούρι λόγω καιρού

Η αστάθεια των καιρικών συνθηκών, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, μεταφέρει τη φύτευση των υπαίθριων κολοκυθιών και αγγουριών στις αρχές της άνοιξης. Ο προγραμματισμός για την αγορά των σπορόφυτων έχει γίνει και, ήδη, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι έτοιμα για μεταφύτευση στο χωράφι. Πολλοί από τους παραγωγούς που διαθέτουν θερμοκήπια ψυχρού τύπου έχουν ξεκινήσει τη φύτευση, δημιουργώντας στο εσωτερικό μέρος τολ χαμηλής κάλυψης, ώστε να προστατεύσουν τα φυτά της κολοκυθιάς και της αγγουριάς από τις χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας χωρίς τη χρήση ενέργειας.

Και τα δύο είδη αποτελούν καλλιέργειες εντάσεως εργασίας με εκατοντάδες ώρες ανά στρέμμα, κάτι το οποίο δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, με αποτέλεσμα τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Για τον Γιώργο Παρασκευά, παραγωγό κηπευτικών από το Βασιλικό Χαλκίδας, με πάνω από 60 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης κολοκυθιών κάθε χρόνο, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη μεταφύτευση των σπορόφυτων στα χωράφια. «Αναμένουμε την καλυτέρευση του καιρού για το επόμενο διάστημα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δεδομένο. Γνωρίζουμε τους όψιμους παγετούς, οι οποίοι μας προβληματίζουν ιδιαίτερα και για τον λόγο αυτόν περιμένουμε να βελτιωθεί ο καιρός, ώστε να μειώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο το ρίσκο. Θα ξεκινήσουμε με την κάλυψη των φυτών με χαμηλά τολ και, στη συνέχεια, προς το τέλος της άνοιξης, θα μπούμε και στις υπαίθριες φυτεύσεις κολοκυθιού και αγγουριού».

Κάνοντας λόγο για την τρέχουσα περίοδο, όσον αφορά την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ο κ. Παρασκευάς υποστηρίζει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών λόγω των χαμηλότερων εσόδων που είχαν στο λάχανο, στο μπρόκολο και στο κουνουπίδι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. «Οι τιμές παραγωγού για αυτά τα προϊόντα είχαν χαμηλές τιμές και για να στηρίξουμε το εισόδημά μας καλλιεργούμε τις αντίστοιχες εκτάσεις με κολοκύθι και αγγούρι», υποστηρίζει ο ίδιος. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών από τη χρονιά που πέρασε, είπε ότι μεσοσταθμικά η τιμή του κολοκυθιού κυμάνθηκε στα 60 λεπτά/κιλό, με μία μέση απόδοση από 2 έως 2,5 τόνους/στρέμμα.

Μετατίθεται ο χρόνος φύτευσης στη Χαλκίδα

Για μετατόπιση του χρόνου φύτευσης προς την άνοιξη κάνει λόγο Μιχάλης Κούτρας, παραγωγός σπορόφυτων κηπευτικών από τη Χαλκίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει από τις άλλες χρονιές, βλέπει ότι μετατίθεται ο χρόνος φύτευσης κατά δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με άλλες περιόδους, προκειμένου να είναι περισσότερο σίγουροι οι παραγωγοί ότι δεν θα έχουν προβλήματα.

Επίσης, ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχουν γίνει οι προετοιμασίες και οι παραγγελίες για υπαίθριο αγγούρι, κοντό ή μακρύ, κυμαίνονται στο 50% για το καθένα. Διαχωρίζοντας τον χρόνο καλλιέργειας, ο κ. Κούτρας έχει ως σημείο αναφοράς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, καθώς από εκεί και πέρα θα καλλιεργηθούν υπαίθρια κηπευτικά χωρίς τη χρήση τολ λόγω του χαμηλότερου κόστους.

Σημαντικό για τον κ. Κούτρα είναι και το γεγονός της επιλογής των υβριδίων, καθώς «οι περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται σε χαμηλότερου κόστους υβρίδια, λόγω της αύξησης εισροών και στα άλλα είδη που χρησιμοποιούν, όπως και αυτό της ενέργειας, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό από αυτούς να μειώνουν και τις εκτάσεις».

Το πρόβλημα των ιώσεων

Ο Φάνης Κοροβέσης, παραγωγός υπαίθριου κολοκυθιού από τον Μαραθώνα, κάνει λόγο για προβλήματα ιώσεων, που παρουσιάζονται στο κολοκύθι, αλλά και στο αγγούρι. «Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα με ανθεκτικότερα υβρίδια και με κατάλληλες τεχνικές που χρησιμοποιούμε, ώστε να κλείσουμε τον κύκλο της καλλιέργειας χωρίς να έχουμε σημαντικές προσβολές.

Γνωρίζουμε ότι η χρήση των φυτοφαρμάκων απαιτεί ορθή διαχείριση, αλλά πάνω από όλα βλέπουμε ότι υπάρχει μία αναγκαιότητα στην προστασία των καλλιεργειών μας με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως επίσης και εφαρμογή της σύγχρονης έρευνας». Ρωτήσαμε τον κ. Κοροβέση αν υπάρχει δυνατότητα, λόγω της πρωιμότητας των κολοκυθιών, να καλυφθούν και οι αγορές του εξωτερικού και ο ίδιος έδειξε ιδιαίτερα προβληματισμένος, «λόγω της απουσίας των συλλογικών σχημάτων, διότι απαιτείται μεγάλος όγκος παραγωγής».

Η έλλειψη εργατών δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή

Για τον Άγγελο Βίγκο, η έλλειψη εργατών αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα στον σχεδιασμό της παραγωγής του. «Το υπαίθριο κολοκύθι, όπως και το αγγούρι, είναι φυτά που απαιτούν πολλές ώρες εργασίας στο χωράφι. Στον προγραμματισμό μας βάζουμε μέσα και την εργασία τρίτων, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε στο μέγιστο δυνατό τις υποχρεώσεις μας από το χωράφι μέχρι και την αγορά», αναφέρει.

Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Βίγκος μεταφέρει τη φύτευση προς τα τέλη Μαρτίου, ώστε να μην επιβαρυνθεί με εργασία και κόστος κάλυψης των φυτών. «Βλέποντας αυτή την κατάσταση και με τη χρήση περισσότερων μηχανικών μέσων που διαθέτουμε, προσαρμόζουμε τις καλλιέργειές μας στα νέα δεδομένα, είτε αυτά αφορούν τις καιρικές συνθήκες, είτε την έλλειψη εργατών γης».

Κλείνοντας, ο ίδιος υποστήριξε ότι «η ταυτότητα και η εικόνα του κολοκυθιού στην αγορά ταυτίζονται απόλυτα με τη φρεσκάδα του ανθού» και για τον λόγο αυτόν εφαρμόζει τεχνικές ώστε να μπορέσει να τη διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.