ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί καταψηφίσαμε την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στο Ευρωκοινοβούλιο και τα μέτρα για τον «Ιανό» στην Ελλάδα

Δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε η Ευρωομάδα και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του Σύριζα εξηγούν για ποιους λόγους καταψήφισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στο Ευρωκοινοβούλιο και την τροπολογία του ΥΠΑΑΤ για αντιμετώπιση των ζημιών από τον «Ιανό» στην Ελληνική Βουλή αντίστοιχα.

Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις:

Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: Να γιατί καταψηφίσαμε την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

“Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει μάχες για τους αγρότες, για τη γεωργία, για το σύστημα διατροφής, για την Πράσινη Μετάβαση και τη χρηματοδότηση της, έτσι ώστε το βάρος των απαιτούμενων αλλαγών να μην πέσει στους λάθος ώμους.

Όποιος νομίζει πως δεν χρειάζονται αλλαγές, πως το περιβάλλον, το κλίμα αλλά και η υγεία των πολιτών αντέχουν να μείνουν όλα ίδια, ή ψεύδονται, ή δεν έχουν καταλάβει.

Καταψηφίσαμε την αναχρονιστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις μεθοδεύσεις των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων, του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και του RENEW.

Καταψηφίσαμε την μεθόδευση που δυστυχώς παρατηρούμε και στην εγχώρια δεξιά, των fast track διαδικασιών που ακολούθησε και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου προκειμένου να ψηφιστεί η νέα ΚΑΠ απνευστί. Μία κίνηση που δείχνει φόβο για το διάλογο και αντιευρωπαϊκό πνεύμα, αφού στόχος ήταν ο αποκλεισμός των προοδευτικών φωνών, όσο και η μη συμμετοχή των οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Καταψηφίσαμε την ανακολουθία λόγων και πράξεων μεταξύ της ΚΑΠ και της κατά τα άλλα ψηφισμένης με ευρεία πλειοψηφία Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Έχει έρθει, όμως, η ώρα τα λόγια να συμπίπτουν με τις πράξεις, αλλιώς απαξιώνουμε τα πολιτικά εργαλεία και τελικά την ίδια τη Δημοκρατία.

Καταψηφίσαμε την έλλειψη συνοχής της νέας ΚΑΠ με τη Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, τη Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και τον νέου Κλιματικό Νόμο, που προτείνουν τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% μέχρι το 2030 και λιγότερα αντιβιοτικά στη κτηνοτροφία.

Καταψηφίσαμε τη βιομηχανική γεωργία, στηρίζοντας τη γεωργία μικρής κλίμακας. Ας εξηγήσει η ΝΔ που ευνοεί την Ελλάδα η πρόταση που υπερψήφισε εκείνη.

Καταψηφίσαμε την πολιτική δειλία απέναντι στις αναγκαίες, αλλά και σύμφωνες με την Πράσινη Μετάβαση, βιολογικές καλλιέργειες. Το ποσοστό τους πρέπει να φτάσει στο 25% μέχρι το 2030, αλλιώς δεν θα πετύχουμε τίποτα.

Καταψηφίσαμε την αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή που όλοι επικαλούνται αλλά λίγοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν.

Καταψηφίσαμε την οικολογική καταστροφή που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη γεωργία, το σύστημα διατροφής και τελικά το μέλλον μας.

Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στηρίζει μία ΝΕΑ Κοινή Αγροτική Πολιτική, στηρίζει τους αγρότες και τον άνισο αγώνα που δίνουν και δηλώνει παρούσα ώστε αυτή η ευκαιρία για μία μεγάλη αλλαγή στην Κοινή Αγροτική Πολιτική να είναι πραγματικά καινοτόμα, δίκαιη και ικανή να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον την αιτιολόγηση ψήφου της ΝΔ, προς τον Ελληνικό λαό. Τι ψήφισαν;”

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την καταψήφιση των μέτρων του «Ιανού»

“Δεν πρόλαβε να τελειώσει η συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία του ΥΠΑΑΤ που αφορά την αντιμετώπιση των ζημιών από τον «Ιανό» στην αγροτική παραγωγή και ανέλαβε υπηρεσία η δεξιά μονταζιέρα.

Δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία, γράφουν στα ΜΜΕ, οι συνδαιτυμόνες της λίστας Πέτσα.

Για να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους, για όσους δεν μένουν στους τίτλους των κυβερνητικών ΜΜΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η τροπολογία παρότι αποσπασματική και στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» είναι σε θετική κατεύθυνση, και ζήτησε να ισχύσει για όλες τις ζημιές και τους ασφαλισμένους αγρότες.

Συγκεκριμένα:

• η τροπολογία δημιουργεί 2 ταχυτήτων αγρότες. Αυτούς που επλήγησαν από τον Ιανό και πράγματι έχουν πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά και περιμένουν άμεσα τις αποζημιώσεις και τους άλλους, για τους οποίους δεν θα ισχύσουν οι διατάξεις αυτές και θα αποζημιωθούν χωρίς προκαταβολές και με τις ισχύουσες περικοπές,

• έπρεπε να νομοθετηθεί η δυνατότητα να δοθεί η κρατική επιχορήγηση για όλα τα έτη από το 2011 και μετά και όχι μόνο για 2018 και 2019. Και να γίνει χρήση τους μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα,

• μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια υπάρχει πλέον η δυνατότητα για προκαταβολές αποζημιώσεων. Για όλους τους αγρότες και όχι επιλεκτικά

• η επιλεκτική διαφοροποίηση στις αποζημιώσεις με πολιτική απόφαση θα επαναφέρει το πελατειακό κράτος στον γεωργοασφαλιστικό τομέα,

• έπρεπε να γίνει δεκτή η τροπολογία για τη μη απόλυση έμπειρων εκτιμητών του ΕΛΓΑ, ώστε να επισπευσθεί η εκτιμητική διαδικασία.

Η άρνηση του ΥΠΑΑΤ να μην δεχτεί καμία από τις παρατηρήσεις, δείχνει καταφανώς ότι η τροπολογία είχε στόχο να μην εκθέσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλία και κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες του κόσμου, έταξε λαγούς με πετραχήλια.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ενώ ο κ. Βορίδης είχε υποσχεθεί ότι οι αποζημιώσεις θα έχουν καταβληθεί μέχρι μέσα Οκτωβρίου, με την τροπολογία η πληρωμή τους μετατίθεται τουλάχιστον για την αρχή του επόμενου έτους.”