Συρρικνώνεται η σποροπαραγωγή της πατάτας στην Αρκαδία

Σημαντική είναι η μείωση της σποροπαραγωγής στην Αρκαδία, όπως καταγράφεται από τους παραγωγούς. Όπως εξηγούν οι ίδιοι, τα προβλήματα όλο και διογκώνονται, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς στο να την εγκαταλείψουν, όταν κάποτε αποτελούσε ένα οικονομικό στήριγμα για εκείνους.

Αυτό συνιστά μεγάλο πλήγμα, καθώς η παραγωγή σπόρου πατάτας στην Ελλάδα διασφαλίζει καλή ποιότητα και χαμηλές τιμές σε σύγκριση με τους εισαγόμενους σπόρους, που μπορεί να μην είναι καν πιστοποιημένοι.

Ο γεωπόνος Γιώργος Μαρκόπουλος, από τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «Η Ένωση», αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, εξηγεί στην «ΥΧ»: «Είναι αλήθεια ότι η σποροπαραγωγή έχει φθίνουσα πορεία, αλλά στην Αρκαδία, κόντρα στο πνεύμα των καιρών, συνεχίζει να υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ όλα τα κέντρα σποροπαραγωγής σταμάτησαν να λειτουργούν, στην Αρκαδία, το δικό μας κέντρο συνεχίζει να υπάρχει, έστω και σε “χαμηλές πτήσεις”. Η αύξηση των λιπασμάτων και του κόστους καλλιέργειας οδήγησε πολλούς παραγωγούς στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας».

Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, ο κ. Μαρκόπουλος επισημαίνει: «Αν και την τελευταία δεκαετία η παραγωγή έχει μειωθεί, και φέτος θα έχουμε εξαιρετικής ποιότητας σπόρο Spunta, που τυποποιείται και πιστοποιείται σωστά. Δεν υπολείπεται σε τίποτα από τις εισαγωγές από την Ολλανδία και τη Γερμανία και φυσικά αυτό αποδεικνύεται στο χωράφι με τις αποδόσεις. Οι τιμές του σπόρου που παράγουμε είναι κατά 30% μικρότερες από τις τιμές του εισαγόμενου».

Τέλος, ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρεται στις βασικές αιτίες που την τελευταία δεκαετία έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής από 230.000 σε 17.500 κιλά. «Η αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και η έλλειψη νερού είναι οι βασικές αιτίες της εγκατάλειψης. Η έλλειψη νερού δεν αντιμετωπίζεται και δεν προχωρά κανένα έργο, αν και υπάρχει πρόταση για δημιουργία φράγματος».

Έλεγχοι

Από την πλευρά του, ο σποροπαραγωγός Γιώργος Καλιαμούτσης υπογραμμίζει: «Έχουμε εισαγόμενους σπόρους αμφίβολης ποιότητας και πανάκριβους. Το κράτος οφείλει να είναι πιο αυστηρό με τους ελέγχους, ενώ εμείς έχουμε πρόβλημα με το Μπενάκειο, καθώς καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις. Έχουμε στείλει τους δικούς μας σπόρους για έλεγχο και ενώ έχουν περάσει τρεις μήνες, δεν έχουν ακόμα απαντήσει».

Επιπλέον, κάνει λόγο για «έλλειμμα στήριξης από γεωπόνους, καθώς δεν επαρκούν όσοι είναι διαθέσιμοι σήμερα», ενώ καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει διάθεση για στήριξη του κλάδου από τους υψηλά ιθύνοντες. «Με δύο ανθρώπους δεν μπορεί να στηριχθεί η σποροπαραγωγή της πατάτας. Στο χωράφι μου, το οποίο είναι 50 στρέμματα, έχει να πατήσει δύο χρόνια άνθρωπος. Είμαστε στο έλεος του Θεού».

Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της Spunta, επισημαίνει ότι σε μία καλή χρονιά, η στρεμματική απόδοση είναι στους 5-6 τόνους, ωστόσο η φετινή απόδοση έπεσε σε 2-3 τόνους, με τιμή πώλησης στα 60 λεπτά.