Σύσκεψη την Δευτέρα 9/7 στο Διδυμότειχο για την παρατεταμένη ανομβρία

Σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στο Διδυμότειχο, στο δημοτικό αμφιθέατρο, η πολύωρη σύσκεψη με θέμα τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας σε καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής του δήμου Διδυμοτείχου. Tην σύσκεψη διοργάνωσαν οι αγρότες σε συνεργασία με το Δήμο Διδυμοτείχου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και μίλησαν για το θέμα, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι του βόρειου και κεντρικού Έβρου: ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλειος Μαυρίδης, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νικόλαος Γαλάνης, ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης Αθανάσιος Πανάγος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνοτροφίας Ορεστιάδας Κωνσταντίνος Δαδούσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου Αξιώτης Καμπρούδης, αυτοδιοικητικοί από τους τρεις δήμους.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η συμμετοχή αγροτών και παραγωγών του νομού οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το πρόβλημα. Αισθητή ωστόσο ήταν η απουσία των τριών κυβερνητικών βουλευτών του νομού παρά το γεγονός ότι είχαν δικαιολογήσει την αδυναμία τους να παρευρεθούν ενώ η κ. Γκαρά απέστειλε επιστολή για το θέμα. Επίσης αίσθηση προκάλεσε και σχολιάστηκε έντονα η απουσία εκπροσώπων από την Περιφέρεια παρά το γεγονός ότι ο κ. Δαδούσης δήλωσε πώς παρίσταται εκ μέρους του κυρίου Πέτροβιτς, ο οποίος αδυνατούσε να παρευρεθεί.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει από τα έντονα και συνεχή καιρικά φαινόμενα όπως είναι οι υπερβολικές βροχοπτώσεις και τη συνεχόμενη ανομβρία που ακολούθησε στην περιοχή. Από τις Αρχές Ιανουαρίου έως και τις 26 Μαρτίου στην ευρύτερη περιοχή υπήρξαν συνεχείς βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπαρμένα χωράφια και να υποστούν καταστροφή ενώ σε κάποια εμποδίστηκε η σωστή ανάπτυξη των σιτηρών.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρατεταμένη ξηρασία περίπου τριών μηνών, με αποτέλεσμα να πληγούν σοβαρά καλλιέργειες σιτηρών, ηλίανθου και βαμβακιού, που αποτελούν και την πλειονότητα των καλλιεργειών στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού. Μία από τις κύριες ανησυχίες των παραγωγών είναι ότι δεν θα καταφέρει η καλλιέργεια του βαμβακιού να αποδώσει ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις της συνδεδεμένης ενίσχυσης (το πλαφόν) σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό. Αυτό που εξέφρασαν στην πλειονότητά τους οι ομιλητές είναι πως ήδη οι παραγωγοί έχουν καταβάλει τα έξοδα των καλλιεργειών και δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν καθώς η ανομβρία δεν θεωρείται αίτιο που χρήζει αποζημίωσης.

Οι κύριες απαιτήσεις των αγροτών όπως εκφράστηκαν στο σύνολό τους είναι: να δοθεί οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος για όλες τις καλλιέργειες να συμπεριληφθεί η παρατεταμένη ανομβρία στο πρόγραμμα των αποζημιώσεων αγροτών ΕΛΓΑ διότι συντρέχουν όλοι οι απαιτούμενοι λόγοι να δοθεί άμεσα εντολή από τα αρμόδια όργανα για να δηλώσουν οι παραγωγοί τα αγροτεμάχια βαμβακιού που έχουν πρόβλημα στον ΕΛΓΑ, να γίνει άμεση απογραφή και εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα των αγροτεμαχίων αυτών και να εξαιρεθούν από ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές να μειωθεί το πλαφόν στην καλλιέργεια του βαμβακιού για όλους να ενεργοποιηθεί ο κανόνας de minimis ανά εκμετάλλευση διότι μπορεί να πληρωθεί σε πολύ μικρότερο διάστημα σε σχέση με τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ που απαιτούνται χρόνια την στιγμή μάλιστα που ο παραγωγός έχει άμεση ανάγκη των χρημάτων να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή να γίνουν υποδομές έτσι ώστε όλες οι εκτάσεις να γίνουν αρδευόμενες.

Αφού ακούστηκαν όλοι οι θεσμικοί φορείς και τοποθετήθηκαν σχετικά με το πρόβλημα και τις λύσεις που προτείνουν και κατά πόσο είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, αυτό που συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους οι ομιλητές είναι: υιοθέτηση κοινού ψηφίσματος, συγκέντρωση στοιχείων για την δημιουργία φακέλου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής και δημιουργία επιτροπής θεσμικών φορέων με εκπροσώπους τόσο από την αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια όσο και  Βουλευτών του νομού με σκοπό να υπάρξει συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργό και Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πηγή: RadioEvros.gr