Στον Κόμβο Ινάχου τη Δευτέρα οι Πελοποννήσιοι, απάντηση από Μαξίμου περιμένουν οι Μακεδόνες

Σύσκεψη στον Κόμβο Ινάχου τη Δευτέρα 6/2 από τα μπλόκα της Πελοποννήσου

Σε κοινή σύσκεψη καλεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ. στο μπλόκο Άργους (Κόμβος Ινάχου) τα μπλόκα της Πελοποννήσου, τους αγροτικούς συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα αγροτών η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, ο καλύτερος συντονισμός και η κλιμάκωση του αγώνα στην Πελοπόννησο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), χαιρετίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που βρίσκονται στα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις στον Μοριά, δίνοντας σκληρή μάχη κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ που μας εξοντώνει.

Εμπρός να δυναμώσουν τα μπλόκα που έχουν στηθεί, να στηθούν και νέα.

Καλούμε τους συναδέλφους που δεν βγήκαν ακόμα στα μπλόκα να συμμετάσχουν μαζικά. Να αφήσουν πίσω τους κάθε τι που δεν τους αφήνει. Δε χρειάζεται να περιμένουμε να μαζευτούμε όλοι στο χωριό για να πάμε μαζί στο μπλόκο. Όσοι είναι έτοιμοι ξεκινούν κι οι άλλοι ακολουθούν μετά. Κι όσοι δεν έχουν τρακτέρ, να πάνε κι αυτοί. Η παρουσία όλων κρίνεται αναγκαία.

Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η ΚΑΠ της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Για να μπορέσουμε να πάρουμε “μια ανάσα ζωής”, καθώς νιώθουμε ασφυξία από τα απανωτά μέτρα που παίρνονται εναντίον μας και, γενικότερα, του λαού.

Ταυτόχρονα, όμως, αγωνιζόμαστε και για να έχουμε μέλλον, αφού με την πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπάρχει αύριο για τους μικρομεσαίους αγρότες. Η ΚΑΠ της ΕΕ ως εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Η “νέα ανάπτυξη” που οραματίζεται η κυβέρνηση δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στη χώρα μας που είναι μικρομεσαίοι, αλλά μια χούφτα μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών. Σ’ αυτούς πάει το 80% των επιδοτήσεων – ενισχύσεων, αυτούς και μόνο αφορούν τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τα άλλα πολλά δισ. ευρώ που διαλαλεί η κυβέρνηση.

Θέλουμε μια άλλη ανάπτυξη που δεν θα στοχεύει στη συνεχή αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού χώρου, των μονοπωλιακών ομίλων, αλλά στην εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, καλύτερης ζωής στο χωριό, επαρκών, φτηνών και ποιοτικών προϊόντων για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά, ακόμα κι αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε στα μπλόκα, προχωράει σε νέα μέτρα εναντίον μας, όπως:

  • Η διαβίβαση στο διαβόητο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), και των κάτω από 5.000 ευρώ οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, εκβιάζοντας με κατασχέσεις πάνω από 360.000 μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση αυτής της κυβερνητικής απόφασης, δεν θα δεχτούμε ούτε μια κατάσχεση για χρέη στον ΟΓΑ.
  • Το νέο βαρύ χαράτσι για την υποβολή αντιρρήσεων που καλούνται να υποβάλουν χιλιάδες αγρότες που τα χωράφια τους φαίνονται ως δασικές εκτάσεις και οι κτηνοτρόφοι που αμφισβητούνται τα βοσκοτόπια τους, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών που υλοποιεί η κυβέρνηση. Διεκδικούμε να είναι δωρεάν οι αντιρρήσεις και όλη η διαδικασία να γίνει από το κράτος. Να εξαιρεθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τις αναδασωτέες, χωρίς, βεβαίως, να ευνοούνται κάποιοι μεγαλοκτήμονες που προχωρούν σε καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες χρήσης γης κλπ. Να μην είναι οι δασικοί χάρτες αιτία για παρακράτηση των όποιων ενισχύσεων πήραν τα προηγούμενα χρόνια.

Να στήσουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό λαϊκό μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν ζητάμε από την κυβέρνηση “ιδιαίτερη μεταχείριση” σε σχέση με άλλους που “βράζουμε στο ίδιο καζάνι”. Να σταματήσει να μας επιβάλλει βαρείς φόρους, ασήκωτες ασφαλιστικές εισφορές κι άλλα πολλά χαράτσια. Απαιτούμε να ζούμε από τον κόπο μας, που είναι και λογικό και δίκαιο.

Με τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες κι εμπόρους, τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε και κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση υποκινώντας τον “κοινωνικό αυτοματισμό” σε βάρος της αγροτιάς που αγωνίζεται για την επιβίωση.

Αντίθετα, έχουμε κοινά προβλήματα, καθώς δεχόμαστε την ίδια, σφοδρή, αντιλαϊκή επίθεση και κοινά συμφέροντα. Επομένως, κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη, τη λαϊκή στήριξη στα μπλόκα του αγώνα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας

Καλούμε τα μπλόκα της Πελοποννήσου, τους Αγροτικούς Συλλόγους, επιτροπές αγώνα αγροτών, σε κοινή σύσκεψη, την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στις 6μμ, στο μπλόκο Άργους (Κόμβος Ινάχου), για καλύτερο συντονισμό και για κλιμάκωση του αγώνα μας στην Πελοπόννησο».

Eυχαριστίες από το μπλόκο Άργους στα σωματεία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων

Εξάλλου, με ανακοίνωσή τους οι αγρότες του μπλόκου Άργους, ευχαριστούν τα σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, που παρευρέθηκαν στην σύσκεψη που διοργανώσαμε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι διοικήσεων 5 εργατικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το Εργατικό Κέντρο Αργολίδας, 2 σωματεία αυτοαπασχολουμένων και 2 επιτροπές αγώνα εργαζομένων.

Στη συζήτηση υπήρξε γόνιμος διάλογος και μεταφορά εμπειρίας για την κατάσταση του κάθε κλάδου, ότι τα προβλήματα είναι κοινά και ότι χρειάζεται αγώνας με συμμαχία και αλληλεγγύη των μικρομεσαίων αγροτών, των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, την νεολαία.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ-ΔΝΤ, του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των βιομήχανων. Μόνο με την συμμαχία αγροτών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας την ανάκτηση των απωλειών μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους, το προσχέδιο του ψηφίσματος των φορέων και δεσμεύτηκαν να συγκληθούν άμεσα τα ΔΣ τους για υιοθέτηση του πλαισίου.

Καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων και τα αυτοαπασχολούμενων του νομού, να υιοθετήσουν το πλαίσιο των φορέων.

Να συμμετέχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 6μμ, στο Άργος, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του συλλαλητηρίου, θα γίνει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων, την Τρίτη 7 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας, στο Άργος.

Το πρόγραμμα του μπλόκου

Την Κυριακή 5 Φλεβάρη, θα γίνει δίωρος αποκλεισμός από τις 12-2μμ, της Εθνικής Οδού Κορίνθου  – Άργους, στο ύψος του Ινάχου ποταμού.

Τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη, στις 6 μμ, θα καλωσορίσουμε στο χώρο του μπλόκου, τους εκπροσώπους των μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων, ύστερα από το κάλεσμα  της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), για παμπελοποννησιακή σύσκεψη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η Συντονιστική Επιτροπή, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του Νομού, να συμμετέχουν στο μπλόκο με τα τρακτέρ, τα αγροτικά τους οχήματα, με την παρουσίας τους.

Περιμένουν την απάντηση του Μαξίμου στην Κεντρική Μακεδονία

Την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα για καθορισμό πενταμερούς συνάντησης αναμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, η συντονιστική επιτροπή κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε αίτημα στην κυβέρνηση, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, για πραγματοποίηση πενταμερούς (από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας και Ανάπτυξης) συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, ώστε να τεθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.

Ως απάντηση δόθηκε η δέσμευση για επικοινωνία την επόμενη εβδομάδα, όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης.

Στο μεταξύ, το όργανο της συντονιστικής επιτροπής κεντρικής Μακεδονίας εμπλουτίστηκε και με μέλη από την επιτροπή του μπλόκου στον Προμαχώνα, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας νομού Σερρών, Στέργιος Λίτος. Χθες εκπρόσωποι των αγροτών στον Προμαχώνα μετέβησαν στο τελωνείο των Ευζώνων και πραγματοποίησαν πολύωρη συνάντηση με τους συμμετέχοντες, ενώ έδωσαν το «παρών» και στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της διευρυμένης πλέον συντονιστικής επιτροπής κεντρικής Μακεδονίας, αύριο, Σάββατο, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και από άλλα μπλόκα. Έτσι, κλειστή θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Επισημαίνεται ότι το σημείο έχει αποκλειστεί από τις 30/1, ενώ η διέλευση των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα γινόταν κανονικά.

Κατά τα λοιπά, επ΄αόριστον αποκλεισμένο και στα δύο ρεύματα παραμένει για πέμπτη ημέρα σήμερα το σημείο στα «πράσινα φανάρια», από αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται απο παρακαμπτήριες οδούς, μέσω των οποίων γίνεται και η προσέγγιση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σήμερα, μερίδα αγροτών και κτηνοτρόφων από το συγκεκριμένο μπλόκο θα μεταβεί στα Μουδανιά, όπου αναμένεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης, προκειμένου να του επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και να επιδιώξουν διάλογο μαζί του.

Συμβολικό αποκλεισμό προγραμματίζουν οι αγρότες, που από τις 28/1 παραμένουν στα διόδια των Μαλγάρων, όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά και η περαιτέρω στάση τους θα αποφασιστεί σε γενική συνέλευση που προγραμματίζουν για το μεσημέρι, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσλισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.

Στην αερογέφυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1, στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι χθες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό και στα δύο ρεύματα, κίνηση που αναμένεται να επαναλάβουν και σήμερα.